İçeriğe atla

Hamiyet Yüceses

Hamiyet Yüceses
Doğum20 Haziran 1916(1916-06-20)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm10 Temmuz 1996 (80 yaşında)
Marmaris, Muğla, Türkiye
Ölüm sebebiKalp ve solunum yetmezliği
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekSes sanatçısı
EvlilikFethi Yüceses (1940–1942)
Kemal Mollaoğlu (1944–1955)
Osman Sabuncu (1956–1996)
6 Ocak 1950 tarihli Akşam gazetesinde Hamiyet Yüceses

Hamiyet Yüceses (20 Haziran 1916, İstanbul - 10 Temmuz 1996, Muğla), Türk Sanat Müziği sanatçısı.

İlk yılları

Annesi Kadriye Hanım, babası marpuç tüccarı Halil Efendi'dir. Küçük yaşlarda sesinin güzelliği ile dikkat çekti. Hafız Burhan hayranı idi. Haseki'deki Hacı Kadın İlkokulu'nda okudu. Babasının işlerinin bozulmasi nedeniyle 11 yaşındayken (1927) sahnede şarkı söylemeye başladı. 4-5 yıl boyunca Anadolu'nun birçok şehrinde çalıştıktan sonra Gaziantep'te uzun bir süre kaldı. Şöhreti İstanbul'a kadar geldi. 1932 yılının başlarında Beyoğlu'nda ünlü Londra Birahanesi'nde Safiye Ayla'nın kadrosunda gazino çalışmalarını başlattı.[1] Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak, Yesari Asım Arsoy, Mısırlı İbrahim ve Bimen Şen'den özel dersler aldı. 1932 yılı Temmuz ayında Kadıköy Mısırlıoğlu Bahçesi'nde düzenlenen yarışmada Türkiye Ses Kraliçesi seçildi. 1933 yılında eski İstanbul Radyosu'nda programlara çıktı. Sahibinin Sesi, Columbia ve Odeon firmalarına plaklar doldurdu. Soyadı kanunu çıktığında Sadettin Kaynak ve Selahattin Pınar'ın ısrarı ile "Yüceses" soyadını aldı. Sadettin Kaynak, Hamiyet'in sesine göre besteler yaptı: O Dudaklar, Yasemen, Kirpiklerinin Gölgesi gibi. Bu plaklar, devrinde satış rekorları kırdı.

Sonraki yılları

1940 yılında deniz astsubayı Fethi Yüceses ile evlendi.[2] Eşi astsubay Fethi Yüceses'i 14 Temmuz 1942'de, denizcilik tarihinde Atılay faciası olarak geçen, Atılay adlı denizaltının batmasıyla kaybetti. Bu acıyla söylediği "Gitti de Gelmeyiverdi" şarkısı çok meşhur oldu. Şöhreti; güftesi Abdülhak Hamit Tarhan'a, bestesi Mehmet Baha'ya ait olan, seslendirmesi oldukça zor, "Makber" adlı şarkıyla daha da arttı. 1944 yılında Kemal Mollaoğlu ile evlendi.1944 yılında yapılan bu evlilik 1955 yılı sonlarında ayrılık ile bitti. 1956 yılında Cumhuriyet Gazinosu'nda sahnede şarkı söylerken dinleyiciler arasında bulunan genç tıp fakültesi öğrencisi Osman Sabuncu'nun isteği olan şarkıyı okuyarak 40 yıl sürecek bir evliliğin temelini attı. Aynı dönemde İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti'nde görev aldı. 1946'da Hacı Arif Bey'in Bakmıyor Çeşm-i Siyah şarkısını, araya bir gazel ilave ederek okuması çok ilgi çekti. 1949 yılında bu şarkıyı Odeon plaklarına okudu. Rekoru bugün bile kırılamayan bir satış yaptı. 1949 yılında açılan yeni İstanbul Radyosu'nda 1953 yılı sonlarına kadar emisyon aldı. 1950 yılında radyodan aldığı ücreti üniversıte talebeleri'ne bağışladı. Üniversite Talebe Birliği'de her yıl düzenledikleri Edebiyat Yarışması'nda "Hamiyet Mükafatı" adı ile ödüller dağıttı.

Efsuncu Baba, Affet Beni Allahım, Kanun Namına, Soygun, İncili Çavuş, Mahallenin Namusu, Saz Ve Caz filmlerinde şarkı söylerken göründü.

Suriye, Lübnan, Kıbrıs, İsrail, Almanya ve ABD'de konserler verdi. BBC Radyosu'nda da program yaptı.

Taşlık Gazinosu, Maksim Gazinosu, Küçük Çiftlik Parkı, Kristal Gazinosu gibi dönemin İstanbul'unun en ünlü gazinolarında assolist olarak sahneye çıktı.

O dönemleri hatırlayanların ilk söyleyecekleri şu kelimeler olur. Hamiyet Yüceses Taksim meydanında bulunan Kristal Gazinosunda "Bakmıyor Çeşm-i Siyah" şarkısını söylerken dışarıda trafik durur, gazino müşterilerinden daha büyük bir kalabalık meydanda birikir, ancak şarkı bittiğinde her şey normale dönerdi."

Yüceses, tatil için gittiği Muğla'nın Marmaris ilçesinde kalp ve solunum yetmezliği şikayetiyle kaldırıldığı hastanede 10 Temmuz 1996 tarihinde 80 yaşında öldü. Sanatçının İstanbul'a getirilen cenazesi, Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[3] Hamiyet Yüceses'in adı İstanbul Suadiye Mahallesi'nde bir sokağa verilmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Oter, Haluk Yücel, Serda Türkel (22 Aralık 2018). Müzik Kültürüne Dair Çeşitli Görüşler - 1. Eğitim Yayınevi. s. 132. ISBN 978-605-7557-42-1. 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  2. ^ "'Eşi 14 yaş küçüktü'". Sabah. 8 Ekim 2006. 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  3. ^ Aişe Hümeyra Bulovalı (9 Temmuz 2022). "Türk sanat müziğinin güçlü sesi: Hamiyet Yüceses". Anadolu Ajansı. 10 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 
  4. ^ "Hamiyet Yüceses Sok". Yandex. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ayla</span> Türk klasik Türk müziği sanatçısı

Safiye Ayla Targan, Türk Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Behiye Aksoy doğum adı ile Behiye Tetiker, Türk sanat müziği sanatçısı.

Mediha Demirkıran Ünal Türk ses sanatçısı. 1951 yılında Ankara Radyosu'na sınavla girdi. Bir yıl sonra ilk kez Ankara Esen Park Aile Gazinosu'nda sahneye çıktı. İstanbul gazinolarına ise 1953 yılında Kristal Gazinosunda çalışarak adım attı. Alaturka ve Klasik Türk müziği tarzında eserler seslendirdi. 6 Mart 1988 tarihinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gazinosu</span>

Maksim Gazinosu, 1921-1927 ve 1961-2005 yılları arasında faaliyet gösteren gazino.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Mualla Mukadder Atakan</span> Türk şarkıcı

Mualla Mukadder Atakan, sesinin güzelliği ile olduğu kadar kendi güzelliği ile de tanınmışTürk Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Juanito</span>

Juanito 1936 Tunus doğumlu Cezayir asıllı Fransız müzisyen.

Mustafa Muzaffer İlkar, Türk müziği solisti, bestecisi.

Arif Sami Toker, Türk bestekâr ve ses sanatçısı.

Yaşar Özel, "Ses Kralı" unvanıyla da bilinen bas bariton sesli Türk sanat müziği solistidir.

Ahmet Üstün, Türk ses sanatçısı, besteci ve oyuncu.

Güngör Hoşses, Darbuka ve ritim saz sanatçısı. Çocukluğu Türkiye'nin en yoksul olduğu II. Dünya Savaşı yıllarında geçer. 16 yaşında çalışmaya başlar. Baki Duyarlar, Barbaros Erköse gibi ustaların arasında darbuka çalarak yer alır. Uzun yıllar boyunca TRT İstanbul radyosunda çalışırken, aynı zamanda Taksim-Maksim gazinosunun saz sanatçıları arasında mesleğini severek sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Plak</span>

İstanbul Plak, 1963 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketi. Bir süre sonra hizmetine Doğubank'ta 1970 yılına kadar müzik sektöründe yer edindi. 45'lik üretimi ile de hizmet verdi. Orhan Gencebay, Özlem Tekin, Erkin Koray gibi isimler ilk olarak "İstanbul Plak" ile çalışmışlardır.

Mualla Gökçay, Türk ses sanatçısı ve Klasik Türk müziği yorumcusu. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses ve Perihan Altındağ gibi sanatçıların çağdaşıdır. Atatürk'ün huzurunda musiki meclislerine katıldı. Istanbul ve Ankara Radyoları'nda görev yaptı. Sahne programları gerçekleştirdi. Taş plaklar ve 45'likler doldurdu.

Fatma Rüçhan Çamay, Türk ses ve sahne sanatçısı ve sinema oyuncusu.

Suzan Güven, Klasik Türk müziği sanatçısı.

Odeon Grubu veya Grünberg Grubu, Türkiye'de müzik kayıt ve yayımlama, plak üretimi, beyaz eşya, mağazacılık ve dış ticaret alanları ile ilgilenmiş, 1911-12 yıllarında Alman müzik şirketi Odeon'un Türk temsilciliği olarak kurulmuş ve 2012 itibarıyla müzik dahil tüm sektörlerden çekilmiş olan bir eski şirketler topluluğudur. Odeon Plak şirketinin kurucuları olan Blumenthal Biraderler'in mümessilliklerini kapatıp devretmelerinden grubun kapatılışına dek şirketlerin yönetimini Aşkenaz Musevisi kökenli Grünberg ailesi yapmıştır. Şirket, sırasıyla Topalyan Han, Büyük Milas Han ve Profilo Plaza'da merkezlenmiştir.