İçeriğe atla

Hamsilos

Hamsilos; Sinop il sınırları içinde, Türkiye'nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Deveci Deresi'nin ağız kısmından karaya doğru 300-400 metrelik deniz girintisidir.[1]

Yaygın olarak fiyord olduğu bilinse de,[2] Türkiye'de buzullar deniz seviyesine kadar inmediğinden mümkün değildir. Buzul zamanında Türkiye'deki vadi buzulları dağ zirvelerinden ancak 2200 m aşağıya kadar ulaşabilmiştir. Deveci Deresi son buzul döneminde alçalan deniz seviyesine kadar yatağını aşındırmıştır. Hamsilos, buzul devri sonrasında yükselen deniz sularının dere ağzını basmasıyla oluşan ria tipi kıyıdır.[3]

Koyun yukarıdan görünümü fil kafasına benzer. Koydan içerilere gidildikçe çevre ormanlaşır. Hamsilos'a giden tek yol Akliman'dan geçer.

Hamsilos'a halk arasında Hamsoros da denilir. Sinop'a 11 km uzaklıktadır. Türkiye'nin en kuzey noktası İnceburun'a ise yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Akliman koyunun 1 km kuzeyindedir.

Hamsilos Tabiat Parkı

Hamsilos koyu ve Akliman çevresindeki 67,9 ha alan 2007'de tabiat parkı kabul edilmiştir. İnceburun'a nükleer santral yapılma ihtimali, alanın kamuya kapatılmasına sebep olabilecektir. Sinop şehrine 14 km, hava alanına 5,5 km uzaklıkta olan Hamsilos Tabiat Parkı iyi korunmuş doğal peyzaj alanıdır.[4]

Park alanında, yabani karanfil, Kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, Sinop çiğdemi gibi altı endemik bitki bulunur.[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "HAMSİLOS-AKLİMAN" (PDF). csb.gov.tr. 26 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  2. ^ "Sinop'ta bir cennet: Hamsilos koyu". haberturk.com. 9 Eylül 2015. 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  3. ^ UZUN, Doç. Dr. Ali. "SİNOP İLİNİN BAZI DOĞAL TURİSTİK ÇEKİCİLİKLERİ". docplayer.biz.tr. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  4. ^ ALTUNÖZ, Yrd.Doç.Dr. Özlem; TIRIL, Yrd.Doç.Dr. Alpay; ARSAN, Ömer Emre (2014). "HAMSİLOS TABİAT PARKI'NIN REKREASYON POTANSİYELİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA". academia.edu. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  5. ^ "Hamsilos Tabiat Parkı - Sinop". kulturportali.gov.tr. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çiğiller, Gördes</span>

Çiğiller, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">İnceburun</span>

İnceburun, Anadolu'nun en kuzey noktasıdır. Karadeniz'e uzanan Sinop Yarımadasının kuzeybatı ucunda yer alır. Sinop il merkezine 20 km uzaklıktadır.

Boztepe Burnu, Sinop Burnu veya 19. yüzyılın son dönemlerine kadar bilinen adıyla Laz Limanı, Sinop il merkezinin büyük bir kısmının da içinde bulunduğu bir yarım adadır. İnceburun üzerinden çıkan bir burun gibidir. Burnun başından sonuna kadar uzunluğu yaklaşık 8–9 km'dir. Güney yakasından Gerze, kuzey yakasından Hamsilos'un girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Ballıkayalar</span> tabiat parkı

Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık kanyon vadidir. Tabiat parkı statüsündedir.

Türkiye'nin en uç noktaları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

Yeşilırmak Deltası ya da Çarşamba Ovası, Samsun'da, Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'ın oluşturduğu delta. Çarşamba ve Terme ilçelerinin kurulu olduğu delta 90.000 km²'lik alanı ile Karadeniz'in en büyük deltasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayvalık Adaları Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0010)

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Balıkesir ili, Ayvalık ilçe sınırlarında yer alan Ayvalık Adalarının 19 tanesini kapsayan tabiat parkı. Bakanlar Kurulunun 21 Nisan 1995 tarihli kararı ile oluşturulmuştur. Park; 1.179 ha hazine arazisi, 1.930 ha orman, 872 ha özel mülk, 13.969 ha deniz olmak üzere 17.950 ha alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aksu Deresi</span>

Aksu Deresi, Giresun ilinde, Doğu Karadeniz Dağları'ndan doğan, Karadeniz'e dökülen akarsu. Giresun şehir merkezinin doğusundan, Giresun Adası'nın karşısında denize dökülür. Havza alanı 917 km², uzunluğu 75 km, debisi 117 m³/sn'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karasu Çayı (Sinop)</span>

Karasu Çayı, Sinop ili sınırlarında, Küre Dağları'ndan doğan, Karadeniz'e dökülen akarsu. Uzunluğu 80 km'dir. Sinop'un 8 km batısından Akliman yakınlarından denize dökülür. Sinop'un başlıca içme suyu kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beymelek Lagünü</span>

Beymelek Lagünü, Akdeniz kıyılarında, Antalya ili, Demre ilçesi, Beymelek mahallesi doğusunda yer alan lagün. Dalyan balıkçılığı yapılan lagün 36°16′K 30°03′D konumundadır.

75. Yıl, Mersin'in Mezitli ilçesinin 40 mahallesinden birisidir. Davultepe semtinde bulunmaktadır. 2018 sayımı itibarıyla nüfusu 6.570'tir. Doğusunda Akdeniz Mahallesi, batısında Davultepe Mahallesi bulunmaktadır. 75. Yıl Mahallesi'nin Akdeniz Mahallesi ile sınırını Kandak Deresi oluşturmaktadır. Mahalledeki yerleşimler daha çok Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın etrafında yer almaktadır. Daha kuzey kesimlerde tarlalar bulunmaktadır. Bölgede genellikle limon yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Kanyon, 1 Mayıs 2018 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir ve kanyon, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.