İçeriğe atla

Han sisteminin kaldırılması

Han sisteminin kaldırılması (Japonca廃藩置県, romanize: haihan-chiken), Japonya'da 1871'de daimyo toprakları olan han sisteminin kaldırıldığı bir reformdur. Reform, Meiji Dönemi'nin başlangıç yılı olan 1868'de başlatılan Meiji Restorasyonu'nun doruk noktasıydı.

Reforma göre, tüm daimyoların yetkilerini İmparator Meiji'ye ve Japon İmparatorluk Ailesi'ne iade etmesi gerekiyordu. Süreç birkaç aşamada gerçekleştirildi ve Meiji Japonya'nın yeni merkezi hükümetinin kurulması ve eski feodal sistemin yerine yeni bir oligarşinin getirilmesiyle sonuçlandı.

Han sisteminin kaldırılmasıyla beylikler ve vilayetler yerini prefektörlüklere bıraktı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın vilayetleri</span>

Japonya'nın vilayetleri, Japonya'nın modern prefektörlük sistemi kurulmadan önceki idari bölümleriydi. Her vilayet daha sonra ilçelere ayrılmaktaydı.

Han, Japonya'da 12. yüzyıldan sonra savaşçı veya Edo dönemi ve erken Meiji döneminde daimyo toprağı için kullanılan tarihi bir tanımdır. Sengoku döneminde Toyotomi Hideyoshi zamanında oluşmuşlardır. Beyliklerin sayısı değişmekteydi; genel olarak Edo döneminde yaklaşık 300 beylik bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Matsukata Masayoshi</span> Japon siyasetçi (1835 – 1924)

Matsukata Masayoşi, 1891-1892 ve 1896-1892 yılları arasında Japonya'nın dördüncü başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Saionji Kinmochi</span> Japon siyasetçi (1849 – 1940)

Kinmoçi Sayonci, 1906-1908 ve 1911-1912 yılları arasında Japonya'nın yedinci başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi. Yaşayan son genrō olarak, 1920'ler ve 1930'larda Japonya'nın en saygın devlet adamıydı.

Genrō, Japonya tarihinde Meiji, Taishō ve erken Shōwa dönemlerinde imparatora resmî olmayan danışman olarak görev yapan ve modern Japonya'nın "kurucu ataları" olarak düşünülen bazı eski emekli Japon devlet adamlarına verilen gayriresmî bir unvandı.

<span class="mw-page-title-main">Takahashi Korekiyo</span> Japon siyasetçi (1854 – 1936)

Korekiyo Takahaşi, 1921-1922 yılları arasında Japonya'nın 11. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kiyoura Keigo</span> Japon siyasetçi (1850 – 1942)

Kiyoura Keigo, Ocak-Haziran 1924 tarihleri arasında Japonya'nın 13. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Wakatsuki Reijirō</span> Japon siyasetçi (1866 – 1949)

Reycirō Vakatsuki, 1926-1927 ve 1931 yılları arasında Japonya'nın 15. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Matsudaira Katamori</span>

Matsudaira Katamori, Edo döneminin sonları ve Meiji döneminin başlarında yaşamış bir Japon daimyō. Aizu Beyliği'nin dokuzuncu daimyōsu ve Kyoto Shugoshoku'su olup Boshin Savaşı sırasında, Aizu Beyliği'ni Tokugawa şogunluğu safında yeni Meiji hükûmetine karşı yönetti, ancak Aizu Muharebesi'nda ciddi şekilde mağlup edildi. Katamori'nin hayatı bağışlandı ve daha sonra Nikkō Tōshō-gū tapınağının baş kannushi'si oldu. Katamori ve üç erkek kardeşi Matsudaira Sadaaki, Tokugawa Yoshikatsu ve Tokugawa Mochiharu ile birlikte Meiji Restorasyonu sırasında oldukça etkili rollere sahipti ve dört Takasu kardeş olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fudai daimyō</span>

Fudai daimyō, Japonya'nın Tokugawa şogunluğunda Sekigahara Muharebesi'ndan önce Tokugawa boyunun kalıtsal vasalları olan bir daimyō sınıfı idi. Fudai daimyō ve onların soyundan gelenler, tozama daimyōlara karşı Tokugawa yönetiminin saflarını doldurdu ve Edo döneminde Japonya'daki gücün çoğunu ellerinde tuttular.

Rōjū, Japonya'nın Tokugawa şogunluğu hükûmetinde en yüksek rütbeli hükûmet görevlerinden biriydi. Terim, bireysel büyükler veya bir bütün olarak büyükler konseyine atıfta bulunur. İlk iki şogunun yanında sadece iki rōjū bulunmaktaydı. Sayı daha sonra beşe çıkarıldı ve daha sonra dörde indirildi. Rōjū, 25.000 ila 50.000 koku arasında etki alanına sahip fudai daimyōlardan atanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Fushimi Kalesi</span>

Fushimi Kalesi veya Momoyama Kalesi , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir kaledir. Kale, adını verdiği Fushimi semtinde yer almaktadır.

Tenpō Reformları, Japonya'daki Tokugawa şogunluğu tarafından 1841-1843 yılları arasında uygulamaya konulan bir dizi ekonomik politikaydı. Bu reformlar, askeri, ekonomik, tarımsal, mali ve dini sistemlerde algılanan sorunları çözme çabalarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ichiyō Higuchi</span> Japon yazar (1872-1896)

Natsuko Higuchi ya da mahlasıyla Higuchi Ichiyō, Meiji Dönemindeki Japon bir yazardı. Kısa öyküler ve şiir konusunda uzmanlaşmış, Japonya'nın ilk kadın profesyonel modern edebiyat yazarıydı ve aynı zamanda bir günlük yazarıydı. 5000 Japon yeni banknotunda portresi bulunmaktadır.