İçeriğe atla

Hanna K. Korany

Hanna K. Korany
Hanna K. Korany, 1894 tarihli bir yayından.
DoğumHanna
1870
Kfarshima
Ölüm1898 (27-28 yaşlarında)
Beyrut
MeslekYazar
VatandaşlıkOsmanlı İmparatorluğu

Hanna Kurani olarak da bilinen Hanna K. Korany (1871-1898), Suriyeli bir yazardır. 1893'ten 1895'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ni gezerek Suriye'deki kadınların yaşamları hakkında konuştu.

İlk yılları

Hanna K. Korany, Lübnan Dağı bölgesindeki Kfarshima'dandı ve Beyrut'ta kızlar için bir Presbiteryen misyoner okulunda eğitim almıştır.

Kariyer

1891 yılında Arapça olarak Manners and Habits (Görgü ve Alışkanlıklar) adlı bir kitap yayımladı.[1] Ayrıca Arapça bir roman yazdı ve bir Amerikan gazetesi tarafından biraz erken bir şekilde "Suriye'nin George Eliot'u " olarak nitelendirildi.[2]

Hanna K. Kurany (1895)

1893'te Korany, Bertha Palmer tarafından o yılki Kolomb Dünya Fuarı ile ilişkili bir etkinlik olan Dünya Temsilci Kadınlar Kongresi'nde[3] Suriye'yi temsil etmesi için davet edildi.[4] Ayrıca fuarda Suriyeli kadınların nakışlarını ve el işlerini sergiledi, Mısır merkezli bir kadın dergisi olan Al Fatat için fuar hakkında haber yaptı[5] ve Kadın Kongresi yayını için "The Glory of Womanhood" ("Kadınlığın Zaferi/Şanı") adlı bir makale yazdı.[6]

Chicago faaliyetleri bittikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir konferans turuna çıktı.[7] 1894'te, Washington DC'deki Ulusal Amerikan Kadın Oy Hakkı Derneği'nin yıllık kongresine katıldı[8] ve Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony, Lillie Devereux Blake ve May Wright Sewall ile aynı programda bir toplum yemeğinde konuştu.[9] 1896'da Beyrut'ta bir kadın kulübü kurdu.[10]

Kişisel hayat

1887'de Emin Efendi Korany ile evlendi. Hanna Korany, 27 yaşında iken 1898 yılında Beyrut'ta öldü.[11]

Kaynakça

  1. ^ Fannie C. W. Barbour, "Madame Hanna K. Korany, the Most Famous Syrian Woman of the Day" 31 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Chautauquan (August 1894): 614.
  2. ^ "The George Eliot of Syria" 30 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Herald Democrat (December 20, 1894): 2. via Colorado Historic Newspapers Collection
  3. ^ Hanna K. Korany, "The Position of Women in Syria" 31 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in May Wright Sewall, ed., The World's Congress of Representative Women (Rand McNally 1894): 773-777.
  4. ^ "A Fair Visitor from Syria" 1 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times (February 20, 1894): 6.
  5. ^ Booth, Marilyn (20 Ocak 2015). Classes of Ladies of Cloistered Spaces: Writing Feminist History through Biography in Fin-de-siecle Egypt (İngilizce). Edinburgh University Press. ISBN 978-1-4744-0341-2. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  6. ^ Madam Hannah K. Korany, "The Glory of Womanhood" 31 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in Mary Kavanaugh Oldham Eagle, ed. The Congress of Women: Held in the Woman's Building, World's Columbian Exposition, Chicago, U. S. A., 1893 (Monarch Book Company 1894): 359-360.
  7. ^ "Hanna Korany in Brooklyn (1894)". The Brooklyn Daily Eagle. 24 Mart 1894. s. 10. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  8. ^ Program: National American Woman Suffrage Association twenty-sixth annual convention, Washington, D.C. February 15 to 20, 1894 17 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ann Lewis Women's Suffrage Collection.
  9. ^ "Prominent Women Dine" 1 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times (December 23, 1894): 16.
  10. ^ "A Syrian Woman's Club" 1 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The St. Bernard Voice (September 19, 1896): 4. via Newspapers.com
  11. ^ "Death List of a Day: Mme. Hanna K. Korany" 1 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times (August 2, 1898): 7.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Diane Cilento</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (1933 – 2011)

Diane Cilento Avustralyalı aktris ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin vize politikası</span> Suriyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin politika

Vizeden muaf bir ülkenin vatandaşı veya vatandaşları varışta vize veya çevrimiçi e-Vize almaya uygun olan bir ülkenin vatandaşı olmadıkları sürece, Suriye'yi ziyaret edenlerin, Suriye diplomatik misyonlarından birinden önceden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınların oy hakkının zaman çizelgesi</span>


Kadınlara oy hakkı dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda tanınmış olan haktır. Birçok ülkede kadınlara oy hakkı, genel oy hakkından önce tanındığından belirli sınıf veya ırka mensup erkekler ve kadınlar halen oy kullanamamaktadır. Bazı ülkeler her iki cinsiyete de aynı zamanda oy hakkı tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

Frances Hardcastle, Amerikalı matematikçi. 1894 yılında faaliyete geçen Amerikalı Matematikçiler Topluluğu'nun kurucularındandır. 1888'den 1892'ye kadar Girton College, Cambridge'de eğitim gördü. Matematik Sertifikası aldı. 1892'de ABD'ye gitti ve Graduate Club'ın başkanlığını yaptığı Bryn Mawr Koleji'nde okudu. Ancak bir derece kazanmadı ve 1901'de İngiltere'ye döndü.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesi, resmi olarak Suriye Bölgesel Şubesi, 7 Nisan 1947'de Mişel Eflak, Selahaddin el-Bitar ve Zeki el-Arsuzi'nin takipçileri tarafından kurulmuş neo-Baasçı bir örgüttür. Parti, 1966'daki orijinal Baas Partisi'ndeki bölünmenin ardından Suriye'nin hâkim olduğu Baas hareketine bağlılığını bildirmeden önce orijinal Baas Partisinin (1947-1966) bölgesel şubesiydi. Parti, Baasçıları iktidara getiren 1963 Suriye darbesinden bu yana Suriye'yi kesintisiz olarak yönetmektedir.

Necah el-Attar 2006 yılından bu yana devlet başkanı yardımcısı olan Suriyeli bir siyasetçidir. Bu görevi üstlenen ilk Arap kadındır. Daha önce 1976-2000 yılları arasında kültür bakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Woodhull</span> Amerikalı vatandaşı siyasetçi, aktivist, yazar, gazeteci, editör ve borsa simsarı

Victoria Claflin Woodhull veya Victoria Woodhull Martin, ABD vatandaşı siyasetçi, aktivist, yazar, gazeteci, editör ve borsa simsarı. Kadınların oy kullanma hareketinin lideriydi. 1872 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Oy hakkı</span>

Oy hakkı, politik imtiyaz, halka açık politik seçimler üzerinde kullanılan oyun hukuki hakkıdır. Dilden dile değişmekle birlikte bazen seçime aday olma hakkı olan pasif oy hakkından ayırt edilebilmesi için aktif oy hakkı da denir. Aktif ve pasif oy kullanma kombinasyonunada bazen tam oy hakkı denir.

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Varvara Sahakyan</span>

Varvara Sahakyan, Ermeni siyasetçidir. 1919'da ülke parlamentosuna seçilen üç kadın milletvekilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı yardımcısı</span> Suriyede siyasi pozisyon

Suriye devlet başkanı yardımcısı, Suriye'de siyasi bir pozisyondur. Anayasa, devlet başkanının geçici olarak görevini yapamaması durumunda, devlet başkanı yardımcısının devlet başkanı vekili olacağını belirtir. Aynı anda birden fazla kişi devlet başkanı yardımcılığı görevini yürütebilir. Suriye devlet başkanı, başkan yardımcılarını atar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de insan hakları</span> Suriyedeki insan hakları

Uluslararası gözlemciler, Suriye'deki insan hakları durumunun son derece kötü olduğunu düşünüyorlar. Suriye'de 1963'ten Nisan 2011'e kadar, güvenlik güçlerine kapsamlı tutuklama ve gözaltı yetkileri veren olağanüstü hal yürürlükteydi.

<span class="mw-page-title-main">Angela Jurdak Khoury</span> Lübnanlı diplomat

Angela Jurdak Khoury, Washington, D.C.'de yaşayan Lübnanlı bir diplomat ve üniversite profesörüydü.

Anti-süfrajizm veya oy hakkı karşıtlığı, 19. yüzyılın sonlarında Avustralya, Kanada, İrlanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde kadınların oy hakkına karşı kampanya yürütmek amacıyla başlayan ve hem erkek hem de kadınlardan oluşan bir siyasi harekettir. Anti-süfrajizm bir dereceye kadar kadınlar için statükoyu korumaya çalışan klasik muhafazakâr bir hareketti. 1916'ya kadar oy kullanma hakkına karşı örgütlenen Amerikalı kadın sayısı, oy kullanma hakkı lehine örgütlenenlerden daha fazlaydı. Anti-süfrajizm, kadınların ev içinde tam özgürlük hakkına sahip olduğu inancı olan "ev içi feminizm" ile ilişkilendirildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu aktivistler genellikle "remonstrant" ya da "antis" olarak anılıyordu.