İçeriğe atla

Hamza Türkmen

Hamza Türkmen
Doğum1953 (70-71 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekYazar
Dönem1980-günümüz

Etkilendikleri

Hamza Türkmen (d. 1953; Sarıyer, İstanbul), Türk yazar ve aktivist.

Yaşam öyküsü

1953 yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu. Öğrenciliği döneminde ilk düşünsel ve siyasal formasyonunu önce Millî Türk Talebe Birliği'nden, sonra da Yeniden Millî Mücadele hareketinden aldı. Düşünsel sorgulamalar sonucunda bir grup arkadaşı ile birlikte 1975'te Yeniden Millî Mücadele hareketinden ayrıldı. Sağcı, devletçi, millici, Yeni Osmanlıcı dini duyarlılıktan ayrışarak Kur'an merkezli siyasal sorgulamalar gerçekleştirdi.

Önce İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okudu; ancak 3. sınıftayken hukuk öğrenimini bıraktı ve M.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdi.

Bir grup arkadaşıyla 80'li yılların ikinci yarısında Yöneliş Yayınları'nı kurdu. Beraber olduğu Müslümanlar ile birlikte 1990 yılında Dünya ve İslam dergisini, 1991 yılında Haksöz dergisini yayımlamaya başladı. Dünya ve İslam'ın sahipliğini, Haksöz'ün ise editörlüğünü yaptı.

1996 yılında yapısal ve düşünsel açıdan daha homojen Müslümanlar ile Ekin Yayınevi'ni kurdu. Halen aynı yayınevinde yayıncılık ve 1991'den bu yana yayımlanan Haksöz'de yazarlık yapıyor.

1991'de Türkiyeli Müslümanlar Platformu'nun, 1999 yılında Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin kuruluşuna, 2002 yılında da Filistin Dostları Girişimi'nin ve Kudüs dergisinin kuruluşuna öncülük etti. Özgür-Der'de aktivist olarak faaliyet göstermektedir.

Kitapları

  • "İslâmi Mücadelenin Yeni Dili" --> Ekin Yayınları [son kitabı]
  • "Gelecek Tasavvurumuz ve Ortadoğu İntifadası" --> Ekin Yayınları
  • "Türkiye'de İslamcılığın Kökleri" --> Ekin Yayınları
  • "Ulusçuluk Çıkmazı -Kürtler ve Çözüm Arayışı" --> Ekin Yayınları
  • "Açılım Politikaları & Kemalizm ve Müslümanlar" --> Ekin Yayınları
  • "Türkiye'de İslamcılık ve Özeleştiri" --> Ekin Yayınları
  • "Küresel Sistem ve Kavramları: Müzakereli Seminerler" --> Özgür-Der Yayınları

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Haksöz, 1991 yılından bu yana Türkiye, İstanbul merkezli olarak yayın yapmakta olan aylık dergi ve aynı adla anılan harekettir. Hareket kendisini daha ziyade bir İslami uyanış hareketi olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

Sina Akşin, Türk tarih profesörü ve akademisyen.

Mete Tunçay, Türk siyaset bilimci ve tarih profesörü.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanıl Bora</span> Türk yazar, çevirmen, yayıncı ve editör

İsmet Tanıl Bora, Türk yazar, çevirmen, yayınevi editörü ve yöneticisidir.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ağaoğlu (siyasetçi)</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve gazeteci

Ahmet Akif Ağaoğlu, Azerbaycan asıllı Türk siyasetçi, hukukçu, yazar ve gazeteci. Liberal Kemalizmin kurucusuydu.

Cem Eroğul, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Akçura</span> Türk tarihçi ve milletvekili

Yusuf Akçura veya Kazanlı Yusuf Akçura, , Türk yazar ve siyasetçi. Türkçülük akımının önde gelen temsilcilerindendir. Tatar Türkü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden Millî Mücadele Hareketi</span>

Yeniden Millî Mücadele Hareketi (YMM, Mücadele Birliği), 1960'lı yılların sonlarında antiemperyalist, antisiyonist, antikomünist, İslamcı öğrenciler tarafından başlatılan aksiyoner bir öğrenci hareketidir. Üyeleri "mücadeleci" olarak bilinir.

Yekta Güngör Özden, Türk hukukçu, yazar ve şair. Ankara Barosu Başkanlığı (1972-1974), Anayasa Mahkemesi Başkanlığı (1991-1998) ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı (1998-2000) yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Göktürk</span>

Hüseyin Avni Göktürk, Türk siyasetçidir.

Rıdvan Kaya, Türk düşünür, yazar ve aktivist. Özgür-Der genel başkanı ve Haksöz Dergisi ve Haksöz Haber sitesi yazarıdır. Akidevi açıdan geleneksel ve modernist İslam anlayışlarına karşıt duruşu ile dikkat çeken yazar, politik olarak parlamenter-demokratik mücadele dışında bir tavrı benimsemektedir. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan yazar İngilizce, Arapça ve Almanca bilmektedir.

Sebîlürreşâd, İslamcılık fikriyatını yaymak için 1908 Ağustos'unda Mehmet Âkif Ersoy'un desteği ile Eşref Edip Fergan'ın başyazarlığında Sırat-ı Müstakim adıyla çıkarılmaya başlanan ve Millî Mücadele yıllarında öncü rol oynayan dergi.

<span class="mw-page-title-main">Kara Avrupası hukuk düzeni</span>

Kara Avrupası hukuk düzeni ya da diğer bir adla Kıta Avrupası hukuk sistemi, modern dünyadaki en yaygın hukuk düzenidir. Temellerini Roma hukukundan alan Kara Avrupası hukuk düzeni, derlenmiş yazılı kurallara dayanmaktadır. Bu düzenin en önemli parçaları kamu hukuku-özel hukuk ayrımı ve adlî yargı-idarî yargı ayrılığıdır.

Mehmet Pamak,, Türk siyasetçidir.

Taner Timur, Türk akademisyen, tarihçi ve yazar.

Nazım Maviş, Türk siyasetçi.