İçeriğe atla

Handspring

Handspring
Endüstribilgisayar
Kuruluş1998
KurucuJeff Hawkins

Donna Dubinsky

Ed Colligan
Genel merkezi
ÜrünCep bilgisayarı

Handspring PalmOS kullanan PDA'lar üretmiş olan bir firmadır. Firma Visor ve Treo serisi cihazları üretmiştir. Treo serisinin son cihazları halen popülerliğini korumaktadır.

Handspring, Palm firması 1997 yılında da 3Com yönetimi altına girince şirketin gidişatından memnun olmayarak firmadan ayrılan Jeff Hawkins, Donna Dubinsky ve Ed Colligan tarafından kurulmuştur. Bu kişiler daha önce Palm firmasının kurmuş ve ünlü Palm Pilot'u üretmişlerdir. Ağustos 2003'te Palm firması PalmSource ve PalmOne olarak ikiye ayrılırken PalmOne ile Handspring birleşmiştir.

Ürünler

Handspring Visor

Eylül 1999'da duyurulan Visor serisi PDA'lar, zamanının Palm PDA'larına göre daha gelişmiş özelliklere sahipti. Bu cihazlar benzerlerinin aksine seri port aracılığı ile değil, USB port ile bilgisayara bağlanabiliyordu. Bu Macintosh bilgisayarlara daha uyumlu olmalarını sağlamıştı. Springboard genişleme yuvası aracılığı ile cihazlar birçok yönden geliştirilebiliyordu. Elektronik kitaplar, oyunlar, ek hafıza kartları, telefon, MP3 çalar, radyo ve dijital fotoğraf makinası modülleri gibi birçok ilginç Springboard modülü cihazların yapabildiklerini ciddi biçimde arttırmıştı. Handspring yüklü gelen yazılımları da geliştirmiş, yenilerini eklemişti. Ayrıca Visor'ler, değişik renklerde geliyordu ve zamanının Palm PDA'larına göre daha ucuza satılıyorlardı.

Visor serisi PDA'lar şunlardır: Visor Solo, Visor Deluxe, Visor Prism, Visor Platinium, Visor Edge, Visor Neo, Visor Pro.

Visor ve Visor Deluxe

Handspring ilk olarak siyah olan ve 2MB dahili bellek içeren Visor Solo'yu tanıttı. Visor Deluxe, saydam renkli modellere sahipti ve 8MB dahili bellek vardı. Visor ve Visor Deluxe, Palm OS 3.1H'yi bir Freescale DragonBall işlemcisinde, gelişmiş bir tarih kitabını, şehir saati, grafik dünya saati ve gelişmiş bir hesap makinesini içeren Palm'ın işletim sisteminin değiştirilmiş bir sürümünde kullandı. Palm Pilot'un aksine, Springboard Expansion Slotuna yer açmak için Visor'un IrDA portu cihazın yan tarafına yerleştirildi. Visor ve Visor Deluxe modelinin ağırlığı 5,4 oz., boyutları 4.8 "x 3.0" x 0.7 "dir. Ekran, 3,0 inç diyagonal açıklığı olan 2,25 inç karedir.

Visor Prism

Handspring, Visor Prism'i piyasaya sürdüğünde, el feneri parlaktı ve ilk Palm OS el cihazı 16 bit renkli ekrana sahipti (65,536 renk). Palm tarafından üretilen çağdaş model (IIIc) sadece 8 bit renkli ekrana (256 renk) sahipti. Palm'ın IIIc gibi, Prism'ın renkli ekranı güneş ışığında neredeyse zifiri siyah oldu. Prism'ın kobalt-mavisi-mavi-kılıfı (ve USB kabloları o anda güç sağlayamadığı için takılı bir AC şarj cihazı gerektiren beşik), geniş bir renk yelpazesi için bilinen bir PDA hattı için bir sapma oldu. Prismin gücü, önceki Visors gibi iki AAA pil yerine, şarj edilebilir bir lityum iyon pilinden geldi. Ancak, şarj edilebilir bataryayı desteklemek için arkaya doğru konturlu ayakkabılara rağmen, Visor tramplen yuvasına sahipti; Kızılötesi bağlantı noktası yine taraftaydı. Prism, Palm OS 3.5.2H3'te çalıştı ve 6.9 oz ağırlığındaydı. Boyutlar, diğer Visorlarla aynı hizaya getirildiğinde, 4.8 "× 3.0" × 0.8 "boyutundaydı. En yüksek işletim sistemi yükseltmesi, OS 3.5.3 oldu.

Visor Platinum

Visor Platinium, Visor Deluxe'e benziyordu. Kabuk rengi dışında, cihazların dışı da ayırt edilemezdi. Visor Platin, Visor Deluxe'in birçok renk seçeneğinin aksine sadece gümüş (platin) veya siyah renkli bir kabukta mevcuttu. Platin, bir 33-MHz Motorola DragonBall VZ işlemcisini içeriyordu; Deluxe ise sadece 16 veya 20 MHz'lik bir çipi destekliyordu. Visor Platinum OS 3.5.2H kullanırken Visor Deluxe OS 3.1H kullandı. Platinum piyasaya çıktığı sırada, bir Palm OS cihazı için en hızlı işlemciyi kullandı. Tüm Vizörler gibi, Platinum, Springboard slot tabanlı cep telefonları için kullanılmak üzere tasarlanmış bir mikrofon içeriyordu.

Visor Edge

Mart 2001'de piyasaya sürülen ince Visor Edge, MC68VZ328 DragonBall CPU'nun 33MHz'de saat hızına sahipti. 160 × 160 piksel, 4 bit gri tonlamalı (16 ton gri) ekran, çoğu Palm PDA için standartdı. Ancak, en ince ve en hafif Visor iken, 4.7 "x 3.1" x 0.44 " boyutlu ve 4,9 ons ağırlığındaki ekran, diğer Visors gibi 3.0 inç diyagonal açıklıklı aynı 2.25 inç kare boyutundaydı. 8MB RAM ve Handspring'in Palm OS, sürüm 3.5.2H'nin son sürümü ile birlikte, üç renkte, Metalik Mavi, Metalik Gümüş ve Metalik Kırmızı renkte mevcut idi. Aynı zamanda dikkat çeken dahili şarj edilebilir Lityum-iyon pil genellikle iki idi. Bununla birlikte, yüke bağlı olarak dört haftaya kadar, standart Springboard yuvasına, yerleşik bir yuvadan ziyade bir kaydırma manşonundan erişildi. Ama yine de, bu, Visor Edge'in mevcut Springboard Modüllerine erişmesine izin verdi.

Visor Neo

Eylül 2001'de piyasaya sürülen Neo, bir MC68VZ328 DragonBall işlemcisinin 33MHz'de saat hızına sahip olduğunu gösterdi. 8MB DRAM, IrDA uyumlu bir kızılötesi arabirim ve Handspring'in standart Springboard yuvası vardı. Neo 160 × 160 piksel, 4 bit gri tonlamalı (16 ton gri) ekrana sahipti. 5,4 ons ağırlığında olan 4.8 "× 3.0" × 0.7 "boyutlarla, şık, yarı saydam Mavi, Kırmızı veya Duman gri renkli bir kasada geldi. Handspring'in Palm OS, sürüm 3.5.2H3'ün değiştirilmiş versiyonunu kullandı. İki ay kadar sürebilen iki AAA pilden bu model daha düşük bir fiyata sahipti ve Handspring'in yeni kullanıcıları çekmeyi umuyordu. Tüm Visors'un ekranı 3,0 inç diyagonal açıklığıyla 2,25 inç kare idi.

Visor Pro

Eylül 2001'de piyasaya sürülen Visor Pro, Handspring'in Visor serisi PDA'larda son modeli oldu. 4.8 "× 3.0" × 0.7 " boyut ile bir MC68VZ328 DragonBall işlemci tarafından 33 MHz'de saat hızına sahipti. 5.7 ons ağırlığında, birim 16 MB RAM, dahili bir mikrofon ve Handspring'in Springboard yuvası ile geliyordu. gri tonlamalı (16 gri), arkadan aydınlatmalı, tek renkli ekran Güç kaynağının şarj edilebilir lityum-iyon pili vardır.

Handspring Treo

Handspring Visor serisinin üretimini durdurdu ve onu Treo serisi ile değiştirdi. Bu seri daha iletişim odaklıydı, Treo 90 modeli hariç tüm modeller telefon özelliği içermekteydi. Bazıları da email ve SMS yazımını kolaylaştırmak için Graffiti alanı yerine klavyeye sahiptiler. Handspring, Treo serisinde Springboard yuvasını dahil etmeyerek Sprinboard'a da son vermiştir. Gelişen SD/SDIO kart teknolojisi karşısında bu kaçınılmaz olmuştur. Treo 90 hariç, tüm Treo cihazları entegre cep telefonları ile akıllı telefonlar ve e-posta ve SMS işlevselliğini geliştirmek için neredeyse tüm özellikli dahili klavyelerdi. Treo serisi, Palm OS ile sıkı bir şekilde bütünleşmiş olan Handspring'in kurum içi VisorPhone yazılımına atfedilen başarı ile bir araya geldi. Handspring, Springboard kartuşlarını desteklemek için gerekli büyük yuvalara yer bırakmayan daha ince tasarımlar tercih etti; SDIO gibi çevresel teknolojiler yakında Springboard platformunu eski haline getirecektir. Ek olarak, teknolojik gelişmeler, ek bellek, kamera, MP3 çalar, Wi-Fi anteni ve GPS gibi Springboard modülleri tarafından sağlanan işlevselliklerin çoğunun artık düşük maliyetle el cihazına entegre edilebileceği anlamına geliyordu.

Treo serisinin en ünlü cihazları Treo 600 ve Treo 650'dir. Treo 600 Handspring tarafından üretilmiş, ancak kısa süre sonra firma PalmOne ile birleşmiştir.

Treo serisi cihazlar şunlardır: Treo 90, Treo 180, Treo 180g, Treo 270, Treo 300, Treo 600, Treo 650.

Serinin ilk modelleri olan Treo 180 ve 180g, tek renkli ekranlı GSM telefonlar olarak Şubat 2002'de piyasaya sürüldü; 180'i entegre bir başparmak klavyesine sahipken, 180g klavyenin yerine bir Graffiti yazma alanına sahipti.

Handspring, Treo 90'ı Treo 90 ile Nisan 2002'de izledi. Treo 90, mobil telefonculuk yetenekleri olmadığı için akıllı olmayan tek Treo oldu. Piyasaya sürüldüğünde, piyasadaki fiziksel olarak en küçük Palm OS cihazıydı. Treo 90, sonraki tüm Treo modellerinde bulunan renkli ekran ve SD kart yuvası gibi özelliklere öncülük etti.

Treo 270 ve Treo 300 ikiz modellerdi; Birincisi GSM ağları kullanarak çalıştı, ikincisi ise Sprint Corporation tarafından piyasaya sürülen bir CDMA telefonuydu.

Treo 600, Palm'in Handspring'i satın aldıktan sonra PalmOne Treo 600 olarak bir Palm, Inc. ürünü olarak yeniden pazarlanan ilk Treo'ydu. O zamanlar, telefonun GSM versiyonu, piyasadaki birkaç dört bantlı telefondan biriydi.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palm</span>

Palm, Palm OS tabanlı PDA'lar üreten bir şirketti. 2010 yılında HP tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palm Treo</span>

Treo, ilk kez Handspring tarafından geliştirilen, artık Palm tarafından üretilen Palm OS ve Windows Mobile işletim sistemleri ile çalışan sürümleri bulunan akıllı telefon serisidir. Palm firması 5 Ocak 2006 tarihinde Windows Mobile kullanan ilk Treo modeli olan Treo700w'yu çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Casio Cassiopeia</span>

Casio Cassiopeia Casio tarafından üretilen bir PDA markasıydı. Windows CE sistem'ini İşletim sistemi olarak kullandı. Casio, PDA'ların ilk üreticilerinden biriydi. Başlangıçta klavyeler ve gri tonlamalı ekranlara sahip küçük cep büyüklüğündeki bilgisayarlar geliştirdi ve daha sonra müşterinin talebine yanıt olarak daha küçük ünitelere taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Palm PDA</span>

Palm PDA Palm OS sistemi'ni çalıştıran Kişisel Dijital Asistanlar (PDAs) serisi idi. 28 Nisan 2010 tarihinde, Hewlett-Packard şirketi'nin Palm'ı yaklaşık 1,2 milyar dolara alacağı bildirildi. HP, başlangıçta Palm markasını koruduğu halde, 9 Şubat 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında tüm yeni PDA cihazlarının Palm cihazları değil, HP cihazları olarak markalandığını açıkladı. TCL Corporation, Ocak 2015'te, 2014 yılının sonunda Palm'ın fikrî mülkiyetini HP'den satın aldığını, "Kitle fonlaması" ile yeni Palm akıllı telefonların geliştirilmesini planladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Palm Pilot Professional</span>

PalmPilot Professional Palm tarafından üretilen Palm PDA cihazıdır. Palm Pilot Personal, 10 Mart 1997'de Pilot 5000'in güncellenmiş bir versiyonu olarak piyasaya sürülürken, Profesyonel modelin pazarda genel kullanıma sunulması gecikti.

<span class="mw-page-title-main">Palm IIIc</span>

Palm IIIc Palm tarafından yapılan ilk renkli PDA oldu. Orijinal renk desteğine ve paletlenmiş 8 bit renk modlarına sahip ilk Palm OS sürümü olan Palm OS 3.5'i çalıştırdı. Makine, iç mekanlarda parlak bir TFT LCD'ye sahiptir. Palm IIIc'de klasik III serisi konektör, 8MB RAM ve 20 MHz DragonBall EZI CPU bulunuyor. Birimin ayrıca bir lityum iyon şarj edilebilir pil ve orijinal Palm III cihazının the biraz modifiye edilmiş bir versiyonu vardır.

Palm Treo 700wx Eylül 2006 yılında Sprint Corporation, Alltel ve Verizon Wireless tarafından sunulan bir Palm Treo ailesine ait akıllı telefon. Yalnızca Palm Treo 700w sürümünün Palm'ın önceki sürümüne yönelik bir güncelleme oldu. Palm'ın ikinci Windows Mobile sistemli Treo'sudur. Cihazın ardılı ise ilk Palm OS sistemli Treo modeli olan Palm Treo 680 aygıtıdır. Başka bir türevi olan Palm Treo 700p de PalmOS sistemlidir. Windows Mobile 5.0 / Windows Mobile 6.0 Professional sisteminde çalışır. AKU ile güncellenir.

<span class="mw-page-title-main">Palm Treo Pro</span>

Palm Treo Pro 5 Ocak 2009 yılında hem GSM, hem de CDMA'da sunulan, Palm Treo ailesine ait bir kombinasyon PDA / cep telefonu. Palm'ın dördüncü Windows Mobile sistemli Treo'sudur. Kısa süren Sprint taşıyıcılı Palm Treo 800w'nin yerini aldı. Windows Mobile 6.1 Professional sistemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i300</span>

Samsung SPH-i300 Samsung tarafından üretilen erken bir Palm OS tabanlı akıllı telefondu. 2001 yılı civarında serbest bırakıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Sprint'in cep telefonu şebekesinde kullanılmak üzere pazarlandı. ABD'de renkli bir ekranla ilk "PDA telefonu" idi. Cihazın ardılı Samsung SPH-i500 ve Samsung SPH-i550 modelleridir. Başka türevi olan Samsung SGH-i300 modeli ise Windows Mobile sistemlidir.

Palm m500 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m100 serisi'nin yerini aldı. Kişisel dijital asistan serisi üç aygıttan oluşuyordu: Palm m500, Palm m505 ve Palm m515. Seri, popüler Palm V serisine benzer, ancak biraz daha kısa ayak izi ve form faktörü takibi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Palm m100 serisi</span>

Palm m100 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m500 serisi'nin öncülü oldu. m100, m105, m125 ve m130 başlıklı dört Palm OS tabanlı kişisel dijital yardımcıdan oluşur. Bu modellerin "giriş seviyesi" ile PDA'lar olması amaçlandı ve bu nedenle davaları daha ucuz malzemelerden yapıldı. En önemlisi, LCD ekranların ve sayısallaştırıcıların kapakları camdan ziyade plastikti ve ekranlar o sırada satılan daha pahalı avuç içi ürünlerinden daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Palm Centro</span>

Palm Centro, 14 Ekim 2007'de piyasaya çıkan, Palm tarafından pazarlanan, daha büyük Palm Treo 755p'nin daha küçük bir boyuttaki işlevselliğini sunan Palm OS sistemli bir akıllı telefondu. Palm Treo ailesine aittir. Open webOS sistemli Palm Pixi modelinin öncülüdür. Ağustos 2008 itibarıyla, Palm Centro, Palm cihazlarındaki trafik oranının% 78'inden sorumludur ve internet trafiğine dayalı ikinci sırada yer alan ABD akıllı telefonudur; Şubat 2009'da dördüncü sıraya düşerek Palm trafiğinin% 86'sından sorumludur.

Palm i705 Palm tarafından Ocak 2002 yılında tanıtılan Palm OS PDA modelidir. Palm aygıtlarından World Wide Web'e erişmek ve artık durdurulan Palm.net hizmetini kullanmak için Palm PDA'ların son serisinden yükseltildi. 8MB dahili bellek ve SD / MMC yuvaları bulunuyordu. Motorola Dragonball VZ 33 MHz işlemciyi kullandı ve Palm OS 4.1 sürümünü çalıştırtı. 3 "160x160 px arkadan aydınlatmalı siyah-beyaz STN, 16-gri ölçekli LCD dokunmatik ekran bulundu. Palm ile üretilen üç modelin sadece üçte biri olsa dahi, dahili bir şarj edilebilir pil ve bir flip out anteni olmadan ilk Palm.net özellikli cihaz olarak kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i500</span>

Samsung SPH-i500 Samsung Electronics tarafından üretilen bir Palm OS tabanlı akıllı telefondu. Samsung SPH-i330 modelinin devamı oldu. Haziran ayında CommunicAsia 2002'de önizleme yapıldı ve o yıl başlatıldı. Daha sonra Ağustos 2005'te kullanımdan kaldırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Sprint'in cep telefonu şebekesinde kullanılmak üzere pazarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Springboard Expansion Slot</span> Palm OS PDA serisi için geliştirilmiş genişletme yuvası

Springboard Expansion Slot Handspring'in Palm OS PDA serisi için geliştirilmiş çok yönlü bir genişletme yuvasıydı. 1999'da, SpringBoard modülleri ile mümkün olan esneklik ve genişletilebilirlik diğer avuç içi bilgisayarlarda kullanılamıyordu. Yenilik Handspring'e Visor serisi için Handheld kategorisinde PC Magazine Yıllık Ödülünü kazandırdı. Palm'tan temin edilen PDA'lar daha az esnekti ve bu sınırlama, birçok Palm kurucusunun Handspring Inc.'i oluşturmak için parçalanmasına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Palm Tungsten</span>

Palm Tungsten Palm'ın birinci sınıfda (business-class) Palm OS tabanlı PDA serisi idi.

Palm Treo 180 Handspring tarafından üretilen çift bant GSM akıllı telefon. 2002'de piyasaya sürülen model, Palm Treo ailesindeki ikinci ve telefon özellikli ilk cihaz oldu. İnternet erişimi, Blazer tarayıcısı kullanılarak sağlandı. Palm Treo 180g türevi de vardır.

Palm Treo 180g Handspring tarafından üretilen çift bant GSM akıllı telefon. 2002 yılında piyasaya sürülen model, Palm Treo ailesindeki üçüncü cihazdı. 180g, Palm'ın tescilli Palm OS Graffiti el yazısı tanıma yazılımını kullanması dışında, selefi Palm Treo 180 ile aynıdır.

Bu, Palm OS ve Palm PDA aygıtlarının ve bunları yapan veya sunan şirketlerin listesidir.