Hamidiye Camii
Hamidiye Camii ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
- Hamidiye Camii (Ayvalık)
- Hamidiye Camii (Büyükada)
- Hamidiye Camii (Cunda)
- Hamidiye Camii (İzmir)
- Hamidiye Camii (Kağıthane)
- Yıldız Hamidiye Camii
Hamidiye Camii ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
Moda Camii, Gülbahçesi Camii de denilen mabedin yerinde bir zamanlar çeşitli güllerin yetiştiği bir bahçe vardı. 1962'de buraya Moda Camii yapılmış ve yazıları hattat Hamid Aytaç tarafından yazılmıştır.
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.
Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.
Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.
Yıldız Suikastı, 21 Temmuz 1905 günü Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'e karşı Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Yıldız Hamidiye Camii önünde yapılmış bombalı bir suikast girişimidir.
Yavuz Selim Camii Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılan cami
Çağlayan, Kâğıthane'nin güneyinde yer alan mahalle. Doğusunda Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet, Harmantepe ve Yahya Kemal, kuzeyde Merkez mahallesi, güneybatıda Gürsel mahallesiyle çevrilidir.
Hamidiye, Ordu ilinde Ünye kentinin bir mahallesidir. Ünye kentinin tek müzesi olan Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi ve Ünye kentinin en eski camilerinden biri olan Saray Camii bu mahallede bulunmaktadır.
Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. Hamidoğulları'nın bir diğer önemli özelliği ise topraklarının bir kısmını para karşılığı Osmanlı Devleti'ne satmasıdır.
Hamidiye İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesinde bulunan bir mahalledir.
Selatin camileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Osmanlı dönemindeki ilk selatin camileri Bursa'daki Ulu Camii ve Yeşil Camii'dir. İstanbul'daki ilk selatin camisinin, İstanbul'un ele geçirilmesi sonrası camiye çevrilen Ayasofya olduğu öne sürülse de II. Mehmed tarafından yaptırılmış Fatih Camii ilk selatin camii olarak kabul edilmektedir. İstanbul’da özgün halini koruyan en eski selatin camii ise II. Bayezid'in yaptırdığı Bayezid Camii olarak kabul edilir.
Güzeltepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Alibeyköy, 5.Levent ve Emniyettepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Nurtepe, Merkez ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. ilçesiyle sınırdaştır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası ve Hasdal Mezarlığı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır. Turkuvaz Medya Grubu binası burada yer alır.
Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Hamidiye, Malatya ilinin Yazıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Emirgan Hamid-i Evvel Camii, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Emirgan semtinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.
Hamidiye Saatli Çeşmesi, Yozgat ilinin Merkez ilçesinde bulunan saatli çeşme. Çapanoğlu Camii'nin doğu cephesinde, hazireye bitişik olan yapı, Meltem Cansever'e göre 1899, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göre 1900, Hakkı Acun'a göre 1901 yılında yapılmıştır.
Hamidiye Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve adını banisi II. Abdülhamid'den alan camidir.
Abdülkadir Hamidî Çelebi, Osmanlı şeyhülislamı.
Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.
Serencebey Yokuşu, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan bir yoldur. Yıldız Hamidiye Camii'inden başlayıp Beşiktaş Demokrasi Meydanı'na kadar devam eder. İdari olarak Yıldız mahallesinde yer almaktadır. Cihannüma Mahallesi ile Yıldız Mahallesi arasındaki sınırı oluşturur. İsmini Serencebey semtinden almaktadır.