İçeriğe atla

Hamiye Çolakoğlu

Hamiye Çolakoğlu
Genel bilgiler
Doğum15 Eylül 1933[1]
Sürmene, Trabzon, Türkiye
Ölüm31 Aralık 2014 (81 yaşında)
Çankaya, Ankara, Türkiye
Defin yeriKarşıyaka Mezarlığı, Ankara
UyrukTürk
AlanıSeramik
Etkin yıllar1961-2014

Hamiye Çolakoğlu (15 Eylül 1933, Sürmene, Trabzon - 31 Aralık 2014, Çankaya, Ankara) Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

Hayatı

1933 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Ankara'da tamamlayan Çolakoğlu, ailesinin de etkisiyle bu yaşlarda resim sanatına ilgi duymaya başladı. 1951 yılında, henüz lise öğrencisiyken, Münih'te düzenlenen bir portre yarışmasına katıldı ve birinci oldu. 1952'de ilk kişisel sergisini, ertesi sene ise "İstanbul'un Fethi'nin 500. Yıldönümü" anısına tematik bir sergi açtı. 1959'da kazandığı bursla Floransa'ya gitti ve buradaki Istituto Statale D'arte per la Ceramica'da (Devlet Seramik Sanat Enstitüsü) öğrenim gördü. Seramik sanatının yanı sıra resim ve sahne dekorasyonu alanlarında da kendini geliştiren sanatçı, bu esnada Napoli'de de bir sergi açtı. Ayrıca; Perugia Üniversitesi'nde Sanat Tarihi ve İtalyan Edebiyatı üzerine dersler aldı.[2] 1965'te ülkesine döndükten sonra kendi seramik atölyesini kurdu ve çalışmalarına burada devam etti. 1978-1980 yılları arasında Söğütsen Seramik Fabrikası'nda sanat danışmanı olarak çalışan Çolakoğlu, 1983'te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Seramik Bölümünü kurdu. Ölümüne kadar akademik kariyerine burada devam eden sanatçı;[3] yaşamı boyunca onlarca ulusal ve uluslararası sanat etkinliğinde yer aldı.[4][5]

Özellikle 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Atilla Galatalı, Güngör Güner, İlgi Adalan, Mustafa Tunçalp, Erdinç Bakla ve Jale Yılmabaşar gibi çağdaşı sanatçılar ile Türk seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri olan[6] sanatçıya 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 31 Aralık 2014'te Ankara'da 80 yaşında ölen Çolakoğlu, Yenimahalle'deki Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.[7][8] Ölümünün ardından, 2020 yılında, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde sanatçının adını taşıyan ve kendi eserlerinin sergilendiği bir seramik müzesi açıldı.[9]

Eserleri

Sanatçının yurtiçi ve yurt dışındaki pek çok kamu kurumunun koleksiyonunda eserleri bulunur. Türkiye'de sanatçının eserlerinden oluşan kalıcı koleksiyona ev sahipliği yapan müzeler arasında İstanbul ve Ankara'daki Resim ve Heykel Müzeleri, Ziraat Bankası Müzesi, Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi ve İbrahim Bodur Uluslararası Seramik Müzesi gösterilebilir. Ayrıca; Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çankaya Köşkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emlakbank ve Şekerbank koleksiyonları da Çolakoğlu'nun eserlerinin sergilendiği yerler arasındadır. Yurt dışında ise Macaristan'daki Janus Pannonius Múzeum, Mısır'daki Uluslararası Seramik Müzesi, İsrail'de bulunan Ein Hod Sanatçı Köyü Müzesi ve İtalya'daki Sesto Fiorento Devlet Porselen Sanat Enstitüsü sanatçı tarafından oluşturulan eserlere ev sahipliği yapar.

Bombalar Çiçek Açmalı, Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi

Büyük duvar uygulamaları

  • 1976 - Yüzme havuzu duvarı, Münih
  • 1978 - CHP Genel Merkez Binası giriş duvarı panosu, Ankara
  • 1981 - Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, Ankara
  • 1984 - Kara Kuvvetleri Karargâhı duvar ve friz uygulaması, Ankara
  • 1990 - İhsan Doğramacı Evi duvar uygulaması, Ankara
  • 1991 - Hilmi Bodur Evi dış duvar uygulaması, Ankara
  • 1996 - Uğur Mumcu Evi dış duvar uygulaması, Ankara
  • 1997 - Yaşam Ağacı Heykeli, Çanakkale
  • 1997 - Bilimin Işığı dış duvar panosu, Ankara
  • 1997 - Bilkent Üniversitesi Bilim Ağacı Heykeli, Ankara
  • 1997 - Özgürlük Heykeli, Bilecik
  • 1998 - Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi giriş duvarı panosu, Ankara
  • 1999 - Bilkent Üniversitesi Rektörlük Binası giriş duvarı panosu, Ankara
  • 2007 - Bilkent Üniversitesi Konferans Salonu giriş duvarı panosu, Ankara

Başarıları

Ödülleri

Üyelikleri

Kaynakça

  1. ^ Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Bilgi Sistemi, Karşıyaka Mezarlığı, Ada: M25, Parsel: 328B
  2. ^ "Hamiye Çolakoğlu Hayatı ve Eserleri (1934 – 2014)". İstanbul Sanat Evi. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  3. ^ "Hamiye Çolakoğlu". HÜGSF Seramik Bölümü. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. 2000. 9 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  4. ^ "Hamiye Çolakoğlu". Turkish Culture Portal (İngilizce). Turkish Culture Foundation. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  5. ^ "Hamiye Çolakoğlu". Turkish Paintings. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  6. ^ Kalay, Leman. "Seramik Sanatın Minimalist Düzenlemeler" (PDF). Hacettepe Üniversitesi. s. 83. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  9. ^ Özdener, Eda (26 Şubat 2020). "Seramik sanatının duayeni Hamiye Çolakoğlu'nun adı müzede yaşayacak". Ankara. Anadolu Ajansı. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  10. ^ "Hommage". Académie Internationale de la Céramique (Fransızca). 20 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Jale Yılmabaşar</span>

Jale Yılmabaşar, Türk ressam ve seramik sanatçısı. Ayrıca ilk Türk kadın seramik profesörüdür.

Pervin Özdemir, Türk seramik sanatçısı.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Cimit</span>

Ünal Cimit Türk heykel ve seramik sanatçısı

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Bingül Başarır, Türk seramik sanatçısı. Mesleğine ilk olarak 1960 yılında İstanbul'da Füreya Koral'ın atölyesinde başladı. Çekoslovakya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada Türkiye grubunda yer aldı ve altın madalya kazandı. 1962 yılında kendi atölyesini açtı. İşlevsel formlar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında dokunun ağırlıkta olduğu pano ve serbest seramiğe ağırlık verdi ve daha çok bu yönüyle tanındı. Eserlerinde bazen rastlantısal bazen de bilinçli kabartmalar oluşturdu. Kömür curufu ve cam gibi malzemeleri seramikle birleştiren bir yönü de vardır. Sanat hayatında birçok yerel ve uluslararası sergiye katıldı. Eserleri Kanada, Fransa, İtalya, Kore, Japonya, Almanya, Çekya, Amerika, İsviçre ve Yunanistan’daki müzelerde sergilendi. 2010 yılında sanattaki 50. yılını İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bir sergi ile kutladı.

İlgi Adalan, Türk seramik sanatçısı ve resim öğretmeni. Siyah ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu soyut biçimli seramik çalışmaları ile tanınır. 1953-1959 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde resim üzerine çalıştı. Mezuniyet sonrasında beş yıl kadar bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1960’lı yıllarda Gorbon Seramik Fabrikası’nda görev almaya başlaması ile seramik sanatına yöneldi. 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Atilla Galatalı, Güngör Güner, Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp ve Erdinç Bakla gibi sanatçılar ile seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri oldu. 1981’de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde bronz madalya ile ödüllendirildi. Eserlerinde kalıpları deformize olmuş insan figürü ve ellerin soyut biçimde oluşturduğu formlar baskın haldedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi</span> Ankarada bir seramik müzesi

Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi; Ankara'da bulunan bir seramik ve biyografi müzesidir. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulan müze Beytepe Kampüsü'ndeki Ankara Devlet Konservatuvarı binasında bulunmaktadır. Özel müze statüsünde olup Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olan müzede Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış seramik eserlerin yanında sanatçının özel hayatına dair belgeler ve kişisel eşyaları da sergilenmektedir.

<i>Derman Çeşmesi</i> Ankarada bir çeşme

Derman Çeşmesi; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış bir çeşmedir. Günümüzde, kamuya açık alanlarda sergilenen çağdaş seramik eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Ercan Sağlam, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.

Mümtaz Demirkalp; Türk heykeltıraş ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.