Hanna Reitsch
Hanna Reitsch (29 Mart 1912 - 24 Ağustos 1979), helikopter ve jet uçağı kullanan ilk kadın Alman test pilotu.
Reitsch, Silezya, Hirschberg'de doğmuştu. Babası onun doktor olmasını isteyen bir oftalmologdu ama Reitsch havacılıkla ilgilendi ve Kuzey Afrika'da bir gezici doktor olabileceğini düşündü. Reitsch 1932'de planörler ile uçmaya başladı. Aynı sene Kadınlar Uzun Süreli Uçuş'ta dünya rekoru kırdı. Baden-Württemberg'de Hornberg'de tam bir planör pilotu ve öğretmen olması için Wolf Hirth'in daveti ile 1933'te tıp okulunu bıraktı. 1934'te Kadınlar Yüksek Uçuşta dünya rekoru kırdı.
1937 yılında Reitsch, Ernst Udet tarafından Rechlin-Lärz Havaalanı'ndaki Luftwaffe test merkezine gönderildi. Junkers Ju 87 Stuka ve Dornier Do 17'nin proje üzerine test pilotu oldu. Reitsch ilk kadın helikopter pilotu ve Focke-Achgelis Fa 61 helikopter kullanabilen birkaç pilottan biri oldu. Onun uçuş becerileri ve fotojenik nitelikleri Nazi Partisi'nin propaganda yıldızı haline getirdi ve parti içinde çok sevildi. 1938 yılında Berlin Motor Show'da Deutschlandhalle'de FW 61 helikopterini kullanarak gece uçuşu yaptı. Hanna Reitsch bu helikopteri Berlin Spor Sarayı'nın içinde uçurarak halka tanıttı. FW61, saatte 122 km hız, 3.395 metreye tırmanma ve 230 kilometrelik uçuş gibi uluslararası rekorlar da kırdı.
1939'dan itibaren Hava Kuvvetleri'nde deneme pilotu oldu.
1943-1944 Kış döneminde SS-Obersturmbannführer (Yarbay) Otto Skorzeny komutası altında intihar uçakları geliştirmeye atandı ve o SS-Selbstopferkommando Leonidas'ın (Leonidas Filosu) ilk gönüllü kurucu üyesi oldu ama bu birim bir yıl sonra terhis oldu.
Savaşın son günleri esnasında, Luftwaffe'nin başı olan Hermann Göring'in tüm yetkilerinin Hitler tarafından geri alınması ışığında, Luftwaffe'nin yeni komutanı olarak general Robert Ritter von Greim olması kararlaştırıldı. Uzun uçuş tecrübesiyle alçak irtifadan Berlin'in üzerinde uçan Reitsch, Brandenburg Kapısı'nın yakınındaki Tiergarten'de bir sahaya uçağını indirdi.[1]
Von Greim, Kızıl Ordu askerleri piste inişi esnasında uçağa ateş ettikleri zaman bacağından yaralanmıştı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Hanna Reitsch, aynı zamanda sevgilisi olduğu Von Greim'ı kuşatma altındaki Führerbunker'e ulaştırmayı başardı. Führerbunker'de şiddetli Sovyet bombardımanı esnasında, Hitler Reitsch ve von Greim'e intihar etmeleri küçük birer zehir şişesi verdi. Reitsch, gönüllü bir şekilde Führer'i ile yan yana ölmeyi hazır olduğunu söyledi. İkili, Hitler'in emriyle 28 Nisan'ın akşamı birlikte ve yine uçakla Berlin'den çıktılar. Bu uçak, şehir düşmeden önce ağır Sovyet anti-hava silahlarının ateşi altında Berlin'den dışarı çıkan son Alman uçağı olmuştur. Hitler Reitsch'e Flensburg'a uçup Karl Dönitz ile buluşmalarını söylemişti. Dönitz'in yanına gitti ve ardından Kitzbühel'e gitti.
24 Mayıs 1945'te sevgilisi Hava Kuvvetleri Komutanı Feldmareşal Von Greim intihar etti. Babası ise savaşın son günlerinde kendi memleketine gelen Polonyalılar tarafından sınır dışı edilmeden önce annesini, kız kardeşini ve kız kardeşinin çocuklarını öldürmüştür.
Savaştan sonra
Hanna Reitsch savaştan sonra 18 ay boyunca Amerikalılar tarafından sorgulandı ve sonra serbest bırakıldı. 1952 yılında İspanya'da yapılan bir planör şampiyonasında yarışan tek kadındı ve 3. olarak bronz madalya kazandı. 1954'te bu kez Alman uçakları Araştırma Enstitüsü (Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt [DVL]) adına bir test pilotu olarak çalıştı.
Almanya iyi niyet elçisi
1959 yılında Hindistan'a Hint Başbakanı Jawaharlal Nehru daveti üzerine gitti. Orada planör uçuş ağı kurdu. 1961 yılında Beyaz Saray'a ABD Başkanı John F. Kennedy tarafından davet edildi ve onurlandırıldı.
Afrika seyahati
1962-1966 yılları arasında Gana Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah daveti üzerine bu Afrika ülkesine giderek planör uçuş okulu kurdu. Yetmişli yıllarda farklı kategorilerde birçok uçuş rekoru yaptı.
Ölümü
Hanna Reitsch ölümüne kadar uçtu. 1979 yılında Frankfurt'ta kalp problemleri nedeniyle 67 yaşında öldü ve Salzburg'da aile mezarlığına gömüldü.
Kaynakça
- ^ Beevor, Antony (Nisan 2023). Berlin'in Düşüşü 1945 (3. bas.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 338. ISBN 9750831020.