İçeriğe atla

Hans Enoksen

Hans Enoksen
4. Grönland Başbakanı
Görev süresi
14 Aralık 2002 - 12 Haziran 2009
Yerine geldiğiJonathan Motzfeldt
Yerine gelenKuupik Kleist
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Ağustos 1956 (68 yaşında)
Itilleq, Grönland
Partisi Siumut (1977–2013)
Partii Naleraq (2013–günümüz)

Hans Enoksen (d. 7 Ağustos 1956, Itilleq, Grönland), Grönlandlı politikacı. 2002 ile 2009 yılları arasında Grönland Başbakanı olarak görev yapmıştır. Grönland'ın dördüncü başbakanıdır.

1995 yılından beri Grönland Parlamentosu'nun üyesidir. 2001 yılında partisi Siumut'un başkanı ve Balıkçılık, Avcılık ve İskan Bakanı olmuştur.

14 Aralık 2002 tarihindeki seçimlerde, partisinin aldığı %28 oy ile başbakan seçilmiştir. Başbakan olduktan sonra, partisi Siumut ile Inuit Ataqatigiit ittifak kurmuştur. İki taraf, Danimarka ve ABD ile olan anlaşmaları nasıl düzeltecekleri konusunda görüşmeye başlamıştır.

2009 yılındaki seçimlerde Inuit Ataqatigiit, Siumut'a %17 fark atmıştır. Grönland'ın 5. Başbakanı Kuupik Kleist olmuş; bu yenilgiden sonra Enoksen, parti başkanlığından istifa etmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Hans Enoksen træder tilbage" (Danca). sermitsiaq.AG. 29 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2012. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Jonathan Motzfeldt
Grönland Başbakanı
2002-2009
Sonra gelen
Kuupik Kleist

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Şahin</span> 24. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mehmet Ali Şahin, Türk avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Şener</span> Türk siyasetçi

Abdüllatif Şener, Türk siyasetçi, ekonomist, maliyeci, akademisyen, TBMM milletvekili, eski başbakan yardımcısı, eski maliye bakanı ve Türkiye Partisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2002 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 22. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2002 Türkiye genel seçimleri, 3 Kasım 2002 günü Türkiye genelinde yapılan erken genel seçimdir. Bu genel seçim ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem milletvekilleri seçilmiştir. Yüzde 10 ülke barajlı d'Hondt sistemi uygulanan seçimde, yalnızca Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi bu barajı aşarak meclise milletvekili sokmayı başarmışlardır. Oyların yüzde 34,3'ünü alarak kazandığı 363 milletvekilliği ile tek başına iktidar olan AK Parti, TBMM'nin üyelik sayısının yaklaşık yüzde 66'sını alarak liste usulü çoğunluk sisteminin uygulandığı 1950'li yıllardan sonra TBMM'deki en büyük temsil gücünü elde eden siyasi parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Türkiye Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1997–2005)

Demokrat Türkiye Partisi (DTP), 1997 ile 2005 yılları arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti. Doğru Yol Partisi içindeki fikir ayrılıkları sonucunda bu partiden istifa eden Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin ve Gökberk Ergenekon gibi isimler tarafından 7 Ocak 1997'de kurulan DTP, 55. hükûmetin parçası oldu. 3 Kasım 2002 seçimlerine DYP listelerinden katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuupik Kleist</span>

Jakob Edvard Kuupik Kleist, Sosyalist ve Sol-kanat'dan bir Grönlandlı politikacı. 2009 yılında beşinci Grönland Başbakanı ve Inuit Ataqatigiit siyasi partilisidir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland Parlamentosu</span>

Gröndland Parlamentosu, Danimarka'ya bağlı özerk ülke olan Grönland'ın tek meclisli yasama organıdır. 31 sandalyeden oluşmaktadır. Parlamentoda, 2021 Grönland genel seçimleri itibarıyla 5 parti bulunmaktadır. Meclis Başkanı 2018 yılından beri Hans Enoksen'dir.

Inuit Ataqatigiit, Grönland'da demokratik sosyalist ve ayrılıkçı bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Ivica Dačić</span> Sırbistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanı

Ivica Dačić Sırp siyasetçi. Eski Sırbistan Başbakanıdır. Sırbistan Sosyalist Partisi lideridir ve 27 Temmuz 2014 - 22 Ekim 2020 tarihleri arasında Sırbistan Birinci Başbakan Yardımcısı olmuştur. 22 Ekim 2020 - 1 Ağustos 2022 tarihlerinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapmıştır. 26 Ekim 2022 tarihi itibarıyla Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleqa Hammond</span>

Aleqa Hammond, Grönlandlı politikacı. Siumut partisinin eski lideri ve partisinin 2013 seçimlerindeki en çok oyu alarak ülkenin ilk kadın başbakanı olan siyasetçidir. 30 Eylül 2014 tarihinde başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Kielsen</span>

Kim Kielsen bir Grönlandlı siyasetçi ve Siumut partinin mevcut lideri ve Grönland'ın eski Başbakanı. Başlangıçta eğitimli bir polis bir denizciydi. Siumut ve Paamiut belediye hükûmetinden Grönland parlamentosuna seçildiği zaman 2005 yılında siyasete girdi. Aleqa Hammond hükûmetinde konut, doğa ve çevre bakanı oldu. Ekim 2014 yılında Aleqa Hammond istifa ettiğinde Grönland başbakan vekili olarak ve Siumut partinin yeni başkanı olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Juhan Parts</span> Estonyalı politikacı

Juhan Parts, Estonya eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mette Frederiksen</span> Danimarka başbakanı

Mette Frederiksen, Haziran 2019'dan bu yana Danimarka'nın başbakanı ve Haziran 2015'ten bu yana Sosyal Demokratların Lideri olan Danimarkalı bir siyasetçi. Her iki görevi de üstlenen ikinci kadın, aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Grönland bağımsızlığı</span>

Grönland bağımsızlığı, Grönland'daki bazı siyasi partilerin, çıkar gruplarının ve bireylerin savunduğu, Grönland'ın Danimarka'dan ayrılıp egemen bir devlet haline gelme ülküsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Siumut</span>

Siumut (İleri), Grönland'da faaliyet gösteren bir sosyal demokrat partidir. Grönland'a 1979'da özerklik verilmesinden beri Siumut, ülkedeki baskın parti olmuştur. Siumut, 2020 sonlarında çekişmeli bir liderlik rekabetinin ardından görevdeki Başbakan Kim Kielsen'i yenen Erik Jensen tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Múte Bourup Egede</span> Grönland başbakanı

Múte Inequnaaluk Bourup Egede, Grönlandlı siyasetçi. Egede, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da Nisan 2021'den bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır. O zamandan beri Grönland parlamentosu Inatsisartut'un bir üyesi olarak ve ayrıca 2018'den beri Inuit Ataqatigiit partisinin başkanı olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Motzfeldt</span>

Jonathan Jakob Jørgen Otto Motzfeldt, Grönlandlı rahip ve siyasetçi. Motzfeldt, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da ilki ülkenin ilk başbakanı olmak üzere 1979-1991 ve 1997-2002 yılları arasında iki farklı dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Motzfeldt, ülkenin kendi kendine yönetme hakkı elde etmesinin önde gelen isimlerden biri olarak kabul edilir. Motzfeldt, Grönland'ın ilk başbakanı olmasının yanı sıra en uzun süre görev yapan başbakanıydı ve Grönland'ın herhangi bir başbakanı arasında en çok seçimi kazanan kişisi konumundadır. Merkez sol bir politikacı olarak kabul edilir ve Grönland, görev süresi boyunca tanınan bir ülke haline geldi.