İçeriğe atla

Hans Delbrück

Hans Delbrück
1902'den önce Hans Delbrück
Reichstag üyesi
Görev süresi
28 Ekim 1884 - 20 Şubat 1890
Seçim bölgesiStralsund
Prusya Temsilciler Meclisi üyesi
Görev süresi
4 Kasım 1882 - 5 Eylül 1885
Seçim bölgesiBergen
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Kasım 1848
Rügen, Bergen, Prusya
Ölüm 14 Temmuz 1929 (80 yaşında)
Berlin, Almanya
Partisi Hür Muhafazakâr Parti (Freikonservative Partei)
Evlilik(ler) Lina Thiersch
Çocuk(lar) Max Delbrück dahil 7
Bitirdiği okul Heidelberg Üniversitesi
Bonn Üniversitesi
Mesleği Tarihçi
İmzası

Hans Gottlieb Leopold Delbrück (11 Kasım 1848, Rügen, Bergen, Prusya - 14 Temmuz 1929, Berlin, Almanya) bir Alman tarihçisiydi. Delbrück, araştırma yöntemini, askerî kurumların evrimini izlemek için, demografi ve ekonomi gibi yardımcı disiplinleri kullanarak, eski disiplinlerin analizini ve karşılaştırmasını tamamlamak için eski kaynakların eleştirel incelemesine dayandıran ilk modern askerî tarihçilerden biriydi.

Yaşamı

Delbrück, Rügen adasında Bergen'de doğdu; Heidelberg Üniversitesi ve Bonn Üniversitesi'nde okudu. Bir asker olarak, Fransa-Prusya Savaşı'nda savaştı ve 1874'te, birkaç yıllığına II. Wilhelm'in kardeşi Prens Waldemar'a öğretmenlik yaptı.[1] 1882'den 1883'e kadar Reichstag'da görev yaptı ve 1883'te tanınmış bir siyasi dergi olan Preussische Jahrbücher'in editörü oldu.[2] 1889'da bu yayının sorumluluğunu üstlendi ve 1920 yılına kadar bu kapasitede çalışmaya devam etti.[1]

1885 yılında derslerinin çok popüler olduğu Berlin Humboldt Üniversitesi'nde modern tarih profesörü oldu.[1] 1884'ten 1890'a kadar Alman Reichstag üyesiydi.[3] Delbrück, Prusya hükûmetinin Danimarkalılar ve Polonyalılar ile başa çıkma politikasına şiddetle karşı çıktı ve bunun sonucunda iki kez Prusya'da profesör ve memur olarak disiplin cezalarına maruz kaldı. Preussen Jahrbücher'in editörü olarak rolü, Almanya'nın Rusya ile diplomatik ilişkisine artan bir ilgi için bir alan sağladı.[4] 1890'lardaki turlardan elde edilen bulgular, kendilerine ait Slav topraklarını ele geçirerek Rusya'nın ırksal parçalanma politikasını oluşturdu. Birinci Dünya Savaşı'nın erken bir aşamasında, o askeri ve politik bir strateji ve tamamen savunmacı bir karakterin taktikleri hariç zafer olasılığı konusunda kötümser hale geldi. Ahlaki nedenlerden ziyade taktiksel olarak, yoğun denizaltı savaşının zorlu bir rakibi idi ve Amerika'yı savaşa getireceği inancını gizlemedi. Savaşı sona erdiren Versay Barış Konferansı sırasında Alman Heyetinin bir üyesiydi ve burada Almanya'nın savaşın patlak vermesinden tek başına sorumlu olamayacağını kanıtlamaya çalıştı. Berlin'de öldü. Fizikte öncü çalışmalar yapan ve 1969'da Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanan Max Delbrück'un babasıydı.

Hipotezleri

Hans Delbrück'ün bir fotoğrafı

Delbrück'ün çalışmaları askeri tarihi genel tarih çerçevesine yerleştirmeye çalıştı. Savaşı, evrim geçiren, ekonomi ve politik sistemden etkilenen toplumların kültürel bir özelliği olarak görüyordu. Eserleri bir süre İngilizce'ye çevrilmedi, bu nedenle İngilizce konuşulan ülkelerdeki profesyonel askeri teorisyenler arasındaki itibarı Clausewitz ile aynı itibar veya öneme sahip değildir.

Antik savaşlar

Antik çağlardaki ordulara ilişkin rakamların orijinal kaynaklarda şişirildiğini ve çoğu yazıda belirtilenlerin aksine, bir savaştaki kazananın genellikle kaybedenden daha fazla birliğe sahip olduğunu göstermeye çalıştı Sonuç olarak, Roma'nın "barbarlar" üzerindeki avantajının disiplinlerinde ve rafine edilmiş taktiklerinde olduğuna karar vermek yerine üstün lojistik desteğe dayandığına dair, Maraton, Gaugamela ve Zama gibi ünlü savaşlara tamamen farklı yorumlar yaptı.[5] "Barbarlar" sayılarıyla eşleşemezken, Romalılar sahada büyük ordular yetiştirip koruyabildi.

Dipnotlar

  1. ^ a b c  Gilman, D. C.; Thurston, H. T.; Colby, F. M., (Ed.) (1905). "Delbrück, Hans". New International Encyclopedia (İngilizce) (1. bas.). New York: Dodd, Mead. 
  2. ^  Yukarıdaki metinlerin bir veya birden fazla yerinde şu anda belirtilen kamu malı kaynaktan metinler bulunmaktadır: |}}Rines, George Edwin, (Ed.) (1920). "Delbrück, Hans". Encyclopedia Americana. 
  3. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Delbrück, Hans". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  4. ^ Fischer, s.125
  5. ^ Welch, Kathryn (31 Aralık 2009). Julius Caesar as Artful Reporter: The War Commentaries as Political Instruments (İngilizce). Classical Press of Wales. s. 187. ISBN 978-1-910589-36-6. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. His [Delbrück's] analysis of the Gallic campaigns of Caesar effectively brought out the logistic problems facing both sides. His thesis was that Caesar, because of Rome's civilisation and long sophistication in the art of war, was able to gain a numerical superiority in virtually every battle, which inevitably enabled him to overcome the raw courage of militarily naive and unsophisticated natives. 

Kaynakça

  • Bucholz, Arden (1985): ''Hans Delbrück and the German Military Establishment: War Images in Conflict'', Iowa City.
  • Bucholz, Arden (1993): ''Hans Delbrück and Modern Military History - German Military Historian'': The Historian 55 (March 1993), 517-26.
  • Pöhlmann, Markus (2002): ''Kriegsgeschichte und Geschichtspolitik: Der Erste Weltkrieg: Die amtliche deutsche Militärgeschichtsschreibung'' 1914-1956, Paderborn.
  • Thimme, Annelise (1955): ''Hans Delbrück als Kritiker der Wilhelminischen Epoche'', Düsseldorf.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Yedi Yıl Savaşı</span> Büyük Britanya ve Fransanın Sömürgecilik Yarışı

Yedi Yıl Savaşı ya da Yedi Yıl Harbi, Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa için aralarındaki sömürge yarışı, Avusturya ve Prusya içinse Orta Avrupa hegemonyasıdır. Yedi Yıl Savaşı, küresel çapta gerçekleşen ilk savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Versay Barış Antlaşması</span> I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşması

Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır. 18 Ocak 1919'da başlayan Paris Barış Konferansı'nda müzakere edilmiş, 7 Mayıs 1919'da son metin Almanlara deklare edilmiş, 23 Haziran'da Alman Parlamentosu'nca kabul edilmiş ve 28 Haziran'da Paris'in Versay banliyösünde imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azab</span>

Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan askeri birimdir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir ve gönüllülerden oluşan yaya birliğidir. Savaşta ordunun en önünde yer alırdı.

<span class="mw-page-title-main">Leo von Caprivi</span> Alman İmparatorluğu’nun ikinci şansölyesi

Georg Leo Graf von Caprivi de Caprara de Montecuccoli, Otto von Bismarck'tan sonra 1890-1894 yılları arasında Almanya şansölyesi olan asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Prusya kralı)</span>

II. Friedrich ; 1740 yılından ölümüne kadar Prusya kralıydı. Prusya onun yönetimi altında topraklarını büyük ölçüde genişletti ve Avrupa'da önemli bir askerî güç haline geldi. Askeri alandaki başarıları ve ülkesinin kalkınması yolundaki çabalarından dolayı Büyük Friedrich adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Steiner</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Generali

Felix Steiner (Tam adı: Felix Martin Julius Steiner,, I. Dünya Savaşı piyade subayı ve II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS Generali.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Seeckt</span> Weimar Cumhuriyeti Genelkurmay başkanı

Johannes "Hans" Friedrich Leopold von Seeckt , Alman general. I. Dünya Savaşı sırasında General August von Mackensen ile doğu cephesindeki Alman hareketlerinin planlanmasında önemli rol oynadı. 1919-1920 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı hüviyetinde olan Askerî Büro Şefi görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">II. Kuzey Savaşı</span>

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich Wilhelm</span> Adına ön dretnot bulunan Ünlü Prusya Kralı

Prusya Kralı I. Friedrich Wilhelm, 1713 ile 1740 yılları arasındaki dönemin Prusya Kralı. Prusya kralı I. Friedrich'in oğlu ve II. Friedrich'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Koch</span>

Erich Koch, NSDAP'nin Doğu Prusya Gauleiteri ve 1941-1943 yılları arasında Ukrayna Reichkomissarı olan Alman Nazi siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">II. Gustaf Adolf</span> İsveç İmparatoru 1611-1632

II. Gustaf Adolf ya da Gustavus Adolphus, 1611'den 1632'ye kadar İsveç Krallığı'nı yöneten hükümdar. Bu yıllar İsveç'in Avrupa açısından büyük bir önem arz etmeye ve yükselmeye başladığı dönem olarak da bilinir.. Krallığı boyunca İsveç, Otuz Yıl Savaşı içindeki dini gücün belirlenmesinde büyük rol oynamış ve Avrupa'nın en büyük askerî gücü konumuna gelmiştir. 1634'te, Riksdag of the Estates tarafından o öldükten sonra resmi olarak modern dönemin model kişisi ilan edildi.

Askerî psikoloji dost ve düşman kuvvetlerinde veya sivil topluluklardaki davranışları anlama, tahmin etme ve karşı koymaya yönelik psikolojik teorilerin ve ampirik verilerin araştırılması, tasarımı ve uygulanmasıdır. Askerî harekâtların yürütülmesi için istenmeyen, tehdit edici veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek davranışlara özel önem verilmektedir. Askerî psikoloji, askeri zaferler için askerî birlikler arasındaki dayanıklılığı teşvik etmek ve düşman güçlerine karşı koymak için psikolojinin çoklu alt disiplinlerini kullanır. Askerî psikoloji altında incelenen stres ve zihinsel hastalıklar askeriyeye özgü değildir. Ancak, askerler genellikle savaş ve savaş ortamlarında benzersiz stres kombinasyonlarıyla karşılaşırlar ve stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklar yaşayabilirler. Askerî personelin karşılaştığı sorunların özel örnekleri arasında Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), suçluluk, aile ve partner zorlukları, kâbuslar ve geri dönüşler sayılabilir. Uygulamalı askerî psikoloji özellikle danışmanlık ve askerî personelin ve ailelerinin stres ve yorgunluğunun tedavisi üzerine odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş oyunu</span> Gerçekçi bir şekilde savaşı simüle eden oyun türü

Savaş oyunu, savaşı konu alan bir tür strateji oyunudur. Satranç gibi soyut strateji oyunlarının aksine, savaşı gerçekçi bir şekilde simüle etmektedir. Savaş oyunları, eğlenmek, askeri subayları stratejik düşünme sanatı konusunda eğitmek veya olası çatışmaların doğasını incelemek için oynanabilir. Birçok savaş oyunu belirli tarihi savaşları yeniden yaratır ve tüm savaşları veya bunların içindeki seferler, savaşlar veya daha düşük seviyeli çatışmaları kapsayabilir. Birçoğu kara savaşını simüle eder, ancak deniz ve hava muharebesi için de savaş oyunları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Königgrätz Muharebesi</span>

Königgrätz Muharebesi ya da Sadowa Muharebesi, Prusya Krallığı'nın Avusturya İmparatorluğu'nu yenilgiye uğrattığı ve Prusya-Avusturya Savaşı'nın sonucunu belirleyen muharebe. Muharebe, 3 Temmuz 1866 tarihinde Bohemya kasabaları Königgrätz ve Sadowa'nın yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Langensalza Muharebesi (1866)</span>

Langensalza Muharebesi, 27 Haziran 1866'da, Avusturya-Prusya Savaşı sırasında, günümüzde Almanya'nın Bad Langensalza yakınlarında, Hannover Krallığı ile Prusya Krallığı arasında gerçekleşti. Hannoverliler savaşı kazandılar ancak daha sonra daha büyük ve güçlendirilmiş bir Prusya ordusu tarafından kuşatıldılar. Güneydeki Bavyera müttefikleriyle bağlantı kuramayan Hannoverlılar teslim oldu.