İçeriğe atla

Hanna Palska

Hanna Palska
DoğumHanna Teresa Palska
29 Nisan 1959
Varşova, Polonya  Polonya
Ölüm24 Ekim 2020 (60 yaşında)
Varşova, Polonya  Polonya
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetPolonyalı  Polonya
EğitimPolonya Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü (IFiS PAN)
MeslekHekim ve sosyolog[1]
Tanınma nedenisosyolojide araştırma yöntemleri, kültür sosyolojisi[1]

Hanna Teresa Palska (d. 29 Nisan 1959, Varşova; ö. 24 Ekim 2020, Varşova, Polonya), Polonyalı sosyolog ve hekim. Beşeri bilimler alanında eğitim alarak Polonya Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü'nde doçent olarak görev yapmıştır.[1][2]

Yaşamı

Palska 29 Nisan 1959 tarihinde Varşova, Polonya'da doğdu. Polonya Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü'nden (IFiS PAN) 29 Eylül 1993'te Polonya'da Yeni Zeka ve Performanslar dünyası ve gerçeklik unsurları (organizatör – Andrzej Siciński) adlı tezini vererek mezun oldu. 29 Ocak 2003'te Yoksulluk ve Refah adlı çalışma üzerinde yoğunlaştı. 1990'ların sonunda Polonya'daki yeni yaşam tarzları hakkında üniversitelerde dersler verdi.[1] Akademik kariyerinde; Białystok Üniversitesi, Polonya Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü, Avrupa Bilim Vakfı (ESF) ve Ulusal İşbirliği Komitesi'nde görev yaptı.[1] Araştırmalarında; sosyal kesimlerin yaşam tarzları, sosyal yapının kültürel yönleri, sosyal hareketlilik: terfi ve bozulmanın kültürel ve psikososyal etkileri, yoksulluk, işsizlik, Polonya toplumunun kültürel çeşitliliği, duygu sosyolojisi ile yaşam tarzları konuları üzerinde durdu. Özellikle anket dışı araştırma teknikleri ve istihbarat ile günlük kültür üzerine araştırmalar konusunda uzmanlaşmıştı.[3]

Ölümü

Palska 24 Ekim 2020 tarihinde COVID-19 ile enfekte olarak doğum yeri Varşova, Polonya'da 60 yaşında öldü.

Kaynaklar

  1. ^ a b c d e f "15335 dr hab. Hanna Teresa Palska". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  2. ^ "Zmarła Hanna Palska". www.ifispan.pl. 25 Ekim 2020. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  3. ^ "PALSKA Hanna, prof. dr hab". Sosyoloji Enstitüsü. 12 Ağustos 2020. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Simmel</span>

Georg Simmel, Ferdinand Tönnies ile birlikte Alman Sosyolojisi'nin kurucularından biri olan sosyolog, filozof ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Rotblat</span> Polonya asıllı İngiliz fizikçi

Joseph Rotblat, Polonya doğumlu İngiliz vatandaşlığına geçen fizikçidir.

Anomi, suç ve suçluluk konularında araştırmalar üzerine kurulmuş bir teori olup toplumun bireylerinin az kültürel ve ahlaki rehberlik almasını tarif eder. Toplumun bireyle olan sosyal bağının kopması tanımıdır. Örnek olarak haksız yönetim sonucunda sosyal kimliğin bireysel düzeye inerek ufak parçalara indirgenmesi ve bireyin toplum değerlerine karşı gelmesi verilebilir.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

<span class="mw-page-title-main">András Hegedüs</span> Macar siyasetçi (1922-1999)

András Hegedüs, Macar komünist siyasetçi. 1955-1956 yılları arasında Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 28 Ekim 1956'daki Macar Devrimi'nin beşinci gününde Sovyetler Birliği'ne kaçtı, ancak 1958 yılında geri döndü ve sosyoloji dersleri verdi.

Şadan Bezeyiş Türk sanatçı, ressam ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Uygun (ressam)</span>

Mehmet Uygun Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Gökalp Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Ziya Gökalp Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Kurtuluş Kavşağı'ndan başlayıp Kızılay Meydanı'nda son bulur. Yaklaşık 1.400 metre uzunluğundaki cadde, araç ve yaya trafiğine açıktır. Adını, ünlü Türk düşünür Ziya Gökalp'ten almıştır.

Fevzi Aksoy, Türk spor yazarı, tıp profesörü, nörolog ve akademisyen.

Etik sezgicilik ya da sezgici etik, ahlaki değerlerin sezgi yoluyla kavrandığını, söz konusu değerlerin gerçek, nesnel ve evrensel olarak bağlayıcı ve tüm insanlar için ortak olduğunu sezgi yoluyla anladığımızı iddia eder. Eylemlerin doğru ya da yanlış oluşları, onlar üzerine düşünmeyle ulaşılacak bir sonuç değil, aksine doğrudan sezgiyle varılacak bir bilgidir. Sezgicilik dışında da belirli etik sorunlarına dair genel sezgilerin sorunun çözümüyle uyumlu olmasına çoğu etikçi dikkat etse de sezgicilikte, düşünme ve deneyimin ötesinde bilgiye ve dolayısıyla sonuca sadece sezgiyle varılması gerektiğinden, etik sorunlarının genel sezgiyle tamamen uyumlu bir şekilde çözülmesine önem verilir.

Necla Işık, Türk şair, yazar, çevirmen ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyolojinin dalları</span>

Aşağıdakiler, sosyoloji disiplinine genel bakış ve güncel bir rehber olarak sunulmaktadır:

Longin Hieronim Pastusiak, Polonyalı politikacı ve tarihçi.