İçeriğe atla

Han Yunus Mülteci Kampı

Han Yunus Mülteci Kampı, Gazze Şeridinde Han Yunus şehrinin doğusunda ve Akdeniz sahilinden 2 km içeride yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Han Yunus Mülteci Kampı, Han Yunus valiliği sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kamp, 1948 Arap-İsrail Savaşından sonra Beerşeba bölgesinden kaçan 35.000 Filistinli mültecinin buraya yerleştirilmesi ile kuruldu. Filistin Merkezi İstatistik Bürosunun rakamlarına göre kampta 2007 yılında 37.705 kişi yaşıyordu. UNRWA kaynaklarına göre günümüzde kampta 87.816 kayıtlı mülteci yaşamaktadır.

3 Kasım 1956'da, kamp ve Han Yunus şehri, İsrail askerleri tarafından işgal edildi. İşgal sırasındaki operasyonda, 140'ı mülteci yaklaşık 275 kişi öldü. Çeşitli zamanlarda meydana gelen İsrail saldırıları sonucunda kamptakilerin çoğunun evi yıkıldı. İsrail'in bölgeye inşaat malzemesinin girişini yasaklaması sebebiyle halk evlerini tamir edememektedir.[1] Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı'nın haberine göre kampta en az 10.000 evin inşa edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Kampta 3 sağlık merkezi ve 19 okul mültecilere hizmet vermektedir.[2] Aşırı nüfus yoğunluğu, konut sıkıntısı, işsizlik, su ve elektrik kaynaklarının yetersizliği kampın en önemli sorunlarındandır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Şeria</span> Filistinde bulunan bir bölge

Batı Şeria (Cisürdün) (Arapça: الضفة الغربية‎,, İbranice: הגדה המערבית‎,, Orta Doğu'da batı, kuzey ve güneyinde İsrail, doğusunda ise, Şeria nehri ve Lût Gölü ile çevrili bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">1948 Arap-İsrail Savaşı</span> İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan ilk savaş

1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır. Yeni kurulan devletin sınırlarıyla ilgili, “Eretz İsrail” dışında hiçbir bildiri yoktu. Bunun hemen ardından ABD ve ertesi gün de Sovyetler Birliği İsrail'i tanıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz birlikleri bölgeyi terk etmeye başlamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Nablus</span>

Nablus Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan büyük bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Buchenwald toplama kampı</span>

Buchenwald toplama kampı, Almanya sınırları içerisindeki en büyük toplama kamplarından birisidir. Haziran 1937 ile Nisan 1945 yılları arasında Weimar yakınlarında Ettersberg'de çalışma kampı olarak işletilmiştir. Bu zaman içerisinde, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250.000 insan, tutuklanarak Buchenwald Toplama Kampı'na gönderilmiştir. 11.000 kişi Yahudi olmak üzere 56.000 kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Kommando 99 "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Han Yunus</span>

Han Yunus, Gazze Şeridi'nin güneyinde bir şehir. Şehrin bitişiğinde Han Yunus Mülteci Kampı bulunmaktadır. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre mülteci kampı ve yanındaki yerleşimin nüfusu 2006'da yaklaşık 180,000 idi. Akdeniz'den dört kilometre uzakta olmasına rağmen yarı kurak bir iklime sahiptir ve yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 260 milimetredir. Şehir Filistin Yasama Meclisi'nde beş vekille temsil edilmektedir. 2006 Filistin Yasama Konseyi Seçimleri'nde şehirden üç Hamas ve iki El Fetih vekili seçildi. 14. yüzyıldan önce, şehir Salqah adlı bir köydü.

<span class="mw-page-title-main">Cenin, Filistin</span> Filistinde bir şehir

Cenin, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki üçüncü en büyük şehirdir. Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunur ve o yörenin en büyük şehir olma özelliğini taşır. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Cenin valiliğinin merkezidir. Nablus'un 43 km kuzeyindeki şehir sebzesi ve meyvesi ile ünlüdür.

Suriye İç Savaşı'nda mülteciler, Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye'ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">Tulkarim</span>

Tulkarim, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzey batısında bulunan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı</span>

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ya da kısa adıyla UNRWA, 1948'de İsrail'in kurulmasından sonra çıkan Arap-İsrail savaşları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949'da oluşturulan özel kuruluş. Yardım kapsamına girenlerin sayısı başlangıçta 500 bin dolayındaydı; 1980'lerin ortalarında bu sayı tahminen 2.100.000'e ulaşmıştı. Bunlar arasında ilk mültecilerin çocukları, mülteci olmayan yoksullar, ölen mültecilerin yardım karnelerini kullanan başka kişiler de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Şatila Mülteci Kampı</span>

Şatila mülteci kampı veya Chatila mülteci kampı, en başta 1949 yılında Filistinli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan kampta 9,842 kayıtlı Filistinli mülteci bulunmaktadır. Suriye İç Savaşı başladığından beri kampa Suriyeli mülteciler akın etmiştir. Günümüzde kampta yaklaşık 15.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kilis Öncüpınar Mülteci Kampı</span>

Kilis Öncüpınar Geçici Barınma Merkezi, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Kilis, Öncüpınar'da Türkiye-Suriye sınırına yakın konumlandırılmıştır. 2012 yılında açılan kamp 315 bin metrekare büyüklüğünde olup Şubat 2014 yılı itibarıyla 14.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cibaliye Mülteci Kampı</span>

Cibaliye Mülteci Kampı, Gazze Şeridinde Cibaliye şehrinin 4 km kuzeyinde yer alan bir Filistin mülteci kampı.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şati Mülteci Kampı</span>

El Şati Mülteci Kampı Gazze Şeridinde Gazze şehrinin kuzeyinde, Akdeniz sahilinde yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Bureyc Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci Kampı

Deyr El Balah Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Magazi Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nuseyrat Mülteci Kampı</span>

Nuseyrat Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Favvar Mülteci Kampı Batı Şeria'nın en güneyinde yer alan bir Filistin mülteci kampı

Filistinli mülteci kampları, 1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonraki 1948 Filistin göçü sırasında veya 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından kaçan veya sınır dışı edilen Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından kaydedilen Filistinli mültecileri veya soylarından gelen barındıranÜrdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'deki kamplardır. 59 Filistinli mülteci kampı var, bunların altısı Altı Gün Savaşı'ndan sonra, diğerleri 1948-1950'lerde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Filistin anahtarı</span>

Filistin anahtarı veya Filistin dönüş anahtarı Filistinlilerin Nakba'da kaybettikleri evlerinin sembolüdür; Filistin Mandası nüfusunun yarısından fazlası 1948 Filistin sürgünü ve kaçışı sırasında ya sürülmüş ya da şiddetten kaçmış ve daha sonra geri dönüş hakkı reddedilmiştir. Neredeyse 75 yıl sonra anahtar, fiziksel ve duygusal kayıp ve adaletsizliğin güçlü bir sembolü ve hatırlatıcısı olmaya devam etmektedir.