İçeriğe atla

Handan Uslu

Handan Uslu (d. 7 Ekim 1990, İstanbul) Türk insan hakları aktivisti,[1] teknolojist ve yönetmendir. Google'ın eski Türkiye'den sorumlu Güven ve Güvenlik departmanı sorumlusu, Kadın Hakları Dijital Veri Platformu'nun ve Gözlemevi İnternet ve Toplum Araştırmaları Merkezi'nin kurucusudur.

Hayatı ve Kariyeri

Türk asıllı insan hakları aktivisti,[2] teknolojist ve yönetmendir.[3] 1990 yılında Kadıköy, İstanbul'da doğmuştur. Kabataş Erkek Lisesi'ni yatılı okuduktan[4] sonra Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinden çift anadal ile mezun olmuş, master eğitimini Georgetown Universitesi'nin İletişim, Kültür ve Teknoloji bölümünde tamamlamıştır. Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği'nde Yönetici Direktör olarak çalıştıktan sonra, Google'dan iş teklifi alarak İrlanda'ya taşınmıştır. 2018 yılında insan hakları aktivistleri, mühendisler ile birlikte interdisipliner bir oluşum olarak Kadın Hakları Dijital Veri Platformu'nu kurmuştur.[5] Arama motorlarında insan hakları ve hukuk bilgisi erişilebilirliği[6] sağlayan kadinhaklari.org, 3000'den fazla şiddet gören bireyin algoritmalar üzerinden hak temelli bilgiye ulaşmasını sağlamıştır.[7] Toplumsal cinsiyet alanında çalışmalarını Hegemonya filminin yönetmenliğini üstlenmiş,[8][9] cinselliği toplumsal cinsiyet perspektifinden ele alan Ayıpsız[10][11] serisinin yapımcılığı ve yönetmenliğini üstlenmiştir.[12][13]

Kadinhaklari.org'daki çalışmalarını genişleterek, internetin topluma etkisi üzerine araştırmalar gerçekleştiren düşünce kuruluşu[14] Gözlemevi İnternet ve Toplum Araştırmaları Merkezi'ni kurmuştur.[15]

Çalışmaları

Yönetmen:

  • Hegemonya, 2020
  • Cinselliğin Bedeli, 2021
  • HPV, 2022

Yapımcı:

  • Cinselliğin Bedeli, 2021
  • HPV, 2022

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Sivrikaya, Ezgi (5 Aralık 2020). "Handan Uslu: Türkiye'de kadın olmak demek, sürekli bir var olma mücadelesi demek". 4 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  2. ^ "TEDxLycéeSaintePulcherie | TED". www.ted.com. 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  3. ^ "Hegemonya yayında". Milliyet. 25 Kasım 2020. 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  4. ^ Kösedağı, Gökçe Çiçek (21 Aralık 2020). "Bir Kadın (87) – Handan Uslu: "Kadınların internette yaptığı aramalar bize, kadına yönelik şiddet ile ilgili önemli bir veri sunuyor"". Medyascope. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  5. ^ "Webinar: Toplumda Zor Durumdaki Kadınlara Dijital Yardım ve Destek – Sainte Pulchérie Fransız Lisesi". Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  6. ^ Atmış, Orhun (26 Kasım 2020). ""Hegemonya" filmi: 'Eril şiddet sistemlidir'". Cumhuriyet. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  7. ^ "Kadınlar Haklarını Google'da Arıyor!". Sivil Sayfalar. 9 Mart 2021. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Has, Nil. "Kadına Şiddeti Tarifleyen Belgesel: HEGEMONYA". Sanatokur. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. []
  9. ^ "'Hegemonya' belgeseli 25 Kasım'da yayınlanacak". Gazete Duvar. 23 Kasım 2020. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  10. ^ Ağca, Ayçe İdil (7 Şubat 2022). "'Ayıpsız' konuşalım: Cinsellik, seks ve HPV". Bianet. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  11. ^ ""AYIPSIZ" MİNİ SERİSİ İLE CİNSELLİĞİN TABULARI YIKILIYOR". Ajandakolik. 26 Temmuz 2021. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  12. ^ "Mini Seri Ayıpsız'ın İlk Bölümü Yayınlandı: Cinselliğin Bedeli". 28 Temmuz 2021. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  13. ^ "'Ayıpsız' mini serisinin ilk bölümü 28 Temmuz'da yayınlanacak". Gazete Duvar. 27 Temmuz 2021. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  14. ^ Karacan, Dilan (28 Mayıs 2021). ""Akım Adı Altında Kişisel Verilerimizi Sosyal Medyaya Yüklemekten Vazgeçmemiz Lazım"". Sivil Sayfalar. 29 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  15. ^ Ağca, Ayçe İdil (1 Nisan 2022). "Gözlemevi: İnternetteki şiddetin takipçisi". Bianet. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan papilloma virüsü</span>

İnsan papilloma virüsü, insan papilloma virüs ya da human papillomavirus papillomavirus ailesine mensup, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür ve neden olduğu HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadın hakları</span>

Türkiye'de kadın hakları konusu, Batı dünyasındaki gelişmelere paralel olarak 19. yüzyıl ortalarından itibaren gündeme gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi</span> Uluslararası bir antlaşma

Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ya da CEDAW, 1979'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve taraf devletlere kadınlara karşı ayrımcılığın tüm biçimlerini ortadan kaldırma yükümlülüğü getiren uluslararası bir sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Aile içi şiddet</span> Bir aile üyesinin; diğer veya eski üyesine fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetmesi, zarar vermesi

Aile içi şiddet, bir aile üyesinin; diğer üyesi veya eski üyesine karşı fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetme ya da zarar vermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel ilişki</span> üreme, cinsel zevk veya her ikisi için gerçekleştirilen çiftleşme eylemi

Cinsel ilişki, cinsel birleşme, çiftleşme, vajinal seks veya sadece seks, bir erkeğin sertleşmiş penisinin, uyarılmış bir kadın vajinasının içine girmesini kapsayan, cinsel zevk ya da üreme amaçlı yapılan bedensel ilişkidir. Bunun yanı sıra, diğer penetrasyon tehlikesi içeren anal seks, oral seks, parmaklama, dildo kullanma gibi cinsel aktiviteler de eşcinsel veya heteroseksüel olmasına bakılmaksızın bir cinsel birleşme olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Ruşen Çakır,, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Kolejliler SK</span> Türk spor kulübü

TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü, 1954 yılında Ankara'da kurulan spor kulübüdür. Basketbol, voleybol, yüzme, modern pentatlon, hentbol, futbol, atletizm, futsal ve masa tenisi gibi alanlarda mücadele eden TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü, basketbol karşılaşmalarını 10.400 / 13.000 kişi kapasiteli Ankara Spor Salonu'nda, voleybol karşılaşmalarını ise 7.623 kişi kapasiteli Başkent Voleybol Salonu'nda oynamaktadır.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel Devrim</span> 20. yy Amerikan sosyal hareketi

Cinsel Devrim, Batı dünyasında 1950'li yılların ortalarından başlayıp 1960'larda belirginlik kazanan, genel olarak cinselliğin evliliğe, tek eşliliğe, heteroseksüelliğe ve üremeye indirgenmesine karşı çıkan, cinsel özgürlük konusunda haz ve istek üzerine her eylemi meşru gören bir siyasi harekettir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sözleşmesi</span> kadına karşı ve aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili uluslararası sözleşme

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Kadın cinayeti, tanımı kültürel bağlama bağlı olarak değişen, genelde "kadınların, kadın veya kız oldukları için kasıtlı olarak öldürülmeleri" olarak tanımlanan, cinsiyete dayalı bir nefret suçu terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadın cinayeti</span> Türkiyede kadınların toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakaları

Türkiye'de kadın cinayeti, Türkiye'de kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Üreme sağlığı</span>

Üreme sağlığı, bir araştırma, sağlık hizmetleri ve sosyal aktivizm alanıdır. Bir bireyin üreme sisteminin sağlığını ve yaşamının tüm aşamalarında cinsel refahını araştırır. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı, daha yaygın olarak üreme tıbbı, cinsel sağlık, cinsel haklar ve üreme hakları olarak tanımlanır. Cinsel ve üreme yaşamları hakkında seçim yapma konusunda bireysel iradeyi kapsar. Üreme sağlığı aynı zamanda insanların tatmin edici ve güvenli bir cinsel yaşama, üreme kapasitesine ve üreme kapasitelerini kullanmaya karar verme özgürlüğüne sahip olmaları anlamına gelir.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çıplaklık ve cinsellik</span>

Çıplaklık, primatlar arasında tek başına etkili bir fizyolojik özelliklerinden biridir. İnsan cinselliği, cinsel duygu ve davranışların fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönlerini içerir. kkk Birçok toplumda çıplaklık ve cinsellik arasında güçlü bir bağ olduğu kabul edilir.

Engelli bireylerin cinsellik yaşamadığı fikri dünya genelinde oldukça yaygın bir kanıdır. Ancak, engelli bireyler cinsel deneyimlerini pek çok yolla ve pek çok farklı şekillerde deneyimleyebilmektedirler. Çünkü cinsellik; bireylerin sahip olduğu engel türlerine göre farklılık gösteren, çeşitli cinsel davranışları bünyesinde barındırabilir. Ancak toplum bilincinin ve bilimsel çalışmaların yetersizliğinden dolayı ve cinselliğin tabu olarak görülmesi sebebiyle cinsellik deneyimleme hakkına birçok engelli birey erişememektedir. Ayrıca engellilik ve cinsellik kavramlarının kesişim kümesi olarak olumsuz tutum ve davranışların varlığı, engelli bireylerin haz odaklı cinsel eğitim almalarının önünde engel teşkil etmektedir.