İçeriğe atla

Hamidiye Saatli Çeşmesi

Hamidiye Saatli Çeşmesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Camii</span>

Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saatli Cami</span> Ayvalıkta bir cami

Saatli Cami ya da önceki adıyla Ayos İanni Kilisesi, Ayvalık'ta yer alan bir camidir. Kesin olmamakla birlikte 1850 dolaylarında Agai İanni Kilisesi olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trevi Çeşmesi</span> Romada çeşme

Trevi Çeşmesi, İtalya'nın başkenti Roma'nın Trevi semtinde, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan, Giuseppe Pannini ve diğer mimarlar tarafından tamamlanan bir çeşmedir. 26.3 metre yüksekliğe ve 49.15 metre genişliğe sahip olan yapı, Roma'nın en büyük Barok çeşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamitoğulları Beyliği</span> Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beyliklerinden beylik

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. Hamidoğulları'nın bir diğer önemli özelliği ise topraklarının bir kısmını para karşılığı Osmanlı Devleti'ne satmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azapkapı</span>

Azapkapı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde semt.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Saat Kulesi</span> Yozgatın meydanında bulunan saat kulesi

Yozgat Saat Kulesi, Yozgat'ın meydanında bulunan, 1908 yılında dönemin belediye başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından inşa ettirilen tek balkonlu saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Emirgan Hamid-i Evvel Camii</span> İstanbul, Sarıyer, Emirgândaki Osmanlı yapımı cami

Emirgan Hamid-i Evvel Camii, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Emirgan semtinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi</span> İstanbulda tarihi bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi, diğer bilinen adıyla Nusretiye Saat Kulesi, İstanbul'un Tophane semtinde Nusretiye Camii'nin yanında yer alan saat kulesi. 19.yy ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saat kulesi yukarı doğru kademeli olarak daralan, saatli bölümle beraber dört katlı bir yapıdır.

Hamidiye Saatli Çeşmesi, Diyarbakır ilinin Yenişehir ilçesinde bulunan çeşme. II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü şerefine 1900 yılında Hamidiye Sanayi Mektebi ile birlikte yapıldığı düşünülen çeşmenin tam yapım tarihi belli değildir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yıkıldığı tahmin edilmektedir.

Hamidiye Saatli Çeşmesi, Yozgat ilinin Merkez ilçesinde bulunan saatli çeşme. Çapanoğlu Camii'nin doğu cephesinde, hazireye bitişik olan yapı, Meltem Cansever'e göre 1899, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göre 1900, Hakkı Acun'a göre 1901 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Ayrılık Çeşmesi Tren İstasyonu, eskiden İbrahimağa Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Acıbadem Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Meydanı</span> İstanbulun Küçükçekmece ilçesinde meydan

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

Küçükçekmece Hamidiye Çeşmesi, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi Fatih mahallesi Küçükçekmece Meydanı'nda yer alan tarihî çeşmedir. II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Üzerindeki alınlığa göre yapım yılı hicrî 1318'dir. Günümüzde araç trafiğine açık İstanbul Caddesi orta refüj üzerinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayıtbay Çeşmesi</span>

Kayıtbay Çeşmesi ya da Kayıtbay Sebili, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin batı cephesinde, El-Eşrefiye Medresesi'nin yakınında bulunan kubbeli bir halk çeşmesidir (sebil).

<span class="mw-page-title-main">Saatli, Kilis</span>

Saatli, Kilis ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Bu maddede Selanik kenti ve yakın çevresindeki mevcut veya günümüze ulaşamamış Osmanlı döneminde inşa edilen veya işlevi değiştirilerek kullanılan yapılar listelenmektedir.