İçeriğe atla

Handan Biroğlu

Handan Biroğlu (d. 1 Mart 1981, İliç, Erzincan), Türk para-okçu

2016 Paralimpik Yaz Oyunları'nda Türkiye'yi okçuluk alanında temsil etmiştir.

Yaşamı

1981 yılında Erzincan'ın İliç ilçesinde doğdu.[1] Aralık 2001'de geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci oldu.[2] Eylül 2013'te okçuluk eğitimine başladı. 7 ay sonra makaralı yay kategorisinde Millî takıma girmeye hak kazandı. 2014'te Paralimpik Okçuluk Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etti ve Burcu Dağ ile Gülbin Su'dan oluşan takım arkadaşları ile birlikte üçüncülük kazandı.[3]

Türkiye Okçuluk Federasyonu yarışmalarına da katılan Biroğlu, 2015 Kahraman Bagatır yarışmasında Makaralı Yay Bayanlarda üçüncülük madalyası aldı, Makaralı Yay Bayan Takım yarışmasında şampiyon oldu. Aynı yıl Almanya'nın Donaueschingen kentinde yapılan Bedensel Engelliler Okçuluk Dünya Şampiyonası'nı 5. olarak bitirdi ve 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı kazandı.[4] Rio Olimpiyatları'nı bireysel olarak 8. sırada, takım arkadaşı Bülent Korkmaz ile takım mücadelelerini 4. sırada tamamladı.

Kaynakça

  1. ^ "Handan Biroğlu". Bozoklar Okçuluk İhtisas Spor Kulübü web sitesi. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  2. ^ ""Hayalim kızımla aynı çizgide ok atmak"". TRTSpor.com.tr 7 Mart 2016. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  3. ^ "2014: Türk Sporu". NTVspor.net, 29 Aralık 2014. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  4. ^ "Paralimpikte 3 olimpiyat kotası". Konhaber.com, 29 Ağustos 2015. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Okçuluk</span>

Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.

Natalia Nasaridze, Gürcü asıllı Türk okçu. 12 yaşında ağabeyinin arkadaşının teşvikiyle Gürcistan'da okçuluk sporuyla tanışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gizem Girişmen</span> Türk okçu ve spor idarecisi

Gizem Girişmen, Türk engelli okçu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye kadın millî golbol takımı</span>

Türkiye kadın millî golbol takımı Türkiye'yi millî takımlar düzeyinde golbolde temsil eden takımdır. Golbol, görme engelli sporcular için özel olarak tasarlanmış bir takım sporudur. Spor, uluslararası organizasyonlarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mete Gazoz</span> Türk okçu

Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Ecem Anagöz</span> Türk okçu

Yasemin Ecem Anagöz, Türk okçu.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Caner Aydın</span> Türk paralimpik okçu

Yiğit Caner Aydın, dünya şampiyonu Türk paralimpik okçu ve Türkiye'nin ilk tekerlekli sandalyeli tv sunucusu. Okçular Vakfı Spor Kulübü'nde kariyerini sürdürmektedir. Dünya sıralamasında güncel olarak 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Merve Nur Eroğlu</span> Türk kadın paralimpik okçu

Merve Nur Eroğlu ,Türk paralimpik okçu. Olimpik yay kategorisinde yarışan sporcu, Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından paralimpik okçulukta 2018 yılının sporcusu seçilmişti.

Nihat Türkmenoğlu, Türk paralimpik okçudur.

Bülent Korkmaz, Türk paralimpik okçudur.

Öznur Cüre Girdi, Türk paralimpik okçudur. Kadınlar makaralı yay yarışlarında W2 kategorisinde mücadele etmektedir. O, Paralimpik, dünya ve Avrupa şampiyonudur ve dünya rekorlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sevda Altunoluk</span> Türk paralimpik golbol oyuncusu

Sevda Altunoluk, Türk paralimpik golbol oyuncusudur.

Yakup Yıldız, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Bostan</span> Türk okçu

Yeşim Bostan, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

Sevgi Yorulmaz, Türk paralimpik okçudur. 2022 Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk</span>

2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk, 14-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Saraçoğlu Spor Kompleksi, Okçuluk Sahası'nda düzenlenen bir okçuluk yarışmasıdır. Yarışmanın sıralama atışları klasik (recurve) yaylarda 720 round 70 m. makaralı (Compound) yaylarda 720 round 50 m. Atışları olarak yapılmıştır. Klasik (recurve) makaralı (compound) yaylarda sıralama atışlarına göre ilk 16 sırada yer alan erkek ve kadın takımlar, takım elemelerine ve finallerine katıldı. Klasik (recurve) yaylarda takım elemeleri ve finallerinde set sistemi, makaralı yaylarda ise 5 seri üzerinden toplam puan sistemi uygulandı. Geleneksel Türk Okçuluğu müsabakaları, 15-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir. Para Okçuluk müsabakaları, 9-13 Ağustos tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gülnaz Büşranur Coşkun</span> Türk okçu

Gülnaz Büşranur Coşkun, olimpik kategorisinde yarışan Türk okçudur.

Ayşe Bera Süzer, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

<span class="mw-page-title-main">Emircan Haney</span> Türk okçu

Emircan Haney, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

Demir Elmaağaçlı,, makaralı yay dalında yarışan Türk okçudur.