İçeriğe atla

Hamne bint Cahş

Hamne bint Cahş (Arapça: حمنة بنت جحش), İslam peygamberi Muhammed'in kadın sahabesi ve ilk müslümanlardan Mus'ab bin Umeyr'in eşi.[1]

Yaşamı

Esad kabilesinden Mekke'ye göçen olan Cahş bin Riyab'ın ve Muhammed'in halası olan Kureyş kabilesinin Haşim boyunun bir üyesi olan Ümeyme bint Abdulmuttalib'in kızıydı. Dolayısıyla, Muhammed ve Ali'nin kuzeni, Abdullah bin Cahş, Ubeydullah bin Cahş ve Zeyneb bint Cahş'ın kız kardeşi ve Hamza'nın yeğeniydi. Ayrıca Muhammed'in Zeyneb'le evliliğinden dolayı da onun baldızı oluyordu.

Müslüman olduğunda Mus'ab ibn Umeyr ile evliydi. Medine'ye hicret etti ve Ensar ve Muhacirlerin kadınları Muhammed'e bağlılık yemini ettiklerinde o da onların arasındaydı.

Uhud Muharebesi'ne katılarak su sağladı ve yaralıları tedavi etti. Kocası Mus'ab bu savaşta öldürüldü. Muhammed Uhud'dan döndüğünde kadınlar savaştaki kayıpları sormaya başladı. "Ey Hamne! Kardeşin Abdullah'ın sevabını bekle!" dedi. "Biz Allah'tan geldik ve O'na döneceğiz. Allah'ın rahmeti üzerine olsun, Allah onu bağışlasın" diye cevap verdi. Sonra Muhammed şöyle dedi: "Amcan Hamza'nın sevabını bekle!" Yine sakinliğini korudu ve aynı cevabı verdi. Daha sonra şöyle dedi: "Ey Hammane! Kocan Mus'ab ibn Umeyr'in sevabını bekle!" Bunun üzerine çığlık attı ve feryat etti. Muhammed şunu dedi: "Kadının kocasının, onun yanında özel bir yeri vardır; bunu, erkek kardeşinin ve amcasının ölümü karşısında kendine hakim olmasından ve kocası için çığlık atmasından da anlayabilirsiniz."[2]

Hammane daha sonra önde gelen Müslüman general Talha bin Ubeydullah ile evlendi.[3] Talha, Muhammed'in henüz hayattayken cenneti vadettiği on kişi olan Aşere-i Mübeşşere arasındaydı. Hammane'nin Talha'dan iki çocuğu vardı; Saccad olarak bilinen Muhammed bin Talha ve İmran.

Hammana'ın ölüm yılı bilinmiyor; ancak 641 yılında ölen kız kardeşi Zeyneb'ten daha uzun yaşadı.

Kaynakça

  1. ^ "HAMNE bint CAHŞ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  2. ^ Muhammad ibn Ishaq, Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 389. Oxford: Oxford University Press.
  3. ^ "Sahabah". 1 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

İlk Müslümanlar, İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hamza bin Abdülmuttalib</span> İslam peygamberi Muhammedin amcası

Hamza bin Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Künyesi Ebu Umare ve Ebu Ya'la olup, lakâbı "Esedullah", yani "Allah'ın Aslanı"dır. Annesi Hâle, Muhammed'in annesi Âmine'nin amcasının kızıdır. Muhammed'den iki ya da dört yıl önce doğmuştur. Hicret'ten yedi yıl önce, 615'te Müslüman oldu. 625 yılında gerçekleşen Uhud Muharebesi'nde, savaş meydanında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Uhud Muharebesi</span> İslam tarihinde Müslümanlar ile Mekkeli paganların yaptığı ikinci savaş

Uhud Muharebesi, 23 Mart 625 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusu ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında, Medine yakınlarındaki Uhud Dağı'nda gerçekleşen muharebedir. Muharebenin sonucunda Müslümanlar çok fazla kayıp vermiş, Muhammed yaralanmış ve en önemli sahabelerden biri olan Hamza bin Abdülmuttalib öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mus'ab bin Umeyr</span> sahabe

Mus'ab bin Umeyr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. Mekke'deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Zeyd bin Hârise</span> İslam peygamberi Muhammedin sahabesi ve evlatlığı

Zeyd bin Hârise, Muhammed'in özgür bırakılmış kölesi ve evlatlığı olan sahabedir. Kur'an'da ismi geçen tek sahabidir. (33:37).

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abbas</span>

Abdullah bin Abbas, Tefsir ve fıkıh alanlarında otorite kabul edilen ve çok sayıda hadis rivayet eden İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu olan sahabe.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Habibe</span>

Ümmü Habibe veya Ümmü Habîbe Remle bint Ebî Süfyân İslâm Peygamberi Muhammed'in eşi. "Müminlerin annesi" diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Safiyye bint Huyey</span>

Safiyye bint-i Huyey bin Ahtab, İslâm peygamberi Muhammed'in eşi. Asıl ismi Zeyneb'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Seleme</span>

Ümmü Seleme İslâm peygamberi Muhammed'in eşlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Zeyneb bint Cahş</span> İslam peygamberi Muhammedin eşlerinden biri

Zeyneb bint Cahş, İslam peygamberi Muhammed'in kuzeni ve yedinci karısıdır. Aynı zamanda Muhammed'in evlatlığı Zeyd'in eski eşidir. Müslümanlar arasında "Müminlerin Annesi" (Ümmü’l-Müminin) ve "Miskinlerin Annesi" (Ümmü’l-Mesâkîn) olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hind bint Utbe</span> Ebu süfyanın eşi

Hind bint Utbe, İslam peygamberi Muhammed'e açıktan karşı çıkanlardan birisiydi. Mekke'nin ileri gelenlerinden zengin bir tüccar olan Ebu Süfyan'ın eşidir. İslam tarihinde, Müslüman olmadan önce Uhud Muharebesi'nde Muhammed'in amcası Hamza'yı Vahşi isimli köleye öldürtmesi ve karaciğerini ısırmasıyla bilinir. Kocasıyla uzun yıllar boyunca Muhammed'le mücadele etmiş nihayetinde 630 yılında Mekke'nin Fethi gününde kocasıyla birlikte müslüman olmuştur.

Bu liste İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerini alfabetik olarak göstermektedir. Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.

Esma bint Umeys, Ebu Bekir ile Ali'nin eşi, Muhammed'in eşi Meymûne bint Haris'in kız kardeşi.

Bu sayfada, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ileriki dönemde İslam Devleti'nin dördüncü halifesi Ali bin Ebu Talib (599-661)'in soy ağacı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ümeyme bint Abdülmuttalib</span>

Ümeyme bint Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in halasıdır.

Sad bin Muaz (590-627) Medine'deki Evs kabilesinin lideri ve İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen sahabelerinden biriydi. Hendek Savaşı'ndan kısa bir süre sonra öldü.

Muhammad bin Talha, önde gelen Müslüman general Talha bin Ubeydullah ve Hamne bint Cahş'ın oğluydu. Muhammad bin Talha'nın Havle ile olan evliliğinden iki oğlu ve bir kızı vardı. Cemel Savaşı'nda öldürüldü ve ardından eşi Havle, Hasan bin Ali ile evlendi.

Aişe bint Talha, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve general Talha bin Ubeydullah ve Ümmü Gülsüm bint Ebu Bekir'in kızıydı. Ümmü Gülsüm, ilk Raşidun Halifesi Ebu Bekir'in kızıydı.