
Gelgit veya med cezir, bir gök cisminin başka bir gök cismine uyguladığı kütleçekimi nedeniyle her iki cisimde meydana gelen şekil bozulmaları. En çok bilineni, her bir ay gününde Ay ve Güneş'in göreli konumlarındaki değişmeler sonucu kütleçekimlerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalardır.

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden yola çıkarak bu adı vermiştir. 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

Koy, göl, deniz veya okyanusların karaların içine doğru yaptığı görece sığ girintidir.

Fundy Körfezi, Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyısında, Maine Koyu'nun kuzeydoğu ucunda, Kanada'nın New Brunswick eyaletiyle Nova Scotia arasında bulunan ve küçük bir bölümü de ABD'nin Maine eyaletine dokunan bir koydur.

Macellan Boğazı, Güney Amerika'nın en güneyinde Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'una bağlayan boğazdır. Ana kıta ile Tierra del Fuego Takımadaları'nı ayırır. Bu takımadalar, Arjantin ve Şili arasında paylaşılmıştır. Macellan Boğazı'nın uzunluğu 560 km, genişliği 3 ila 32 km'dir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır. Sis ve rüzgâr sebebiyle geçilmesi zordur. Boğaz üzerindeki en büyük liman ise Punta Arenas'tır. Liman, Şili koyun eti için önemli bir nakliye noktasıdır.

Kitâb-ı Bahriye, Osmanlı Kaptan-ı Deryası (amirali) Piri Reis'in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuzdur. Kitap, denizcilere Akdeniz kıyıları, adaları, geçitleri, boğazları, körfezleri, fırtına halinde nereye sığınılacağı, limanlara nasıl yaklaşılacağı hakkında bilgiler, ayrıca limanlar arasında gitmek için kesin rotalar verir.

Gdańsk Körfezi ya da Danzig Körfezi, Baltık Denizi'nin güneydoğusundaki bir körfez. Adını yakınında bulunan bir Polonya şehri olan Gdańsk kentinden almıştır. Batılı kaynaklarda koy olarak da adlandırılır.

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

Olympia, Washington, ABD'nin kuzeybatısında Washington eyaletinin başkenti ve Thurston Kontluğu merkezi olan şehirdir. Şehrin sınırları içinde nüfus 46.478 kişi olmakla beraber şehrin varoşlarıyla birlikte oluşturduğu Olympia Metropoliten Bölgesinin nüfusu 252.264 kişidir. Şehir Puget Boğazı kenarında bulunup etrafındaki varoşları ile birlikte bu körfezin bir kültürel merkezidir.

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

Georgia Boğazı, Pasifik Okyanusu'nun Vancouver Adası ile Kanada'nın Britanya Kolombiyası ve ABD'nin Washington eyaletinin anakara kıyısındaki kolu olan bir boğazdır. Yaklaşık 240 km uzunluğunda olup genişliği ise 20–58 km arasında değişmektedir. Boğaz, Juan de Fuca ve Puget boğazları ile birlikte, Salish Denizi'ni oluşturmaktadır.

Puget Boğazı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatı sahili boyunca, Pasifik Okyanusu'nun bir girişi ve Salish Denizi'nin bir parçası olan bir boğazdır. 161 km uzunluğunda olup Juan de Fuca Boğazı yoluyla Pasifik Okyanusu'na bir ana ve iki küçük bağlantı bulunan, birbirine bağlı deniz suyu ve havzalarından oluşan bir haliç sistemidir.

Haliç, içine bir veya daha fazla nehir veya dere akan ve açık denize serbest bir bağlantısı olan kısmen kapalı bir acı su alanıdır.

Oakland Körfezi; Shelton, Washington şehrinin yakınlarındaki bir haliçtir. Hammersley Koyu aracılığıyla Puget Boğazı'na bağlanır. Washington eyaletindeki Bay Shore kasabası, Oakland Körfezi'nde bulunmaktadır. Başlıca tatlı su girişi, Shelton kasabasından geçen Goldsborough Deresi'dir.
Bay Shore; Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletindeki Puget Boğazı'nın güneyindeki Oakland Körfezi'nde, şu anki Shelton, Washington şehrinden çok uzakta olmayan küçük bir kasabadır.
Pitt Geçidi, ABD'nin Washington eyaletindeki Puget Boğazı'nın güneyindeki bir boğazdır. Tamamı Pierce County içinde yer alan Pitt Geçidi, Key Yarımadası'nı McNeil Adası'ndan ayırır. Pitt Adası bu boğazda yer almaktadır
Carr Koyu, ABD'nin Washington eyaletindeki Puget Boğazı'nın güneyindeki Key Yarımadası ile Gig Harbour arasında bulunan bir su koludur. Güney ucu, Puget Boğazı'nın güney havzasına bağlanır. Kuzeye doğru, McNeil Adası ve Fox Adası ile Key ve Gig Harbor yarımadalarını birbirinden ayırır. Carr Koyu'nun kuzey ucuna, Burley Lagünü'nü besleyen Henderson Körfezi adı verilir.