İçeriğe atla

Hannover Krallığı

Hannover
Königreich Hannover
Hannover Krallığı
1814-1866
Hannover bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Alman Konfederasyonu'nda Hannover Krallığı
Alman Konfederasyonu'nda Hannover Krallığı
BaşkentHannover
HükûmetParlamenter monarşi
Kral 
• 1814–20
III. George
• 1820–30
IV. George
• 1830–37
I. Wilhelm
• 1837–51
Ernst August
Tarihçe 
• Kuruluşu
1814
• Dağılışı
1866
Para birimiVereinsthaler
Öncüller
Ardıllar
Hannover Elektörlüğü
Hannover ili

Hannover Krallığı (AlmancaKönigreich Hannover), Napolyon Savaşları sonrası III. George'a Hannover topraklarının geri verilmesi ile Ekim 1814'te Viyana Kongresi sonrası kurulmuştur. Braunschweig-Lüneburg Elektörlüğü'nün (Hannover Elektörlüğü olarak da bilinir) yerini almış ve 38 devletle birlikte Alman Konfederasyonu'na katılmıştır. Krallık 1837'ye kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı ile kişisel birlik içinde Hannover Hanedanı tarafından yönetilmiştir. Son olarak 1866'da Prusya tarafından fethedilmiştir. 1946'da Hannover Eyaleti olarak yeniden canlanmış, fakat sonrasında daha küçük eyaletlerle birleştirilerek Aşağı Saksonya eyaletini oluşturmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Hannover</span> Almanyanın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti

Hannover, Almanya'nın Aşağı Saksonya (Niedersachsen) eyaletinin başkentidir. 2021 verilerine göre 535.932 nüfusuyla Almanya'nın en kalabalık 13. şehri, ayrıca Kuzey Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Oldukça geniş yeşil alanlara ve parklara sahip olan kent, aynı zamanda Almanya'nın en büyük fuar kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Saksonya</span> Almanyada eyalet

Aşağı Saksonya, kuzeybatı Almanya'da başkenti Hannover olan bir eyalettir. Diğer önemli kentleri ise, Wolfsburg, Salzgitter, Celle, Goslar, Göttingen, Osnabrück ve Braunschweig'tir. Yüksek Almancanın konuşulduğu bölgelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Salzgitter</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

1942 yılında kurulan Salzgitter, başkenti Hannover olan Aşağı Saksonya eyaletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">I. George</span>

I. George, Hanover Elektörü ve Büyük Britanya ve İrlanda kralı.

<span class="mw-page-title-main">Goslar</span> Landkreis Goslarda şehir (Aşağı Saksonya, Almanya)

Goslar, Almanya'nın kuzeybatısındaki Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan bir kenttir. Eyaletin başkenti Hannover'e 100 km uzaklıktaki Goslar, önemli bir kış sporları merkezidir. Kentin yakın çevresini kaplayan dağlarda 15'e yakın kayak merkezi ve çok sayıda modern konaklama tesisi bulunur. Kış aylarında beyazlara bürünen, yaz aylarında ise yemyeşil dokusuyla etkileyici bir güzellik sergileyen bu küçük turizm kenti, tarihi dokusuyla da dikkat çeker. Goslar, 1992'den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hannover Hanedanı</span>

Hannover Hanedanlığı Alman kökenli bir kraliyet hanedanıydı. Hannover Hanedanlığı Hannover Krallığını ve aynı zamanda Braunschweig-Lüneburg düklüğünü yönetiyordu. 1714'ten sonra Hannover Hanedanlığı Büyük Britanya Krallığını da yönetmeye başladı. Bu hanedandan olup Büyük Britanya Krallığı'nı yöneten ilk kral I. George'tur.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan bir Alman devleti

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan, Napolyon sonrası Almanyasında tarihî konfederasyonlara üye olan bir devlet

Saksonya Krallığı, 1806-1918 yılları arasında var olan, Napolyon sonrası Almanyası'nda tarihî konfederasyonlara üye olan bir devlet. 1871'den itibaren Alman İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. 1918'de Weimar Cumhuriyeti döneminde I. Dünya Savaşı sonrası Kral III. Friedrich Augustus'un tahttan çekilmesiyle serbest şehir statüsüne kavuşmuştur. Başkenti Dresden olan devletin günümüzdeki devamı Almanya'daki Saksonya eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Köln Elektörlüğü</span>

Köln Elektörlüğü, 10. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bir kilise prensliği. Köln Katolik Başpiskoposluğuna ait topraklardan oluşuyordu. Aynı zamanda elektörlük yetkisini de elinde bulunduran başpiskopos tarafından yönetiliyordu. Elektörlüğün başkenti 1288 yılına kadar Köln'ken bu tarihten sonra Bonn oldu. Alman ilhakı sırasında 1803 yılında bölge laikleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Hannover (vilayet)</span>

Hannover vilayeti, Prusya Krallığı ile Özgür Prusya Eyaleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayet Avusturya-Prusya Savaşı sırasında Prusya'nın Hannover Krallığı'nı ilhak etmesinin ardından kurulmuştur. Vilayetin merkezi Hannover idi.

<span class="mw-page-title-main">Elektörlük</span> soyluluk unvanı

Elektörlük veya Elektorat, Elektör unvanlı bir yöneticinin yönetimindeki ülke veya bölgedir. Tarihte yalnız Avrupa'da Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu içinde kullanılmış olan elektörlük terimi günümüzde egemen devlet ve bölgelerde kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Elektörlüğü</span>

Bavyera Elektörlüğü, 1623 ile 1806 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorluğu içerisinde yer almış bağımsız bir elektörlüktü. Elektörlük, Bavyera Dükalığı'nın ardılı olup, 1806 yılında kurulmuş Bavyera Krallığı'nın öncülüdür. Elektörlüğün yöneticileri olan prens elektörleri, devletin tarihi boyunca hep Wittelsbach Hanedanı'nın üyelerinden oluşmuştur. Devletin ilk elektörü I. Maximilian, son elektörü ise Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Bavyera Kralı unvanını alacak Maximilian I. Joseph'tir.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Elektörlüğü</span> Avrupada bir elektörlük

Salzburg Elektörlüğü ya da Salzburg Büyük Dükalığı, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan ve Salzburg Başkiskoposluğu'ndan sonra kurulan kısa süreli hüküm süren bir elektörlük.

<span class="mw-page-title-main">Caroline (Brandenburg-Ansbach)</span>

Brandenburg-Ansbachlı Caroline, Kral II. George'un eşi olarak Büyük Britanya ve İrlanda Kraliçesi idi.

Üç Kralın İttifakı 26 Mayıs 1849 tarihli bir anlaşmaydı. Prusya Krallığı, Hannover Krallığı ve Saksonya Krallığı arasında akdedilmişti. Devrimi şiddetle bastırmaya devam ederken, "Alman işlerinin birleşik yönetiminin kurulması" konusunda anlaştılar. Amaç, bir Alman federal devleti olan bir Alman İmparatorluğu'nun kurulmasıydı. Proje daha sonra Erfurt Birliği adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Welf Hanedanı</span>

Welf Hanedanı, 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birçok Alman ve İngiliz hükümdarını ve 18. yüzyılda Rusya çarı VI. İvan'ı içeren bir Avrupa hanedanıdır.