İçeriğe atla

Hampi

Hampi'deki anıtlar
UNESCO Dünya Mirası
Konum Hindistan
KriterKültürel: i, iii, iv
Referans241
Tescil1986 (10. oturum)
Tehlike1999 — 2006
BölgeAsya-Pasifik
Koordinatlar15°20′06″K 76°27′43″D / 15.33500°K 76.46194°D / 15.33500; 76.46194

Hampi (Kannada: ಹಂಪೆ Hampe), Hindistan'ın Karnataka eyaletinin kuzeyinde bulunan köy. Vijayanagar İmparatorluğu'nun başkenti olan Vijayanagar şehrinin kalıntıları üzerine kurulmuştur. Vijayanagar şehri, içerisinde Virupaksha Tapınağı gibi birçok tapınağı barındıran önemli bir dini merkezdi. Hampi, Hampi'deki Anıtlar Grubu adı altında listelenmiş UNESCO Dünya Mirası alanıdır.[1]

Tarihi

Hampi, Ramayana'da Kişkindha'yla özdeşleşmiş bir yerdir. Köydeki ilk yerleşimler M.Ö 1 yılına kadar gitmektedir.

Hampi'nin kurulu olduğu Vijayanagar şehri 1336'dan 1565 yılına kadar Vijayanagar İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmış, Dekkan sultanlıkları tarafından kuşatıldıktan sonra başkentlik unvanını kaybetmiştir. Hampi'yi çevreleyen Tungabhadra nehri, doğal savunma oluşturan tepeler ve bulunduğu stratejik konum, başkent olmasını sağlayan faktörlerdir.

Kaynakça

  1. ^ "Group of Monuments at Hampi". World Heritage. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2006. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkent</span> devletin yönetim merkezi olan şehir

Başkent veya başşehir, bir devletin yönetim merkezi olan şehir. Bir ülkedeki hükûmet merkezidir. Bazı monarşilerde, başkent hükümdarın sürekli ikamet ettiği şehri temsil eder. Demokrasilerde genellikle meclis ve diğer hükûmet organları başkentte bulunur. Diplomatik ilişki içerisinde bulunulan ülkelerin büyükelçilikleri de genellikle başkentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis</span> İstanbulda Sarayburnu ve çevresine (Fatih) tekabül eden tarihî şehir, Doğu Roma ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun başkenti

Konstantinopolis veya Kostantiniyye, Roma İmparatorluğu (330–395), Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu (1204–1261) ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453–1922) başkentlik yapmış tarihî bir şehir. Günümüzde şehir, Atatürk'ün inkılaplarından biri olarak 1928'de Latin harflerine geçilmesi sonrası, kentin Türkçe adının Latin harfleriyle yazılmış hali olan İstanbul olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gence</span> Azerbaycanda şehir

Gence, 1935-1989 Kirovobad, Azerbaycan'ın en kalabalık ikinci şehridir. Eski bir yerleşim yeri olan Gence, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Aleksandr'ın eşine atfen şehrin ismi Elizavetpol olarak değiştirilmiştir (1804-1918), 1920-1935 arasında Gence, 1935-1991 arasında Kirovabat olarak adlandırılmış, şehir 1989'da tekrar Gence ismine kavuşmuştur. Bakü'nün 360 km batısında, Gence Çayı'nın iki yakasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Narda</span> Yunanistanın Epir bölgesinde yer alan bir il

Narda veya Arta, Yunanistan'ın Epir bölgesinde yer alan bir ilde olan kenttir. Adriyatik'e sahili olan o Narda ilinin merkez şehridir. 1,662 km² yüzölçümüne sahip ilçenin nüfusu 77,680'dir.

<span class="mw-page-title-main">Armavir, Ermenistan</span>

Armavir, Ermenistan'ın orta bölgesinde yer alan, 28.100 nüfuslu bir şehri, Armavir İdari Bölgesi'nin merkezi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul tarihi</span> İstanbul şehrinin tarihî geçmişi

İstanbul tarihi, günümüzde Türkiye toprakları üzerinde bulunan İstanbul şehrinin tarihini anlatır. İstanbul'un tarihi, ana hatlarıyla beş büyük döneme ayrılabilir: Tarih öncesi dönem, Roma İmparatorluğu dönemi, Bizans İmparatorluğu dönemi, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti dönemi.

<span class="mw-page-title-main">Uksur</span> Mısırda bir şehir

Uksur ya da Luksor, Güney Mısır'da Uksur ilinin başkenti olan şehirdir. Nüfusu yaklaşık 200.000 kadar olan şehir, antik Mısır şehri Teb'in harabelerinin üstüne kurulmuş olduğundan dolayı dünyanın en büyük açık müzesi olarak da adlandırılır. Bu sebepten dolayı her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir.

Nova Roma, İstanbul şehrinin Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edildiği dönemde imparator I. Konstantin tarafından konulmuş, fakat benimsenmemiş kısa süreli (330-337) Latince adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turfan</span>

Turfan veya Turpan, Doğu Türkistan'da tarihi bir vaha şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Salerno</span> Salerno iline bağlı komün (Campania, İtalya)

Salerno, İtalya'nın güney kesiminde, Campania'da aynı ismi taşıyan Salerno ili merkezi kent. Napoli'nin güneydoğusunda, Salerno Körfezi'nin kuzeyinde bulunur

<span class="mw-page-title-main">Labranda</span>

Labranda - Labraunda - Lambraunda - Labraynda,, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Vijayanagar İmparatorluğu</span>

Vijayanagar İmparatorluğu, Hint Yarımadası’nın güneyinde, Dekkan platosunda konuşlanmış bir imparatorluktur. 1336 yılında I. Harihara ve kardeşi I. Bukka Raya tarafından kurulmuştur. İmparatorluk, 1565 yılında Dekkan sultanlıkları karşısında aldığı büyük yenilgiden sonra yıkıldığı tarih olan 1646 yılına kadar yavaş bir çöküş içine girmiştir. Başkenti, imparatorluğun da ismini aldığı Vijayanagar idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Bukka Raya</span>

Bukka ಬುಕ್ಕ್ ya da I. Bukka Raya, 1356-1377 yılları arasında Vijayanagar İmparatorluğu'nu yöneten, Sangama Hanedanı'ndan ikinci hükümdar.

<span class="mw-page-title-main">Tuşpa</span> Urartuların başkenti olan antik şehir

Tuşpa, MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kmer İmparatorluğu</span> Güneydoğu Asyada 802-1431 yılları arasında var olmuş bir imparatorluk

Kmer İmparatorluğu, Güneydoğu Asya'da kurulmuş bir imparatorluk. 802 yılında kurulup, 1431 yılında yıkılmıştır. Şu andaki Laos, Tayland, Vietnam, Myanmar ve Malezya ülkelerinin topraklarında egemenlik kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı</span>

Boğazköy-Alacahöyük Tarihî Millî Parkı, Çorum ili Boğazkale ilçesi sınırlarında, 2600 hektarlık alanda 1988 yılında kurulmuş koruma alanı.

<span class="mw-page-title-main">İstahr</span>

İstahr, İran'ın güneyinde Fars Eyaleti sınırları içinde yer alan antik şehir. I. Erdeşîr zamanında milattan sonra 224-226 tarihleri arasında Sasani İmparatorluğu'na başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vijayanagar</span>

Vijayanagar günümüzdeki konumu yaklaşık olarak Hindistan'daki Karnataka eyaletine bağlı Hampi şehrine denk düşen bir şehirdi. Vijayanagar, tarihi Vijayanagar İmparatorluğu'nun başkentiydi. Tungabhadra Nehri kıyısında yer almaktaydı. Hampi Anıtlar Topluluğu olarak bilinen Vijayanagar kalıntılarının bir kısmı UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.