İçeriğe atla

Hamza Ali el-Hatib'in ölümü

Hamza Ali el-Hatib
Carlos Latuff'un karikatürü: "Hamza Ali el-Hatib Beşşar Esad'ı avlarken"
Doğumحمزة علي الخطيب
10 Ekim 1997
El-Cize, Suriye
Ölüm25 Mayıs 2011 (13 yaşında)
Dera, Suriye
Ölüm sebebiİşkence ve organ tahribatı Esed rejimi tarafından
MilliyetSuriyeli
Tanınma nedeni2011 Suriye gösterileri sırasında tutuklanması ve işkencede öldürülmesi

Hamza Ali el-Hatib (Arapçaحمزة علي الخطيب; d. 24 Ekim 1997, el-Cize - 25 Mayıs 2011, Dera), 13 yaşındayken, Dera'da, sivil ayaklanma safhasında, Suriye hükûmetinin gözaltısı altında ölen Suriyeli çocuk.[1] 29 Nisan 2011 tarihinde bir gösteri sırasında tutuklanan Hamza el-Hatib'in ağır derecede çürüklerle bezeli, üzerinde yanıklar ve üç kurşun deliği bulunan, cinsel bölgeleri parçalanmış cesedi 25 Mayıs 2011 tarihinde ailesine teslim edildi. Hamza'nın ailesi, cesedin fotoğrafları ve videosunu gazetecilere ve aktivistlere dağıtmasının ardından görüntülerden etkilenen binlerce kişi İnternet'te ve sokak gösterilerinde aileye desteklerini bildirdi.

Arka plan

Ailesiyle birlikte Dera ilinin el-Cize köyünde yaşayan Hamza'nın,[2] 2010 yılında kuraklık yüzünden artık eskiden olduğu gibi yüzerek vakit geçirmek yerine, evcilleştirdiği güvercinleriyle meşgul olmaya başladığı belirtilmişti. Kuzeni, Al Jazeera'ye verdiği röportajda Hamza'nın cömertliğiyle bilindiğini ve ailesine sık sık fakirlere yardım etmesini tavsiye ettiğini bildirmekteydi: "Hamza bir keresinde birine 100 lira vermek istedi ama ailesi miktarı çok buldu. Fakat Hamza 'Benim bir döşeğim, bir tas da çorbam var ama bu çocuğun hiçbir şeyi yok,' dedi. Böylece ailesini 100 lira vermeye ikna etti."[3]

Tutuklanması

Hamza'nın siyasetle ilgilenmediğini belirten kuzeni, Hamza'nın 29 Nisan 2011'de ailesiyle beraber Dera şehri üzerindeki kuşatmayı protesto etmek için yapılan gösteriye katıldığını bildirdi. Kuzeni bu durumu "Herkes gidiyordu gösteriye, bu yüzden o da çevreye uydu ve yürüdü" diyerek açıklamaktaydı. Arkadaşları ve ailesiyle beraber 12 km'lik yolu kuzeybatıdaki el-Cize'den Seyde'ye doğru yürüyen Hamza Seyde'ye ulaşır ulaşmaz yürüyenlerin üzerine güvenlik güçlerince ateş açıldı. Hamza'nın kuzeni "İnsanlar ölüyor ve yaralanıyor, bazıları tutuklanıyordu. Her şey kaos halindeydi, o sırada Hamza'ya ne olduğunu anlayamadık, birden kayboluverdi." ifadeleriyle olayı aktarmaktaydı. Bir kaynağa göre Hamza, Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürlüğü elemanları tarafından gözaltına alınan 51 kişi arasındaydı.[3] Hamza, tutuklanmasından bir ay sonra ailesine ölü olarak teslim edildi.

İşkence ve organ tahribatı

Ölümünün ardından çekilen bir videoda ceset üzerinde pek çok çürük, kırılarak vücudun dışına çıkmış kemikler, kurşun yaraları, yanıklar ve koparılmış cinsel organ görüntülenmekteydi.[4] The Globe and Mail Hamza'nın cesedini "Çenesi ve diz kapakları ezilerek kırılmış halde. Eti sigara yanıklarıyla kaplı. Penisi koparılmış. Yaralardan anlaşıldığı kadarıyla elektroşok cihazıyla elektrik verilmiş ve kalın kablo ya da sopalarla dövülmüş." ifadeleriyle aktardı.[2] Cesedin görüntüleri yayınlandıktan sonra Suriye'de tansiyon daha da yükseldi ve hem İnternet üzerinde hem de sokak gösterilerindeki kalabalık arttı.[2]

Tepkiler ve etkisi

Olayın öğrenilmesinin ardından Hamza'nın ismi gösterilerde slogan haline geldi. Gelenekselleşen şekilde cuma günlerinin "öfke günü" olarak isimlendirilmesinin ardından, cumartesi günleri de "Hamza günü" olarak isimlendirilmeye başlandı.[2]

14 Mart 2012 tarihinde The Guardian tarafından yayınlanan ve Esma Esad'a ait 3.000'den fazla sızmış e-posta arasında, Esma Esad'ın babası Fawas Akhras'ın Beşar Esad'a Suriye'de çocuklara uygulanan işkenceleri "İngiliz propagandası" olarak lanse etmesini tavsiye ettiği ortaya çıktı.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Londo, Ernesto (29 Mayıs 2011). "Apparent torture of boy reinvigorates Syria's protest movement". The Washington Post (İngilizce). 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  2. ^ a b c d Verma, Sonia (1 Haziran 2011). "How a 13-year-old became a symbol of Syrian revolution". The Globe and Mail (İngilizce). Toronto. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  3. ^ a b Macleod, Hugh; Flamand, Annasofie (31 Mayıs 2011). "Tortured and killed: Hamza al-Khateeb, age 13 - Features" (İngilizce). Al Jazeera. 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  4. ^ Sundby, Alex (31 Mayıs 2011). "Syrian boy's brutal death rouses protesters" (İngilizce). CBS News. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  5. ^ Booth, Robert (15 Mart 2012). "Assad emails: father-in-law gave advice from UK during crackdown". The Guardian (İngilizce). Londra. 6 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Esma Esad</span> Beşar Esadın eşi

Esma Fevvaz el-Esad , Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın eşidir. 3 çocuğu vardır. Daha önce yatırım bankacılığı alanında kariyer yapmış, Hafız Esad'ın ölümünden sonra, Aralık 2000'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile evlenerek ve Suriye'ye taşınarak bankacılık kariyerini bırakmıştır. Esma Esad aynı zamanda İngiliz vatandaşlığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dera</span> Suriyede bulunan şehir

Dera, Darʿā, Derʿā, Deraa ya da Daraa olarak da bilinir, Suriye'nin güneybatısında, Ürdün sınırında bulunan şehirdir. Dera İli'nin ve Dera İlçesi'nin başkentidir. Ayrıca, tarihte Hauran Bölgesi olarak bilinen bölgeninde Şam'dan sonra en büyük kentidir. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'ın 100 km. güneyinde bulunur. 2010 verilerine göre nüfusu metropol genelinde, 230,507 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

2011-2013 Dera ili çatışmaları, Arap Baharı'nın bir parçası olan ve 15 Mart 2011'de başlayıp hala sürmekte olan Suriye İç Savaşı'nın, İkinci Aşama olarak adlandırılan evresinde, 13 Ekim 2011'de başlayıp, yaklaşık 6 ay sürerek, Birleşmiş Milletler'in katkılarıyla, ülke genelinde, sonradan ihlal edilecek bir ateşkes ilan edildiği, 14 Nisan 2012 tarihine kadar Dera İli'nde sürmüş olan çatışmalara verilen addır ve Suriye Ayaklanması'nın önemli bir parçasıdır. Ülkede ayaklanmanın başladığı yer, bölgedeki Dera kenti olduğu için, stratejik bir öneme de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Busra el-Harir</span>

Busra el-Harir, Busra el-Hariri ya da Busra al-Harir, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. İzra İlçesi'nin doğusuna doğru, Ürdün sınırına yakın bir konumu vardır. 660 metrelik bir rakıma sahiptir. Suriye İstatistik Kurumu tarafından yapılan, 2004 Suriye nüfus sayımlarına göre 13,315 kişilik bir nüfusa sahiptir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılmıştır.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Casem</span>

Casem, Dera ilinin, es-Senemeyn İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 631 metrelik (2.073 ft.) bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 35.088 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan yerleşkelerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Inhil</span>

İnhıl ya da Inkhil, Dera İli'nin, es-Senemeyn ilçesi'ne bağlı bir kasabadır. 628 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 33,689 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan Suriye yerleşkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Hirak</span>

Hirak ya da el-Hirak, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 620 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 27,557 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlin başkenti Dera'nın, 40 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunur. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu</span>

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ya da diğer ve kısa adıyla SMDK 11 Kasım 2012 tarihinde, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Suriye için adlı toplantı sonucu ortaya çıkan, Suriyeli muhalif çatı örgüt. Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ve Suriye Arap Cumhuriyeti karşıtı muhaliflerin oluşturduğu bir örgüttür. Örgütün ilk başkanı eski Emevi Camii lideri, din adamı ve muhalif aktivist Muaz el-Hatib'dir. Şimdiki başkanı ise Salim el-Muslat'tır. Örgütü başta Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail devleti olmak üzere çoğu devlet ve birçok batı kuruluşları ve Suudi Arabistan Krallığı Rejimi "Suriye halkının temsilcisi" olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakanlar Kurulu (Suriye)</span> Suriyenin bakanlar kurulu

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Cize, Suriye</span>

El-Cize, Suriye'nin Dera iline bağlı Dera ilçesinde yer alan kasaba. Ülkenin güneybatısında yer almakta olup, 2004 sayımına göre nüfusu 14.000 kişidir. Dera İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Telkele Kuşatması</span>

Telkele Kuşatması, Suriye'nin Telkele şehrinde yaşanan hükûmet karşıtı protestoları sonlandırmak amacıyla Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından 14-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında şehre yapılan kuşatma. 7.000-8.000 civarı asker ile 74 tank ve zırhlı personel taşıyıcının katıldığı kuşatmada askerler, protestocuların üzerine ateş açtı. Olaylarda, farklı kaynaklara göre 27 ile 34'ün üzerinde protestocu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vail Nadir el-Halki</span> Suriyeli siyasetçi ve 2012-2016 yılları arasında Suriye başbakanı

Vail Nadir el-Halki, Suriyeli doktor ve siyasetçi. 9 Ağustos 2012 - 3 Temmuz 2016 tarihleri arası Suriye Başbakanı olarak görev yapmıştır. 2011-2012 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de seçimler</span>

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.