İçeriğe atla

Hamsili pilav

Hamsili pilav
Türüpilav
Tipipirinç pilavı
Servis türüsıcak

Hamsili pilav (Lazca: Kapça princoni[1])(Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere[2] Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

Tarihçe

Hamsili pilava ait ilk tarife 1764 yılında yazılmış bir risalede rastlanmaktadır.[3]

Yörelere Göre Çeşitleri

Ordu İçli Tava

Ordu içli tava temizlenip kılçıklarından ayrılmış hamsiler ve iç pilav ile hazırlanır. Hamsiler tavanın yüzeyini kapatacak şekilde dizilir. Üzerine pirinç, kuru soğan, kuru üzüm ya da kuş üzümü, dolmalık fıstık, maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz hazırlanan iç pilavın koyulup tekrar hamsiyle kapatılıp pişirilmesiyle hazırlanır. Ordu İçli Tava Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 26.07.2023 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[4]

Malzemeler

  • Yarım kilo hamsi
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 1 çorba kaşığı üzüm suyu
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3.5 su bardağı su

Yapılışı

Pirinç tuzlu suda 30 dakika boyunca bekletilir. Ayrı ayrı kavrulan çam fıstığı ve kuş üzümünün yağı süzülür ve bu yağ başka bir kaba eklenir. Sıvı yağ pilavın pişirileceği tencereye eklenir. Tencere ısınınca pirinç tencereye dökülür. Pirinçlerin şeffaflaşmasıyla beraber 3.5 su bardağı tencereye ilave edilir. 17 ila 20 dakika boyunca pişirilen pirince fıstık ve üzümler eklenir. Pilavın pişmesini müteakip tencere ile kapağın arasına kağıt havlu yerleştirilir ve pirinç bu vaziyette 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Ardından hamsilerin yerleştirileceği kap yağlanır. Yağlanmış kaba kılçıkları ve başı ayıklanmış hamsiler dizilir. Hamsilerin üzerine demlenmiş pilav ilave edilir. Son olarak hamsiler kızarana kadar pişirilir.[5]

Servis

Sıcak olarak servisi yapılır.

Kaynakça

  1. ^ Kamil Aksoylu. "Laz Mutfağı". turkish-cuisine.org. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ Sarı, Eren (2018). "Hamsili pilav". AHA. noktaekitap. s. 59. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Hamsinin tarihi". muhaz.org. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Ordu İçli Tava". Türk Patent ve Marka Kurumu. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  5. ^ Atabay, Banu. Mütevazı Lezzetler Pilavlar. Banu Atabay. s. 63. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kelecoş, bir yemek türüdür. Türkiye'de Erzurum, Iğdır, Sivas veya Elazığ yörelerine ait olduğu iddia edilmektedir. Ancak hangi yöreye ait olduğu ile ilgili bir kaynak bulunmamaktadır. Bazı Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayranaşı</span> yoğurt, yarma ve nohut ile yapılan soğuk çorba

Ayranaşı, Mastuva veya Mastava bir çeşit yemektir.Evliya Celebi Seyahatnamesinde mastaba aşı veya mastaba çorbası olarak adı geçmiştir.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

Buğu kebabı, toprak bir güveçte hazırlanan, dışarı buhar vermemesi için kapak çevresinin hamur sıvanması sonucunda malzemenin sadece kendi suyu ile pişmesi esasına dayanan bir et yemeği, tencere kebabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şekerpare</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mercimekli bükme</span> Türk mutfağından börek benzeri bir yemek

Mercimekli bükme, Türk mutfağından Afyonkarahisar kaynaklı bir hamur işi.

<span class="mw-page-title-main">Mısır ekmeği</span>

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.

Hamsili Börek, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Keledoş</span>

Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Midye dolma</span> iç pilavla doldurulmuş midye

Midye dolması, kara veya mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinin bazı illerinde yapılır. Özellikle İzmir ilinde meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Harço</span> Gürcü yemeği

Harço, Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biri. Yaygın olarak sığır etinden yapılır ve kullanılan baharatlar yöreden yöreye değişebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Satsivi</span> Gürcü mutfağında kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek

Satsivi, cevizli tavuk olarak da bilinir), Gürcü mutfağında tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek. Bu yemekteki ana malzeme çekilmiş cevizdir. Satsivi kelimesi Gürcüce “tsivi” kelimesinden gelir ve “soğuk yemek” demektir.

<span class="mw-page-title-main">Lobio</span>

Lobio, Gürcü mutfağında, değişik fasulye cinslerinden ve farklı biçimde hazırlanan geleneksel fasulye yemeği. Kişniş, ceviz, sarımsak ve soğan gibi değişik baharat ve malzemeler içerir. Sıcak ve soğuk olmak üzere pek çok lobio çeşidi vardır.

Çayeli kuru fasulyesi, çoğunlukla İspir ve nadiren Hınıs fasulyesinden yapılan bir kuru fasulye yemeğidir. 1950'li yıllardan beri Çayeli ilçesiyle özdeşleşmiş olan yemek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

Puçuko, taze fasulyenin kurutulmasıyla yapılan bir çeşit kurutulmuş taze fasulye yemeğidir.Artvin iline özgü bir yemektir. Artvin ile özdeşleşen puçuko, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Genellikle kışın tüketilen puçukonun Laz mutfağında da önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes simidi</span> Çerkes çay simidi

Çerkes simidi veya halığuane, çayla beraber yenen bir tür simittir. Bagele de benzetilebilir.

Kabak pilavı veya kabaklı pilav, Rize, Trabzon ve Artvin illerine özgü bir pilav yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga dolması</span>

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzu kızartması</span>

Kuzu kızartması kuzu etinden yapılan kızartmadır.