İçeriğe atla

Hans-Valentin Hube

Hans Hube
Lakabıder Mensch (Adam)
Doğum29 Ekim 1890(1890-10-29)
Naumburg an der Saale
Ölüm21 Nisan 1944 (53 yaşında)
Invalidenfriedhof, Berlin
Bağlılığı
BranşıHeer
Hizmet yılları1909-1944
RütbesiGeneraloberst
Komutası1. Panzer Ordusu
14. Panzer Kolordusu
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı, Kılıç ve Pırlanta ilaveli Şövalye Demir Haçı Siyah Yaralı Rozeti

Hans-Valentin Hube (29 Ekim 1890 - 21 Nisan 1944), I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında Alman generali (Generaloberst).

Stalingrad Savaşı sırasında 6. Ordu'nun tek zırhlı gücü olan 14. Panzer Kolordusu'na komuta etmiştir. Uranüs Harekâtı ile 14. Panzer Kolordusu da Stalingrad Halkası'nın içinde kuşatılmıştır. 18 Ocak 1943'te Adolf Hitler tarafından kuşatma halkasından çıkması emredilmiş ve 19 Ocak 1943'te Stalingrad'daki Gumrak Havalimanı'ndan kalkan Focke-Wulf Fw 200 nakliye uçağıyla kurtarılmıştır.

Sicilya'da savaştıktan sonra 23 Ekim 1943'te tekrar Doğu Cephesi'ne dönmüştür.

Mart 1944'te Dinyester Nehri'nin kuzeyinde komuta ettiği 1. Panzer Ordusu, Kızıl Ordu'nun 1. ve 2. Ukrayna cepheleri tarafından kuşatılmış ve Kamenets-Podolski Kuşatma Halkası'na sıkıştırılmıştır. Ancak kuşatmasını yarıp doğu istikametine çıkmaya başarmıştır.

20 Nisan 1944'te Meşe Yaprağı, Kılıç ve Elmas ilaveli Şövalye Demir Haçı almak için Obersalzberg'e gitti ve ertesi gün cepheye dönmek üzere bindiği uçağın Ainring Havalimanı'ndan kalkıştan hemen sonra düşmesi sonucunda öldü.

Kaynakça

Askerî görevi
Önce gelen:
Generaloberst Eberhard von Mackensen
1. Panzerarmee Komutanı
29 Ekim 1943 - 21 Nisan 1944
Sonra gelen:
Generaloberst Erhard Raus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Paulus</span> Stalingrad muharebesinde 6.orduyu yönetmiş mareşal

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus, özellikle II. Dünya Savaşında etkin rol oynayan Alman Feldmareşali.

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Werner Kempf</span>

Werner Kempf, Alman panzer subayı ve Nazi Almanyası'nın panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">Walther Wenck</span> Nazi Almanyasında en genç ordu komutanı

Walther Wenck, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın en genç Ordu kumandanı. Müttefiklerce "The Boy General" olarak bilinmekteydi. Berlin Savaşı sırasındaki 12. Ordu'nun kumandanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

4. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jürgen von Arnim</span>

Hans-Jürgen von Arnim, Almanya'nın süvari subayı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst

<span class="mw-page-title-main">Hyazinth Strachwitz</span>

Hyacinth Graf Strachwitz von Groß-Zauche und Camminetz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yedek korgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">41. Panzer Kolordusu</span> Vikimedya liste maddesi

41. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'na bağlı bir tank kolordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Georg-Hans Reinhardt</span>

Georg-Hans Reinhardt, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda 3. Panzer Ordusu ve Merkez Ordular Grubu Komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Bayerlein</span>

Fritz Bayerlein, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">14. Panzer Kolordusu</span>

14. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren panzer kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">Demyansk Cebi</span>

Demyansk Cebi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman birliklerinin Kızıl Ordu kuvvetlerince, Leningrad'ın güneyinde Demyansk civarında kuşatılmasıyla sonuçlanan çatışmalardır. Cep, esas olarak 8 Şubat tarihinde oluşmuş ve 21 Nisan 1942 tarihine kadar sürmüştür. Bölgenin 100 km güneybatısında Holm'da çok küçük çapta bir cep daha oluşmuştur. Tüm bu gelişmeler Alman kuvvetlerinin Moskova'ya yönelen genel taarruzu olan Tayfun Harekâtı'ndaki yenilgileri ve ardından geri çekilmeleri sırasında ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Belarus Cephesi</span>

1. Beyaz Rusya Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun önemli bir oluşumu ve Batı ordu grubuna eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">2. Muhafız Tank Kolordusu</span>

2 Tatsinskaya Muhafız Tank Kolordusu Kızıl Ordu'da görev almış bir tank birliğidir. II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde görev almıştır. Savaştan sonra Orta Avrupa'da Sovyet işgal kuvvetleriyle birlikte hizmet vermeye devam etti. Birim, bir Wehrmacht Panzer Tümeni ile yaklaşık olarak aynı boyuta ve savaş gücüne sahipti ve II. Dünya Savaşı sırasında bir İngiliz Zırhlı Tümeni'nden daha azdı.

<span class="mw-page-title-main">23. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

23. Panzer Tümeni 2. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'a bağlı bir panzer tümeniydi. Eylül 1941'de Fransa'da kuruldu. Tümen tüm muharip geçmişini Doğu Cephesi'nde elde etmiştir.