İçeriğe atla

Hans Böckler

Hans Böckler (26 Şubat 1875 - 16 Şubat 1951) Alman bir politikacı ve sendika lideri. Savaş sonrası Almanya'sının en etkili sendika kurucusu ve Alman Sendikalar Konfederasyonu'nun ilk başkanıdır.[1]

Biyografi

Böckler, Neustadt an der Aisch yakınlarındaki Trautskirchen'de doğdu ve imkanları kısıtlı bir ailede büyüdü. 1888'de babası ölünce okulu bıraktı ve ailesini geçindirmek için bir kuyumcunun yanında çırak olarak çalıştı. 1894'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi'ne (SPD) ve Alman Metal İşçileri Sendikası'na katıldı. [a][2]

Böckler 1914'ten 1915'e kadar I. Dünya Savaşı'nda savaştı. Savaş sırasında ağır yaralandı ve askerlikten muaf tutuldu. Savaş bitene kadar Danzig, Kattowitz ve Siegen'deki sendikalarda çalıştı. 1924'ten 1926'ya kadar Köln'de SPD belediye meclisi üyesi olarak görev yaptı. 1928'de Reichstag'a seçildi ve 1933'e kadar burada kaldı.[2]

1945'te Böckler, İngiliz İşgal Bölgesi'ndeki sendikaların yeniden örgütlenmesinde etkili oldu. Nisan 1947'de birkaç sendika Gewerkschaftsbund in der britischen Besatzungszone'u (İngiliz işgal bölgesi sendika konfederasyonu) oluşturmak için birleşti ve Böckler'i başkan olarak seçti. 1949'da Alman Sendikalar Konfederasyonu'nun ilk başkanı oldu.[1][2]

25 Ocak 1951'de, ölümünden üç hafta önce, Böckler, Alman Şansölyesi Konrad Adenauer ile kömür ve çelik endüstrilerinde tam ko-determinasyon (işçilerin yönetime katılımı) sağlamak için bir anlaşma imzaladı. Böckler, Düsseldorf'ta kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti ve Köln'deki Melaten Mezarlığı'na defnedildi.[3][4][5]

Böckler'in <a href="./Melaten-Friedhof" rel="mw:WikiLink" data-linkid="78" data-cx="{&quot;adapted&quot;:false,&quot;sourceTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;Melaten cemetery&quot;,&quot;thumbnail&quot;:{&quot;source&quot;:&quot;https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Melaten-Friedhof.png/67px-Melaten-Friedhof.png&quot;,&quot;width&quot;:67,&quot;height&quot;:80},&quot;description&quot;:&quot;Cemetery[] in Cologne, Germany&quot;,&quot;pageprops&quot;:{&quot;wikibase_item&quot;:&quot;Q883970&quot;},&quot;pagelanguage&quot;:&quot;en&quot;},&quot;targetFrom&quot;:&quot;mt&quot;}" class="mw-redirect cx-link" id="mwNg" title="Melaten-Friedhof">Melaten Mezarlığı</a>'ndaki mezarı

Hans-Böckler-Stiftung

Hans-Böckler-Stiftung [de] (Hans Böckler Vakfı) Böckler'in onuruna adlandırılmıştır. Alman Sendikalar Konfederasyonu tarafından 1977 yılında Hans-Böckler-Gesellschaft (Hans Böckler Derneği) ve Stiftung Mitbestimmung'un (Ko-determinasyon Vakfı) birleşmesiyle kurulmuştur. 1995 yılında Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut [de] (İktisadi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü) vakfa entegre edildi. Merkezi Düsseldorf'ta bulunan vakıf, çeşitli araştırma enstitülerine sahiptir ve çeşitli kitaplar, dergiler ve makaleler yayımlamaktadır . Ayrıca, Alman hükûmeti tarafından finanse edilen burslar ve öğrenci işleri sağlar.[6]

Vakıf, 1980'den 2001'e kadar Alman Sendikalar Konfederasyonu ile birlikte Hans Böckler Ödülü'nü verdi. Ödül, çalışanların ve ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmede ve sosyal uyum ve dayanışmayı teşvik etmedeki başarılarından dolayı her yıl çeşitli kişi ve kuruluşlara verildi. Ödülün ilk sahibi Oswald von Nell-Breuning'di.[7][8]

Not listesi

  1. ^ The Deutschen Metallarbeiter-Verband was refounded in 1949 as IG Metall.

Kaynakça

  1. ^ a b Rosenburger, Ruth (2014). "The History of HRM in Germany" 27 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in The Development of Human Resource Management Across Nations: Unity and Diversity, p. 170. Edward Elgar Publishing. 0857932993 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Rosenburger" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b c Borsdorf, Ulrich (1982). Hans Böckler. Arbeit und Leben eines Gewerkschafters von 1875 bis 1945]. Köln Bund-Verlag, 1982. 3-7663-0497-6. Online version 4 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. retrieved from the library of the Friedrich-Ebert-Stiftung 22 May 2018 (Almanca). Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Borsdorf" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ Hans Böckler Stiftung. "Wer war Hans Böckler?" 7 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 22 May 2018 (Almanca).
  4. ^ Pirker, Theo (1979). Die blinde Macht: die Gewerkschaftsbewegung in Westdeutschland, Vol. 1, p. 201. Olle & Wolte
  5. ^ Arens, Detlev et al. (2014). Köln 17 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 219. Dumont Reiseverlag 3770191633
  6. ^ Hans Böckler Stiftung. "Die Hans-Böckler-Stiftung 13 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 21 May 2018 (Almanca).
  7. ^ Bundesarbeitsblatt (1983), Issues 1-6, p. 21.
  8. ^ Hans-Böckler-Stiftung (2014). "Engagement für bessere Lebens- und Arbeitsbedingungen". Archived version at archive.org retrieved 21 May 2018 (Almanca).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyal Demokrat Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Almanya'nın en eski siyasal partisi.

<span class="mw-page-title-main">Düsseldorf</span> Almanyada Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti

Düsseldorf, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkentidir. Ayrıca Düsseldorf Vilayeti'nin (Regierungsbezirk) merkezidir. Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuar kentidir. Kuzeyinde Ruhr Bölgesi, güneyinde ise Köln bulunmaktadır. Kente adını Düssel deresi verir. Düsseldorf kent merkezinde yer alan meyhane ve birahaneleriyle ünlü Altstadt Semti, halk arasında dünyanın en uzun barı olarak anılmaktadır. Nüfusu 620.000 civarındadır. Şehir dünyaca ünlü sanayi fuarlarıyla tanınmıştır. Dünya sanayisine yön veren fuarlar düzenlenmekte olup çeşitli sektörlere hizmet etmektedir. Eyaletin en büyük havalimanı Düsseldorf Uluslararası Havalimanı bu kenttedir. 10-12 ve 14 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na Düsseldorf ev sahipliği yapmıştır.

Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı "isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü" olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert</span> Almanya Weimar Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı (1919–1925)

Friedrich Ebert, Alman sosyal demokrat politikacı. 1913'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başkanlığına seçildi. 1919’da "Reichspräsident" ünvanı ile Weimar Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Birlik 90/Yeşiller</span> Almanyada bir siyasi parti

Birlik 90/Yeşiller, 1998'den 2005'e kadar hükûmette yer alan bir Alman siyasi partisidir. 1980 yılında Batı Almanya'da kurulan Alman Yeşiller Partisi ile 1989 Devrimleri sırasında Doğu Almanya'da kurulan Birlik 90 partilerinin 1993 yılında birleşmesiyle teşekkül etmiştir. Yeşiller Almanya Federal Meclisi'nin seçim barajı olan yüzde 5 oy sınırını ilk kez 1983'te aştı. Parti liderleri Annalena Baerbock ve Robert Habeck'dir.

<span class="mw-page-title-main">Frank-Walter Steinmeier</span> 12. Almanya cumhurbaşkanı

Frank-Walter Steinmeier, 12 Şubat 2017'de bin 253 üyenin katıldığı Federal Seçiciler Kurulundaki oylamada 931 oyla seçilip, 19 Mart 2017'den beri Almanya'nın cumhurbaşkanı olan bir Alman politikacı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi - Azerbaycan devletine ait petrol ve doğalgaz şirketidir. Devlet şirketi ve ulusal petrol şirketi grupuna dahildir. Azerbaycan'ın iki rafinerisi ile tüm petrol ve gaz boru hatlarını işleten SOCAR, aynı zamanda uluslararası konsortiyumların ülkede gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz projelerine de nezaret etmektedir. Merkez binası SOCAR Tower'dir.

<span class="mw-page-title-main">1918-1919 Alman Devrimi</span> devrim

1918–1919 Alman Devrimi ya da Kasım Devrimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Friedrich Ebert önderliğinde anayasal monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş sürecidir. Savaşın Almanya’nın aleyhine gelişmesinden dolayı Alman halkının üzerinde oluşan gerilim, ülkede yeni bir rejimin kurulması gerektiği düşüncesini ön plana çıkarmıştı. Devrimin amacı monarşi rejiminin yerine demokratik bir cumhuriyet kurmaktı. Bu hedef, İmparator II. Wilhelm’in tahttan çekilmesiyle sonuçlanan, 1 hafta, 4 gün süren ilk aşamada gerçekleşti. Almanya’daki radikal solcular komünist bir rejim kurmak istediği için bu devrim, komünist devrimciler ile anti-komünistler arasındaki bir iç savaşa dönüştü; bu durum, devrimin ikinci aşamasını yarattı. İkinci aşama tam olarak 9 ay, 1 hafta sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle sonuçlandı.

Leopold Max Walther von Wiese und Kaiserswaldau, Alman sosyolog, iktisatçı, akademisyen ve Alman Sosyoloji Topluluğu'nun başkanlarındandır.

Godesberg Programı Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) siyasi çizgisi dışında bir parti programıydı. 15 Kasım 1959'da SPD'nin Bad Godesberg'te yaptığı parti kongresinde onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Dezső Bánffy</span> Macar siyasetçi

Baron Dezső Bánffy de Losonc, Macar siyasetçi. Bánffy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1895 ile 1899 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jochen Vogel</span> Alman politikacı

Hans-Jochen Vogel Alman bir avukat ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) bir politikacıydı. 1960-1972 yılları arasında Münih Belediye Başkanı olarak görev yaptı ve 1972 Şehir Olimpiyatları'nı kazandı. 1972'den 1974'e kadar Bölgesel Planlama, İnşaat ve Kentsel Kalkınma Federal Bakanı ve 1974'ten 1981'e kadar Federal Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 1983-1991 yılları arasında Bundestag'da SPD lideri, 1987-1991 yılları arasında Sosyal Demokrat Parti lideri olarak görev yaptı. 1993 yılında Gegen Vergessen - Für Demokratie organizasyonunu kurdu. 2001'deki başlangıcından itibaren Almanya Ulusal Etik Konseyi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Suliyotlar</span>

Suliyotlar, Epir'in Suli bölgesindeki bir Doğu Ortodoks topluluğuydu. Suliotlar, askeri yetenekleri, Tepedelenli Ali Paşa'ya karşı direnişleri ve Markos Boçaris ve Kiços Cavelas gibi liderler altında Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndaki katkıları ile biliniyorlardı. Suliotlar, Epir'in uzak dağlık bölgelerindeki çok sayıda komşu köye hükmederek, Osmanlı yönetimine başarıyla direnebilecekleri özerk bir konfederasyon kurdu. Gücünün zirvesinde, 18. yüzyılın ikinci yarısında, topluluğun yaklaşık 60 köyde 12.000'e kadar nüfustan oluştuğu tahmin edilmektedir. Cemaat, Rum Ortodoks Kilisesi'nin bir parçası oldukları için Osmanlı sosyal sınıflandırma sisteminde Rum olarak sınıflandırıldı. Ancak, Arnavut kökenleri nedeniyle Yunancanın yanı sıra Arnavutçanın Suliyotik lehçesini de konuşuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Singer (siyasetçi)</span> siyasetçi (1844-1911)

Paul Singer, Alman Marksist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Wehrwirtschaftsführer</span>

Wehrwirtschaftsführer, Nazi Almanyası döneminde (1933–1945), bir şirketin veya büyük bir fabrikanın yöneticilerine verilen bir unvandı. Wehrwirtschaftsführer'ler, 1935'ten itibaren Wehrmacht için silahların üretilmesi için baskılayan Oberkommando der Wehrmacht'ın (OKW) bir parçası olan Wehrwirtschafts und Rüstungsamt tarafından atandı. Atamalar Wehrwirtschaftsführer'leri Wehrmacht'a bağlamayı ve onlara yarı askeri bir statü vermeyi amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gehrts</span> Alman illüstratör ve ressam (1853-1898)

Karl Gehrts, diğer adıyla Carl Gehrts, tam adı Karl Heinrich Julius Gehrts Alman ressam, illüstratör ve akademisyendi. Profesör olarak Kunstakademie Düsseldorf'ta ders vermiştir.