
Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Arhavi ; Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin iline bağlı bir ilçe.

Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

Yüzgeç, balığın su içeresindeki hareketine yardımcı olan organlardır. Balıklarda yüzgeçler kara hayvanlarındaki kol ve bacaklara eşdeğerdir. Balığın su içerisindeki yüzme işlemi büyük ölçüde kaslarla sağlanır. Bu harekete farklı yüzgeçli değişik görevler için yardımcı olurlar.

Clupeiformes, kemikli balıklara ait bir balık takımı. Birçoğu sürü halinde yaşayan, ticari balıkçılıkta büyük önemleri olan hamsi ve sardalya gibi balık türlerini içerir.

Mezgit, Gadidae familyasına ait bir balık türü. Bakalyaro ile birlikte Merlangius cinsine aittir.

Gerçekçeneliler ya da çeneliler, gerçek çeneleri ve çift halde üyeleri bulunan omurgalı grubudur. Gnathostomata, yaşayan tüm omurgalıların %99'unu oluşturan yaklaşık 60.000 türden oluşur.

Buğulama yemeklerin su buharı yardımıyla pişirilmesidir. Buğulama sırasında yağ kullanma zorunluğu olmadığı için sağlıklı bir yemek pişirme yöntemidir. Haşlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolması ihtimali vardır. Buğulamada bu sakınca yoktur.
Ankara çamur balığı anayurdu Ankara olan tatlı su balığı. Suriye, Ürdün, Lübnan ve İsrail'de de yaşar. Türkiye'den diğer ülkelere götürülmüş ve oradaki göllere bırakılmıştır. Ankara ve İç Anadolu çevresindeki ufak göllerde ve akarsuların çamurlu, kumlu ve sazlık zeminlerinde yayılış gösterir. Göl zemininden emdiği çamurlardan, kurtçuklar, solucanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir. Ankara çamur balığı denmesinin sebebi çamurdan beslenmesidir.

Gymnammodytes cicerelus, Ammodytidae ailesinden zargana ve hamsi arasında görünüme sahip bir kemikli deniz balığı. Türkçe kum balığı, ruma gibi isimlerle anılır. Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Adriyatik gibi denizler ile Atlas Okyanusu'nun doğu kıyılarında, Cebeli Tarık Boğazı çevresinde yayılım gösterir. Boyları genellikle 12.5 cm civarında olup en fazla 17 cm'ye kadar büyürler. Başta levrek, palamut ve lüfer olmak üzere pek çok etçil balığın doğal besinini oluşturur. Bu nedenle Avrupa ülkeleri ve diğer pek çok yerde çeşitli yöntemlerle avlanarak oltayla balık avcılığında yem olarak kullanılır. Bu ülkelerde ayrıca insan gıdası olarak da değerlendirilir.
Dardanel, Niyazi Önen tarafından 1984 yılında kurulan ve deniz ürünleri, dondurulmuş gıda, konserve gıda ile hazır yemek üretimi yapan Çanakkale merkezli gıda şirketi. Şirket, Türkiye'nin ilk konserve ton balığı üreticisidir.

Ançuez, İtalyan ve Akdeniz mutfağına özgü bir balık ezmesidir.

Kolsuz Kahramanın Kolu Ahmet Üstel'in senaryosunu yazdığı, Temel Gürsu'nun yönetmenliğini yaptığı 1973 yapımı Türk filmidir.
Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı)(ملجأ الطباخين), Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayımlanan ilk yemek kitabıdır. Çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır.
Tava, tavada pişirilmiş yemeklerin genel adıdır.

Hamsi balığı tavası, hamsilerin şişe geçirilerek kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

İskorpit çorbası İskorpit balığı ile yapılan bir çorbadır.Giritli Türklerin mutfağında yapılmaktadır. İskorpit Çorbası Çanakkale yöresel mutfağında bulunur.

Uskumru balığından papaz yahnisi bir çeşit uskumru balığı ile yapılan papaz yahnisidir.
Hamsi çığırtası bir çeşit mücverdir. Malzemeleri pazı, taze soğan veya pırasa yaprağı, ince mısır unu veya buğday unu, tuzlu hamsi, içyağıdır. Kızartma için zeytinyağı veya tereyağı kullanılır