İçeriğe atla

Han kızı Nateva'nın sarayı

Han kızı Nateva'nın sarayı
Yerel ad
KonumŞuşa, Azerbaycan
KurucusuHurşidbanu Natevan


Han kızı Nateva'nın evi, Şuşa'da bulunan 18. yüzyıla ait tarihi-mimari bir anıttır. Binanın birinci katında hizmet niteliğinde ve hizmetlilerin yaşaması için tasarlanmış yedi oda bulunmaktadır. Güney tarafında üç giriş kapısı vardır. Ortadaki kapı koridora, yanlardaki diğer iki kapı ise yan odalara açılmaktadır.

Nateva'nın sarayının mimarisi Şuşa'daki konut binalarının mimarisi için tipik olmasa da büyük ilgi görüyor. Yapının güney cephesi dikey olarak yerleştirilmiş dikenlerle bölünmüştür. İkinci katın pencerelerini çevreleyen kemerler diğerlerinden daha geniştir.

Tarihi

Hurşidbanu Natevan'ın evidi Şuşa'nın ilk zamanlarında inşa edilen mülklerden biridir. Natavan'ın sarayı geniş bir alanı kapsayan bir avlu ve bu avluda çeşitli hizmet binalarına sahiptir.[1]

Bülbül'ün teşvikiyle Azerbaycan SSC Halk Eğitim Komiserliği'nin 10 Ekim 1932 tarihli kararı gereğince resmi olarak Şuşa Müzik Okulu kuruldu (bu aynı zamanda Azerbaycan'da kurulan ilk çocuk müzik okuluydu). Okulun yönetimi Hasanov soyadına sahip bir kişiye verildi. Okul, Han kızı Natavan'ın evinde faaliyete başladı.

1987 yılında binada restorasyon çalışmaları yapıldı ve Nizami Gencevi adına Milli Azerbaycan Edebiyatı Müzesi'nin şubesi olan Hurşidbanu Natavan'ın ev müzesi faaliyete geçti. Müzenin ilk direktörü Namik Babayev oldu.[2]

Mimari özellikleri

Sarayın birinci ve ikinci katlarının planı
Sarayın tek tuğla cephesi
2022'de Saray.

Evin güney duvarı tuğladan, diğer duvarları ise yerli taşlardan inşa edilmiştir. Bina, plan olarak 24x12.5 metre ölçülerine sahip dikdörtgen bir formdadır. Bina, yerden çatıya kadar olan yüksekliği 8.5 metredir. Birinci katında hizmet odaları ve hizmetçilerin yaşaması için yedi oda bulunmaktadır. Güney tarafında üç adet giriş kapısı bulunmaktadır. Ortadaki kapı koridora, diğer iki kapı ise yan odalara açılmaktadır.[3]

Alt kat odaları iki gruba ayrılmıştır ve bir grupta dört oda, diğer grupta ise üç oda bulunmaktadır. Bu oda grupları arasında sadece koridorla iletişim sağlanmaktadır.[3]

Özel bir özelliği olan ikinci kat, evin batı duvarında inşa edilmiş taş sütunlarla desteklenmektedir. İkinci katın ortasında geniş bir misafir salonu bulunmakta ve etrafında yaşam için düşünülmüş dört oda yer almaktadır. Salon, her iki tarafından 5x3.5 metre ölçülerine sahip büyük panelli pencerelerle aydınlatılmaktadır. Güney duvarında büyük giriş kapısının etrafında ise iki pencere daha bulunmaktadır. Misafir salonunun yüksekliği yaklaşık 5 metredir. Diğer dört odanın yüksekliği ise biraz daha azdır. Misafir salonunun iç dekorasyonunda fresk resimleri ve alabaster üzerinde oyma motifler kullanılmıştır.[3]

Natavan Sarayı'nın mimarisi, Şuşa şehrinin diğer konut yapılarından farklıdır, ancak büyük ilgi çekmektedir. Bina güney cephesi dikey olarak yerleştirilmiş payelerle bölünmüştür. İkinci kat pencerelerini çerçeveleyen payeler diğerlerine göre daha genişletilmiştir.[4] Bölümler arasındaki farklı mesafeler sayesinde bina mimarisi sıkıcılıktan kurtulmuştur. Üst kısımlara eklenen yatay bölümler sayesinde cephe düzgün ve zarif bir karaktere sahiptir.[3]

Ev, birinci ve ikinci katlarının kerpiç duvarları dikdörtgen pencerelerle ve taşlarla çözülmüş şekildedir. Üçüncü kat ise kör tuğla duvarlıdır. Cephenin bu şekilde bölünmesi ilgi çekici bir ışık-gölge oyunu efekti yaratmıştır. Yapının yerel taşlardan inşa edilen ve kuzeye bakan cephesi, biçimsel olarak yöredeki Şuşa evlerinin mimarisine daha yakın olsa da, mimari eserlerin kalitesi birçok asilzade evinin gerisinde kalmaktadır.[3][4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Азербайджан (Исторические и достопримечательные места). Издательство АН Азербайджанской ССР. 1960. 
  2. ^ "Дом-музей Хуршидбану Натаван". 1905.az. 27 Ocak 2015. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b c d e Саркисов, Ализаде 1950, s. 127
  4. ^ a b Саркисов, Ализаде 1950, s. 128

Ek okuma

  • Авалов, Э. В. (1977). Архитектура города Шуши и проблемы сохранения его исторического облика. Баку: Элм. 
  • А. В. Саркисов, А. М. Ализаде (1950). О некоторых архитектурных памятниках Шуши (Памятники архитектуры Азербайджана (сборник материалов), т. II bas.). Москва-Баку. 
  • Фатуллаев, Ш. С. (1970). Памятники Шуши. Баку. 
  • Саламзаде, А. В. (1964). Архитектура Азербайджана XVI-XIX вв. Баку. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

Şeki Han Sarayı

Şeki Han Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan eski bir han sarayıdır. Şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında bulunan saray, dünya çapında öneme sahip tarihi ve mimari bir anıttır. 18. yüzyılda inşa edilen saray binası, şehrin kuzeydoğu kesiminde, kale duvarlarıyla çevrili alanda yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğlu Konağı</span>

Ramazanoğlu Konağı, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir konaktır. Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olup halen bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır ve Türkiye'deki en eski konak örneklerinden biridir. Ulu Camii'nin güneydoğusunda, Ramazanoğulları'nın Harem'i olarak kullanılmakta olup beyliğinn mütevazı bir ifadesinin yanı sıra Mısır'ın Memlûk konaklarına benzeyen önemli bir eserdir.

Küleç Camii, Kırım Hanlığı sırasında inşa edilmiş bir camidir. Caminin yukarı kesimlerinde, Çürük Nehir vadisinin üzerindeki aynı adı taşıyan köyde Aziz Ahmed Efendi'nin mezarı bulunmaktadır. Cami ile birlikte bir medrese de inşa edildi. Cami kompleksinin ilk yazılı kayıtları 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır, ancak araştırmacılar yapım zamanının daha erken bir döneme, muhtemelen 15.-16. yüzyıllara kadar tarihlenebileceğine inanmaktadır. Kırım'da Sovyetler Birliği'nin kurulmasından sonra cami kapatıldı ve 1950'lerin başında cami kompleksi tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laz evleri</span>

Laz evleri, Lazların ve Acaralıların yaşadığı ev türlerinden biridir. Çoğunlukla Lazlar tarafından inşa edildiği için bu şekilde isimlendirilmiştir. Yapımında geleneksel olarak taş ve ahşap kullanılan Laz evlerine çoğunlukla serander eşlik eder.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Kulular'ın mülkü</span>

Hacı Kulular'ın mülkü, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde tarihi ve mimari bir yapıdır. 1849'da ikinci loncanın tüccarı Kulu Muhammetali oğlu tarafından üç katlı bir saray inşa ettirilmiştir. Sarayda 46 oda ve iki büyük salon vardı.

<span class="mw-page-title-main">Safi Bey'in Evi</span>

Safi Bey'in Evi, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi ve mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtlar mahallesi</span>

Kurtlar mahallesi Şuşa'nın 18. yüzyılda inşa edilmiş aşağı mahallelerinden biridir. Karabağ'ın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların evi, Karabüyük Hanım'ın sarayı, ünlü kamusal figur, yazar, eğitimci Ahmet Bey Ağaoğlu'nun babasının malikanesi de bu mahallede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Revan kapısı (Şuşa)</span>

Revan kapısı veya Xelfeli kapısı Şuşa kalesinin üç ana kapısından biridir ve kalenin batı tarafında yer alır. Kalenin diğer iki kapısı Gence ve Ağoğlan kapılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasımbey Hamamı</span>

Kasımbey Hamamı, İçerişehir'de bulunan ve 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başlarına ait tarihi-mimari bir anıttır. Kasımbey hamamı, yarı yeraltı hamamları grubuna aittir. Bakü kalesinin Salyan kapısı yakınında bulunan Kasımbey hamamı halk arasında "Şirin hamamı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmandarovlar'ın evi</span>

Mehmandarovlar'ın evi, Şuşa'da bulunan saray tarzı tarihi bir konut kompleksidir. 18. yüzyıl Azerbaycan sivil mimarisinin en ilginç örneklerinden biridir. Bir zamanlar Mehmandarovlar ailesine ait olan konut kompleksi, bir Büyük konut binası, bir Küçük konut binası ve bir aile camisinden oluşmaktadır. Kompleks taş duvarlarla çevrilidir. Mehmandarovların büyük konut binası, Sovyet döneminde Şuşa Şehir Hastanesi olarak işlev gördü. İşgalden sonra büyük bina tamamen yıkıldı. Mehmandarovların küçük konut binası, işgalciler tarafından Şuşa Tarih Müzesi olarak kullanıldı. Külliyede bulunan cami aynı zamanda mahalle camisi olarak da hizmet vermiştir. Şuşa'nın işgalinden sonra cami işgalciler tarafından Jeoloji Müzesi olarak da kullanılmıştır. Şuşa'nın 2020'de işgalcilerden kurtarılmasının ardından Mehmandarovlar'ın konak kompleksi yenileniyor.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimhalil Han Sarayı</span>

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dörtgen Mardakan Kalesi</span>

Dörtgen Mardakan Kalesi veya Büyük Mardakan Kalesi, Bakü şehrinin Hazar rayonunda yer alan tarihi bir mimari eserdir. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir eser olarak kaydedilmiştir. 2001 yılında, Nardaran kalesi ve diğer Hazar savunma yapıları ile birlikte UNESCO'nun Koruma Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.