İçeriğe atla

Hamiguitan Dağı

Hamiguitan Dağları Doğal Hayatı Koruma Alanı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Filipinler
KriterDoğal: x
Referans1403
Tescil2014 (38. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Hamiguitan Dağı, Filipinler' in Davao Oriental ilinde bulunan bir dağdır. 1,620 metre yüksekliğe sahiptir. Dağ ve civarı, ülkedeki en çeşitli yaban hayatı popülasyonlarından birine sahiptir. Bölgede bulunan yaban hayatı arasında Filipin kartalı ve Nepenthesin çeşitli türleri bulunur. Nepenthes peltata gibi diğerlerinden bazıları bölgeye özgüdür.[1] Dağ, yaklaşık 2.000 hektarlık bir orman alanına sahiptir. Bu ormanlık alan, ultramafik kayaçlardaki yüzlerce yıllık benzersiz pymgy ormanları, çoğu tehlike altındaki endemik ve nadir türde flora ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır.[2][3]

6.834 hektar (68.34 km²) alana sahip olan Hamiguitan Dağları, 2003 yılında bir ulusal park ve yaban hayatı koruma alanı ilan edildi.[4] 2014 yılında park UNESCO tarafından bir Dünya Mirası alanı olarak ilan edilmiştir.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Nepenthes species in the Philippines". The International Carnivorous Plant Society. Nisan 2008. 29 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2009. 
  2. ^ "Davao Oriental wants Hamiguitan declared as world heritage site". GMA 7. 5 Mayıs 2008. 10 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2009. 
  3. ^ a b "Nine new sites inscribed on World Heritage List". UNESCO. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  4. ^ "An Act Declaring Mount Hamiguitan Range And Its Vicinities As Vicinities As Protected Area Under The Category of Wildlife Sanctuary And Its Peripheral Areas As Buffer Zone and Appropriating Funds Therefor". Congress of the Republic of The Philippines. 23 Temmuz 2003. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2009. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Amoroso, V.B. & R.A. Aspiras 2011. Hamiguitan Range: a sanctuary for native flora. Saudi Journal of Biological Sciences 18(1): 7–15. DOI:10.1016/j.sjbs.2010.07.003

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nemrut Dağı</span> Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında bir dag

Nemrut Dağı, Türkiye'nin Adıyaman ilinde yer alan 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır. Nemrut Dağı Kültür rotası Adıyaman merkezde bulunan Perre Antik Kenti ile başlayıp sonrasında Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Kanyonu, Komagene Medeniyeti'nin yazlık başkenti olan Arsemia Ören Yeri, Kahta Kalesi, Şeytan Köprüsü ve nihayetinde Nemrut Dağı'nda son bulur.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaziranga Millî Parkı</span>

Kaziranga Ulusal Parkı, Hindistan'ın Assam eyaletinin Golaghat ve Nagaon ilçelerinde bulunan bir millî park. Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen park dünyadaki büyük tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapmaktadır.. Kaziranga dünyada korunan alanlar arasında kaplanların en yüksek yoğunluğa sahip olan yerdir ve 2006 yılında Kaplan Rezervi ilan edilmiştir. Park filler, yabani su bufalosu ve bataklık geyiği nüfusuna ev sahipliği yapmakta ve bu türler için üreme alanı oluşturmaktadır. Kaziranga ayrıca avifaunal türlerin korunması için BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak kabul edilmektedir. Hindistan'ın diğer korunan alanları ile karşılaştırıldığında, Kaziranga yaban hayatı korumada önemli bir başarı elde etmiştir. Doğu Himalayalar biyoçeşitlilik alanında bulunan parkta yüksek tür çeşitliliği ve görünürlüğü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Jiuzhaigou</span> Çinin Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî park

Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Sanqing Dağı</span> Çinde bulunan bir dağ

Sanqing Dağı, Çin'in Jiangxi eyaletinde bulunan bir Taoist kutsal dağ ve millî parktır. Toplam yüzölçümü 229 km² olup 2300'den fazla bitki türü ve 400 tür omurgalı hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Huascarán Millî Parkı</span>

Huascarán Milli Parkı, Peru'da yer alan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Manas Millî Parkı</span> Ulusal park

Manas Millî Parkı ya da Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı, Hindistan'ın Assam Eyaleti'nde yer alan bir ulusal park, UNESCO tarafından ilan edilen bir Doğal Dünya Mirası, bir kaplan koruma rezervi, bir fil rezervi ve bir biyosfer rezervidir. Himalaya eteklerinde bulunan Bhutan'daki Royal Manas Ulusal Parkı ile bitişiktir. Park, Assam çatılı kaplumbağası, Himalaya tavşanı, Trachypithecus Geei ve Cüce yaban domuzu gibi nadir ve tehlike altındaki endemik yaban hayatı ile bilinmektedir. Manas vahşi Asya mandası nüfusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gunung Mulu Millî Parkı</span>

Gunung Mulu Ulusal Parkı, Malezya'daki Saravak özerk bölgesinin Miri bölümünde yer alan bir millî park olup, dağlık bir ekvatoral yağmur ormanı içinde mağaralar ve karst oluşumlarını kapsayan bir UNESCO Dünya Mirasıdır. Park, mağaraları, çevreleyen yağmur ormanı ve keşfetmek için düzenlenen seferleri; özellikle de 1977-1978 yılları arasında 100'ün üzerinde bilim adamının 15 ay boyunca sürdürdüğü Kraliyet Coğrafya Topluluğu Seferi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mana Havuzları Millî Parkı</span>

Mana Havuzları Milli Parkı Kuzey Zimbabve'deki 219.600 hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı ve ulusal parktır. Zimbabve'nin Zambezi Nehri'nin alçaklarında bir bölge olup, her yağışlı mevsimden sonra sel sularının geniş bir göl alanına dönüştüğü bir bölgedir. Sular geri şekilde göller kurur ve Afrika'daki su arayan hayvanların en önemli toplanma arazilerden biri haline gelmektedir.

UNESCO, Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde, Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Orta Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya Dağı Ulusal Parkı</span>

Kenya Dağı Ulusal Parkı, Kenya Dağı'nı, çevresini ve çevresindeki yaban hayatını korumak amacıyla 1949 yılında kurulan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kobustan Petroglifleri</span>

Gobustan Kaya Sanatı, tarih öncesi ve Orta Çağ dönemlerinin flora ve faunasını, avcılığını, yaşam tarzlarını ve kültürünü temsil etmektedir. Kayalara yapılan oymalarda ilkel adamlar, dans ritüelleri, ellerinde mızraklı adamlar, hayvanlar, boğa güreşleri, deve kervanları, güneş ve yıldız resimleri yer almaktadır. Bu oymaların tarihi 5.000 – 20.000 yıl öncesine kadar gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mantalingahan Dağı</span>

Mantalingahan Dağı, Filipinler'deki Palawan ada eyaletinin en yüksek dağıdır ve 6,844 ft deniz seviyesinden yüksektir, Dünyadaki bir adanın en yüksek 68. zirvesi ve Filipinler'deki en belirgin 10. dağ sırasındadır. Beaufort Dağları Ultramafik jeolojik bölgesinin en yüksek kısmını oluşturan Palawan Adası'nın güney kesiminde yer alan Eosen kökenli bir dizi ultramafik çıkıntı, Victoria Dağı'nın en büyük bitişik kara alanını oluşturur. Dağın zirvesi Palawan adasının en yüksek noktasıdır.