İçeriğe atla

Hammer DeRoburt

Hammer DeRoburt
1. Nauru Cumhurbaşkanı
Görev süresi
31 Ocak 1968 - 22 Aralık 1976
Yardımcı Buraro Detudamo
Yerine geldiğiMakam kuruldu
Yerine gelenBernard Dowiyogo
Görev süresi
15 Mayıs 1978 - 17 Eylül 1986
Yardımcı Buraro Detudamo
Yerine geldiğiLagumot Harris
Yerine gelenKennan Adeang
Görev süresi
1 Ekim 1986 - 12 Aralık 1986
Yardımcı Buraro Detudamo
Yerine geldiğiKennan Adeang
Yerine gelenKennan Adeang
Görev süresi
22 Aralık 1986 - 17 Ağustos 1989
Yardımcı Buraro Detudamo
Yerine geldiğiKennan Adeang
Yerine gelenKenos Aroi
Görev süresi
31 Ocak 1968 - 15 Temmuz 1992
Yerine gelenMichael Aroi
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Eylül 1922
Nauru
Ölüm 15 Temmuz 1992 (69 yaşında)
Melbourne, Avustralya

Hammer DeRoburt (d. 25 Eylül 1922 – ö. 15 Temmuz 1992), Naurulu siyasetçi. DeRoburt, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da ülkenin bağımsızlığının ardından, kurucu başkan olarak devlet başkanlığı görevini yürüttü ve bağımsızlığın ilk 20 yılında birçok kez bu makamda bulundu.

1930'larda, Avustralya'daki Victoria eyaletinde Geelong Teknik Koleji olan bir Avustralya okuluna giden ilk Nauru'lardan biriydi. Beyaz olmayan öğrenciler orada sadece küçük bir azınlıktı. De Roburt, Avustralya okul sistemine bir beğeni aldı ve Aussie Rules okul ekibinin bir üyesi oldu. 18 yaşında Nauru'ya döndü ve Japonlar tarafından yakalandı. O 737 kurtulan biriydi Japon sınır dışı etmek Nauruer çoğunun Chuuk 1942 den 1946 kadar. Bu deneyim onu güçlü bir şekilde etkiledi ve adanın bağımsızlığı için savaşmasını istedi. 1951 yılında, eski "Kabile Şefleri Konseyi" nin batılılaşmış bir biçimi olan Yerel Yönetim Konseyi'ne başkanlık etti. 1955'te başmüzakereci olarak Kraliyet Fosfat Şirketi ve Nauru'nun BM vesayet bölgesi olarak yönettiği sömürge gücü Avustralya ile görüşmelere başladı. Avustralya okul eğitimi nedeniyle, Avustralya yöneticileri için tercih edilen muhatap oldu.

DeRoburt, ülkeyi 31 Ocak 1968'de bağımsızlığa götürdü ve 17 Ağustos 1989'a kadar geçen sürenin büyük bir bölümünü başkan olarak geçirdi. Aralık 1976'da genç politikacılar çoğunluk kazandı ve Bernard Dowiyogo'nun başkanlığını yaptı, ancak Mayıs 1978'de DeRoburt yeniden seçildi. Ayrıca Eylül ve Aralık 1986'da iki kısa süre görev dışı kaldı.

1982'de Kraliçe II.Elizabeth onu Britanya İmparatorluk Nişanı olarak Şövalye Büyük Haç olarak dâhil etti.[1]

DeRoburt, 15 Temmuz 1992'de diyabet hastalığı neticesinde Melbourne'de öldü.

Edebiyat

  • Luc Folliet: Nauru. Yıkılmış ada. Kapitalizm dünyadaki en zengin ülkeyi nasıl yok etti. Verlag Klaus Wagenbach, Berlin 2011, ISBN 978-3-8031-2654-2, s.33-35

Kaynakça

  1. ^ Honorary Knights and Dames 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bei Leigh Rayment’s Peerage

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Kiribati ya da resmî adıyla Kiribati Cumhuriyeti, Büyük Okyanus'ta, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un orta kesiminde takımadalardan oluşan bir ada ülkesidir. Ada ülkesinin başkenti Güney Tarava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nauru</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Nauru (

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu</span> Güney Pasifik Okyanusunda yer alan ada devleti

Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeyinde, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Niyazov</span> Türkmenistanın ilk cumhurbaşkanı

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi</span>

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ya da kısaca Avrupa Zirvesi Avrupa Birliği'nin en yüksek siyasi kurumudur. İngilizcede European Council olarak anılan ve yalnızca Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile ilgili olan bu kurum, kırk yedi üyeli Avrupa Konseyi ile karıştırılmamalıdır. Zirve, Avrupa Birliği üyesi devletlerin devlet ya da hükûmet başkanlarının ve Avrupa Komisyonu başkanının katılımlarıyla yürütülür. Zirveye Avrupa Birliği Konseyi'nin başkanı başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Jospin</span> 93. Fransa başbakanı

Lionel Jospin Fransız siyasetçi. 1997 yılından 2002 yılına kadar Fransa başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Rüütel</span> 3. Estonya cumhurbaşkanı

Arnold Rüütel, 8 Ekim 2001 - 9 Ekim 2006 tarihleri arası Estonya'nın üçüncü Cumhurbaşkanıydı. Daha önce 8 Nisan 1983 - 29 Mart 1990 tarihleri arası Estonya SSC Yüksek Sovyeti başkanlığının son Başkanı olarak ve 29 Mart 1990 - 6 Ekim 1992 tarihleri arası Estonya SSC Yüksek Sovyeti Başkanıydı. Estonya 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra ikinci cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca SSCB Yüksek Sovyetinin on beş Başkan Yardımcısından biri olarak görev yaptı.

Aşağıda, tarihi Litvanya toprakları üzerindeki otorite başkanları olan yöneticilerin bir listesi bulunmaktadır.

Bernard Annen Auwen Dowiyogo, Naurulu siyasetçi. Dowiyogo, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1976 yılından 2003 yılına kadar yedi farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Lagumot Gagiemem Nimidere Harris, Naurulu din görevlisi ve siyasetçi. Harris, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1978'de kısa bir dönem ve 1995-1996 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Kenos Aroi ya da Kenas Aroi, Naurulu siyasetçi. Aroi, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1989 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

René Reynaldo Harris Naurulu siyasetçi. Harris, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1999 ile 2004 yılları arasında olmak üzere, dört farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nauru-Türkiye ilişkileri</span>

Nauru-Türkiye ilişkileri, Nauru ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçiliği Nauru'ya akreditedir.

Ruben James Tullen Kun, Naurulu siyasetçi. Kun, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1996-1997 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Scotty</span>

Ludwig Derangadage Scotty, Naurulu siyasetçi. Scotty, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 2003 yılında kısa bir süre ve 2004-2007 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.