İçeriğe atla

Hamid İnayet

Hamid İnayet
Doğum1932
Tahran
Ölüm1982
Londra
EğitimTahran Üniversitesi

Hamid İnayet (1932 Tahran - 1982 Londra), İranlı siyaset bilimci, akademisyen, yazar ve tercümandır.

Hamid İnayet 1932 yılında İran'ın Tahran şehrinde doğdu. Tahran'daki öğrenim yıllarında Fransızca, Arapça ve İngilizce dillerini ileri bir şekilde öğrendi. Tahran Üniversitesinde Hukuk ve Siyasal Bilimler fakültelerini kazanarak burada eğitim aldı. İlk olarak Japonya'nın Tahran Büyükelçiliğinde tercüman olarak çalışmaya başladı. İlk çevirilerini yapma fırsatını tercümanlık yaptığı zamanlarda buldu. 1956 yılında İngiltere'ye giden Hamid İnayet burada London School of Economics'te yüksek lisans tezi ile The Impact of the West on Arab Nationalism adlı doktora tezini tamamladı. İngiltere merkezli yayın yapan televizyon kanalı BBC World'un Farsça servisinde bir süre çalıştı. Akademik kariyerine ilk defa Sudan'da bulunan Hartum Üniversitesi'nde 1965-1966 yılları arasında İslâmi siyaset düşüncesi derslerine akademisyen olarak katılmasıyla başladı. Tahran Üniversitesi tarafından kendisine siyaset bilimi doçentliği ve profesörlük unvanları verildi. 1973 yılında Oxford Üniversitesi'ne misafir profesör olarak giden İnayet, Oriental Institute'te modern Fars edebiyatı konusunda dersler verdi.

Çağdaş İslami Siyaset Düşüncesi akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen İnayet, Sünnî ve Şiî siyaset düşüncesini mukayese ettiği kitaplarında İslam Modernizminin bu iki mezhebi ileride daha da yakınlaştıracağına vurgu yapmaktadır. Modern Farsçaya yaptığı katkılardan ötürü 1976 yılında Forough Edebiyat Ödülü'ne lâyık görüldükten sonra 1980 senesinde Oxford Üniversitesi St. Antony's College'de daha önce hocalığını Albert Habib'in yaptığı modern Ortadoğu tarihi hocalığına getirildi ve okulun daimi akademisyenlerinden biri olarak seçildi.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "İNÂYET, Hamîd". TDV İslâm Ansiklopedisi. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  2. ^ "İslam ve Siyaset - Hamid İnayet". HAKSÖZ OKULU. 1 Temmuz 1994. 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

1932 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Hamit Tarhan</span> Türk şair, oyun yazarı, diplomat, milletvekili

Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

<span class="mw-page-title-main">Ali Şerîatî</span> İranlı sosyolog ve düşünür (1933–1977)

Ali Şerîatî, İranlı Müslüman sosyolog, düşünür ve yazar.

William C. Chittick, New York Devlet Üniversitesi'nde, karşılaştırmalı araştırmalar bölümü profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muallim Naci</span> Türk tanzimat dönemi yazarı ve şairi

Muallim Naci, Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İkbal</span> Filozof

Muhammed İkbal, Pakistanlı İslam alimi, şair, filozof ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Banguoğlu</span> Türk siyasetçi

Hasan Tahsin Banguoğlu, Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.

İsmail Selami yazar, sözlükbilimci, İranolojist ve siyasi analisttir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kalın</span> Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı

İbrahim Kalın, Türk bürokrat, diplomat, akademisyen ve mevcut Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanı. 11 Aralık 2014'ten 4 Haziran 2023'e kadar büyükelçi sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının sözcülüğünü, 2018 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar kurulu başkan vekilliği ile cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini yürüttü. 5 Haziran 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî İstihbarat Teşkilatı başkanlığı görevine getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Çamran</span>

Mustafa Çamran Savehî, İranlı akademisyen, fizikçi, siyasetçi, Mehdi Bezirgan hükûmetinde İran’ın savunma bakanı, Amel hareketin kuruluşunda Musa el-Sadr’ın yardımcısı, İslamî Şûra Meclisinin temsilcisi, İran-Irak Savaşında komutan.

Mehmed İhsan Efendi bilinen adıyla Yozgatlı İhsan Efendi, Türk müderristir. Siyasetçi ve akademisyen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babasıdır. Mehmet Âkif Ersoy'un Kur'an mealini yakmasını vasiyet ettiği kişi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Davud Monşizade</span> İranlı Nazi destekçisi

Davud Monşizade SUMKA'nın kurucusudur. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da, savaştan sonra ise İran'da Nazizm'i desteklemiştir. Daha sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde İran Dilleri bölümünde profesör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.