İçeriğe atla

hannoverimpuls

Hannoverimpuls GmbH, Hannover şehrinin ve müstakil bir idareye sahip olan Hannover Ticaret Bölgesi'nin (Almanca: Hannover Region) ortak ekonomik kalkınma faaliyetini düzenlemek üzere kurulmuş bir anonim şirkettir. Şirket, 2003 yılında kuruldu. Kuruluşun amacı, özel sektörün Hannover Bölgesi'nde işyeri kurmasını, bölgeye yerleşmesini ve bu şekilde bölgede sanayi ve ticaretin gelişmesini teşvik etmektir. Hannover ve bölgesinin ekonomisinin gelişmesi için yedi branşa ağırlık verilmektedir: otomotiv sektörü, enerji sektörü, bilişim ve iletişim teknolojileri, sağlık sektörü, optik teknolojiler, yaratıcılık sektörü ve imalat teknolojileri. Kuruluşun en önemli görevleri, bölgesel ekonominin ve o çevrede bulunan bilim ve eğitim kurumlarının işbirliğini sağlamakta ve branşların büyümesi için bu kuruluşlar arasında sıkı ağlarla, ortak çerçeve yaratmaktır.

Ağırlıklı sektörler

Otomotiv

Otomotiv branşı, 30.000 çalışan ile yörede en önemli sanayi sektörüdür. Hannover, Volkswagen, Continental ve WABCO gibi ünlü otomotiv sektörü üreticilerinin bulunduğu bir bölgedir. Otomotiv teknolojilerine yönelik çalışan çok sayıda enstitü ve bilimsel kurum, bölgedeki şirketlere destek sağlamaktadır. Hannover Üniversitesi'nin 15 enstitüsü ve kuruluşu yeni araç teknolojileri üzerinde araştırma yapmaktadır. Bunlar araç parçaları ve araç sistemleri merkezi çatısı altında birleşmiştir.

Enerji

Hannover Bölgesi'nde yaklaşık 250 şirket ve 3.000 den fazla kişi, sürdürebilir enerji çözümleri dalında çalışmaktadır. Hannover, enerji tasarrufu sağlayan, sera gazı etkisini azaltan konut ve inşaat yapımı hakkında yüksek tasarım ve uygulama bilgisine sahip kurum ve kuruluşlara ev sahipliği yapmaktadır. Enerji sektöründe yirmiden fazla enstitü ve araştırma kurumu bulunmaktadır. Aynı zamanda Hannover jeoloji, gaz ve petrol sondajı ve jeotermal enerji için Almanya'nın en ileri merkezidir.

Bilişim ve iletişim sektörü

Hannover'da yaklaşık 1.200 bilişim ve iletişim teknoloji şirketi yerleşiktir ve 25.000 işçi çalışmaktadır. Böylece bu bölge Almanya'nın en büyük bilişim ve iletişim branşlarını barındırmaktadır. Bilişim ve iletişim şirketleri ağırlıklı olarak finansman, turizm, otomotiv, imalat, lazer teknolojileri, trafik telematiği, e-e-öğrenme, fuar ve tıbbi bilişim ve iletişim hizmetlerine yönelik servis sunmaktadır.

Hannover fuar alanın yanında, Uluslararası Expo Fuarı'nda kurulan ileri teknoloji merkezi Expo Park, bölge içinde üretken bir bilişim ve ticaret ortamı oluşturmuştur. Burada yaklaşık 1.800 işçi, 110 şirket; modern hizmetler, öğrenim ve araştırma sunmaktadır. Birçok tanınmış bilim ve araştırma kuruluşu, bilgi ve teknoloji transferi ile bilişim ve iletişim branşına gereken genel büyüme ve ilerleme çerçevesini oluşturmaktadır.

Sağlık sektörü

Hannover bölgesinde 3.000 den fazla şirket 65.000 işçisi ile sağlık sektöründe çalışmaktadır. Ağırlık branşlarını, tıp, eczacılık, biyoteknoloji ve biyomedikal mühendisliği oluşturmaktadır.

Örnek olarak, Solvay ve işitme cihazları alanında önde gelen şirketlerden Kind işitme cihazları, Hannover de mukimdir. Ama aynı zamanda diyagnostik alanında faaliyet gösteren AdnaGen ve Mosaiques gibi yeni şirketler de bulunmaktadır.

Tıbbi ve kliniksel araştırmalar konusunda Hannover Clinical Trial Center GmbH görevlendirilmiştir. Sağlık sektöründe hizmet veren şirketler, önemli araştırma ve geliştirme merkezi olan Medical Park Hannover, Hannover Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yanındadır.

Fotonik teknoloji çalışmalarında Hannover, uluslararası üst düzeyde yer almakta ve piyasadaki çok sayıda lider şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Örnek olarak 2006'da lazer teknoloji alanında uluslararası lider olan Laser Zentrum Hannover yirminci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Enstitü olarak çalışan Laser Zentrum Hannover, Almanya çapında kobilere yönelik danışma ve destek servisi sunmaktadır. Çevresinde çok sayıda şirket ve bilimsel kurum gelişmiştir.

Dijital sektör

Yaratıcılık branşı, sonbahar 2010'da, ağırlık olarak yedinci sırayı aldı. Medya alanında birçok buluşun kaynağı Hannover'dir. Örnek olarak, plak, renkli televizyon ve medya sektöründe saygın olan Grimme Ödülü sayılabilir.

İmalat

Hannover ekonomik bölgesinde 300'den fazla şirkette, 10.000 aşkın işçi, makine mühendisliği ve teknik hizmetler arası imalat alanında çalışmaktadır.

Produktionstechnisches Zentrum Hannover (PZH) ismi altında üretim teknolojileri alanında Hannover Üniversitesi ve çok sayıda sanayi ve yeni teknoloji şirketi birleşmiş bir şekilde araştırma ve geliştirme yapmaktadır. Bu çatı altında örnek olarak, BMW, Mercedes, Volkswagen, fren sistemleri üreticisi Wabco, Airbus, Alstom, Siemens ve çelik üreticisi Salzgitter AG gibi büyük kuruluşlar temsil edilmektedir.

Ülke temsilcilikleri

Alman-Rus Teknoloji Transfer Merkezi

Alman-Rus Teknoloji Transfer Merkezi Derneği (kısaca DRZT), somut yerleşme planları olan kişilere ve şirketlere yeni pazar açılımında gereken danışmanlığı ve desteği sunan bir kuruluştur. DRTZ yeni girişimcilere uygun ticaret bağlantıları sağlamakta, yeni pazarlama yöntemleri ve ticari temsilcilik kuruluşunda danışmanlık ve destek sunmaktadır. DRTZ Derneği, CeBIT 2006 fuarında Rus-Alman Uluslararası Makina Mühendisleri ve Uzmanlar Birliği ve hannoverimpuls tarafından kuruldu. Dernek Moskova'da da aynı şekilde kurulan Rus-Alman Teknoloji Transfer Merkezi ile yakın bir işbirliği içindedir.

Alman-Hint İş Merkezi

Alman-Hint İş Merkezi (GIBC), Hint şirketlerine iş planlarının gerçekleştirilmesinde ve Hannover Bölgesine yerleşim konusunda yardım etmektedir. Hedef Hint firmalarının bilişim ve iletişim alanındaki bilgilerini Hannover için de kullanmaktır. 2006 yılında Aşağı Saksonya'nın Ekonomi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan GIBC bugün uzun vadeli ekonomik ilişkilerde tanınmış bir iş kurma ve geliştirme platformudur.

GIBC 2007 CeBIT fuarından beri, Hindistan'ın en büyük elektronik, bilişim ve iletişim ticari teşvik birliği Electronics and Computer Software Export Promotion Council (ESC) ile birlikte çalışmaktadır.

Türk-Alman İş Merkezi

Türk-Alman İş Merkezi (TABC), hannoverimpuls ve Aşağı Saksonya'nın ekonomi geliştirme kuruluşu Nglobal tarafından kurulmuş, Türk-Alman iş ilişkilerine yönelik bir platformdur. Gittikçe de iki ülke açısından büyük önem kazanmaktadır. TABC çatısı altında hannoverimpuls Türk şirketlerine, Hannover Bölgesinde tüm önemli iş aşamalarında destek sunmaktadır.

Teşvik programı

Hannover Bölgesindeki ağırlık branşlarına uygun faaliyetleri geliştirmek ve teşvik etmek için, hannoverimpuls bilim ve ticaret ortakları ile beraber, şirketlere yönelik projeler geliştirir, gerekli hizmetler ve destek sunar. Verilen servisler yenileyici ve teknoloji projelerinden, personel eğitimi ve geliştirilmesi aşamasına kadar varır. Branşların büyümesini ve klaster ekonomisini geliştirmeye gereken genel şartları yaratmak için, iş birlikleri, ağlar ve hedefe yönelik, bilim ve şirketler arası bilgi transfer edilir. Değişik programlar Almanya'da ve yurtdışında iş faaliyetlerini büyütmede yardımcı olur.

ProMAP programı (Product Market Analysis and Placement) kobilere uygun iş stratejilerini geliştirmesinde yardımcı olur. GeMS programı (German Marketing & Sales Solutions) yabancı şirketlere pazarlama ve satış hedeflerine ulaşmak için destek verir. Plug & Work girişimciler için bir yerleşme yarışmasıdır. Bu yarışmayı kazananlara Hannover de kirasız ofis ve laboratuvar verilir, ticari ağlara erişim ve başka türlü servislerde destek sağlanır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">SAP</span>

SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung adı altında Mannheim, Almanya'da kurulmuştur. 120'den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım uygulamaları çeşitli büyüklükte firmalara sunmaktadır. Şirketin en iyi bilinen ürünleri SAP ERP ve SAP Business Objects yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hannover</span> Almanyanın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti

Hannover, Almanya'nın Aşağı Saksonya (Niedersachsen) eyaletinin başkentidir. 2021 verilerine göre 535.932 nüfusuyla Almanya'nın en kalabalık 13. şehri, ayrıca Kuzey Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Oldukça geniş yeşil alanlara ve parklara sahip olan kent, aynı zamanda Almanya'nın en büyük fuar kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Ekonomik İşbirliği</span> uluslararası bir kuruluş

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ), 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirvede imzalanan anlaşma ile kurulan ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik iş birliğini amaçlayan uluslararası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atom Enerjisi Kurumu</span>

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 1956 ve 2022 yılları arasında faaliyet gösteren, Türkiye'nin radyasyon ve nükleer enerji politikalarına yön vermek üzere kurulmuş kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi</span>

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. ya da kısa adıyla İGEME Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması temel amacı ile 1960 yılında kurulmuş ve 2011 yılına kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermiş bir kamu kuruluşudur. 2011 yılında yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname ile İGEME tüzel kişiliği lağvedilmiş ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte Ekonomi Bakanlığına devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı</span>

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">KOSGEB</span> bir Girişimcilik platformu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş kamu kurumudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan KOSGEB, 20 Nisan 1990 tarihli ve 3624 sayılı yasayla kuruldu. Merkezi Ankara'da olan ve tüm illerde müdürlükleri bulunan KOSGEB, tüzel kişiliği haiz özel bütçeli bir kuruluştur.

İşletme enformatiği, işletme yönetimi ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan sosyo-teknik bir disiplindir. İşletme enformatiği eğitimi üniversite düzeyinde verilmekte, bir işletme enformatiği bölümü ya da programını bitiren üniversite mezunları işletme enformatiği uzmanı unvanı almaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki bazı üniversitelerde de işletme enformatiği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin benzer bölümleri kimi zaman:

KoçSistem, Koç Holding bünyesinde yer alan bilgi teknolojileri şirketi.

Invest in Bavaria Almanya'nın en büyük Eyaleti olan Bavyera'nın Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'dır ve Bavyera‘da iş sahası tedarik eder. Invest in Bavaria, yurt içinden ve dışından girişimcileri, Bavyera'da yeni tesis kurmaları veya mevcut işletmelerini genişletmelerinde desteklemektedir. İhtiyaca göre ajans, potansiyel yatırımcılara uygun lokasyonlar önerir, her bir lokasyona ziyareti organize eder ve Bavyera hakkında bilgi ve ticari veriler sunar. Invest in Bavaria şirketlere devlet daireleri ve ticaret odaları ile ilk kez iletişim kurmalarında yardımcı olur, kümelerle ve şirket ağları ile iletişim sağlar ve tüm yapılanma sürecinde eşlik eder. Hizmet tamamen ücretsiz ve gizlidir.

Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Enstitü kamu ve özel sektörün Ar-Ge içerikli yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve kamu kurumları için e-Dönüşüm Hizmetlerini vermek üzere kurulmuştur.

GO Enerji, 2003 yılında Göktürk Enerji ismi ile güneşten elektrik üretim teknolojileri alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. 2009 yılında GO Grup Enerji resmi adı ile şekillenen firma dünya genelinde faaliyet göstermektedir. Elektrik üretimine yönelik güneş enerji sistemleri ve güneş enerji santralleri projelendirerek kurulumlarını gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda güneş enerji santralleri için bakım ve işletim hizmetleri de vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri 4.0</span> Sanayi Devrimi

Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükûmeti'ne sunmuştur. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı'nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">CeBIT</span>

CeBIT, en büyük ve uluslararası temsil edilen expo veya ticaret fuarıdır. Ticaret fuarı her yıl Hannover'de dünyanın en büyük fuar alanı olan Hannover Fairground fuar alanında düzenlenmektedir. Mevcut trendlerin bir barometresi ve bilişim teknolojisindeki son durumun bir ölçütü olarak kabul edilir. Deutsche Messe AG tarafından düzenlenmiştir. İlk kez 1970 yılında gerçekleşti.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Mentorluk</span>

Mentorluk veya koçluk daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişi veya gruba rehberlik ettiği ilişkiye verilen isimdir. Mentor, daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir. Mentorluk süreci geniş deneyime sahip biriyle öğrenmek isteyen biri arasında bir öğrenme ve gelişme ortaklığıdır. Çoğu geleneksel mentorluk, kıdemli çalışanların daha genç çalışanlara eğitim vermesini içerir. Mentorluk tecrübesi ve ilişki yapısı psikolojik sosyal destek, kariyer rehberliği, rol modelleme ve mentorlerin dahil olduğu mentorluk ilişkilerinde meydana gelen iletişimi etkilemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Takımı</span> Türkiyede bir vakıf

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp; Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">BUEC</span>

Boğaziçi Üniversitesi Elektroteknoloji Kulübü (BUEC) 1962 yılında Boğaziçi Üniversitesielektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin kişisel ve akademik gelişimlerine destek olmak amacıyla kurulmuş bir öğrenci kariyer kulübüdür. BUEC, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesinin IEEE Öğrenci Kolu'nu temsil etmektedir. Kulüp, elektrik-elektronik mühendisliğinin çeşitli dallarını Boğaziçi Üniversitesinde tanıtmayı ve sevdirmeyi kendisine misyon edinmiştir.