İçeriğe atla

Hamdullah el-Ensârî

Hamdullah (Ahmed) el-Ensârî, Sahabe-i Kiram’dan bir zattır. Medine’li olduğu için Ensârî adını almıştır. Eyüp Sultan ile birlikte Konstantinopolis’in kuşatmasına katılmış ve can vermiştir.[1]

Türbesi Fatih, Ayvansaray, Toklu Dede sokağında, Ebu Şeybetul Hudri Türbesi’nin arkasında ve aynı çatı altındadır. İlk türbe binasını Fatih Sultan Mehmed inşa ettirmiş ve Toklu İbrahim Dede’yi türbedar olarak tayin etmiştir. Günümüzdeki bina Sultan II. Mahmud tarafından H. 1251 / M. 1835’de inşa edilmiştir. Türbenin kapısında Sultan II. Mahmud zamanında 1251/1835 tarihinde yazılmış, metni Vakanüvis Sahhaflarşeyhizade Mehmed Esad Efendi’ye (v. 1266/1849), tâlik hatlı yazısı ise Yesarizde Mustafa İzzet Efendi’ye (v. 1266/1849) ait kitabe vardır. Kitabede şunlar yazılıdır:

Her tarafta Han Mahmud-u keramet pişenin
Nev-benev asar-ı hayr-etvarı olmakta bedid
İşte ezcümle bu Ensari-i Gazi türbesin
Eyledi ihyada bezl-i himmeti tahsin resid
Himmete şayestedir hem sahibi ol türbenin
Ba alemdar-ı Nebi gelmişti her kavl-ı sedid
Hayr-u nesre ta ebed ol daver-i dadaveri
Mazhar itsun ömr-ü şevketle Hüdevend-i Mevid
Yazdı tarihe mücevher harf ile Vak’anüvis
Oldu Hamdullah Gazi merkadi el-hak cedid
Sene 1251

Türbenin içindeki şâhide’yi sülüs hattı ile Mimar Acem Tekkesi şeyhlerinden Seyyid İsmail Efendi yazmıştır. Şahide’de “Haza kabri Hamid-il Ensari (r.a.)” yazılıdır, “Hamid” ibaresinin “Ahmed” şeklinde okunması sonucunda Hamdullah-ul Ensari halk arasında Ahmed-ul Ensari olarak tanınmıştır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Serhat Teksarı, Büyük İstanbul Türbeleri ve İstanbul'da Tüm Ziyaret Yerleri Rehberi, Gül Neşriyat, İstanbul, 2005

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Saltuk</span> Türk ermiş

Sarı Saltuk Baba Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm'ı tebliğ eden Alevî-Bektâşî şeyhi ve Türkmen bir Derviştir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Serasker</span> Osmanlı Devletinde bir bölgenin komutanı ve idarecisi

Osmanlı Devleti'nde 1826'da kurulan ve bugünkü Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı 'na denk gelen devlet kurumu. 1880 yılında Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyaseti'nin(Günümüz Genelkurmay Başkanlığı) kurulması ile görevlerinin bir kısmını bu kuruma devretmiştir.

Uryanizade Ahmed Esad Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid döneminde 1878-1889 yılları arasında 11 yıllık süreyle Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamlığı görevini yapmış bir din ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazasker Mustafa İzzet Efendi</span> Osmanlı hattatı (1801-1876)

Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid Türbesi</span>

I. Abdülhamid Türbesi, İstanbul'un Fatih semtinde; içinde 27. Osmanlı padişahı I. Abdülhamid'in ve 29. Osmanlı padişahı olan oğlu IV. Mustafa'nın mezarlarının bulunduğu barok üslupta türbedir.

Merkez Efendi Türbesi İstanbul, Zeytinburnu'nun Topkapı semti, Merkezefendi mahallesinde, Merkez Efendi Camii bahçesinde yer alır. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü'nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan Mezarlığı</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde bulunan mezarlık

Eyüp Sultan Mezarlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan tarihi bir mezarlık.

Ebu Şeybetul Hudrî, aslen Medine'li (Ensârî) Sahabelerden, birçok Hadis rivayet etmiş ve İstanbul'da 86 yaşlarında ölmüştür. Nimel Ceyş'ten olup, İslam Ordusu'nun 12. gazasına katılarak Konstantinopolis'i fethedebilmek için 74/693 yılında İstanbul'a gelmiştir. Halk arasında Muhammed'in süt kardeşi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mehmed Türbesi</span>

III. Mehmed Türbesi, I. Ahmed tarafından yaptırılmış türbe.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Türbesi</span> Eyüp Sultan Camii içerisinde yer alan, Eyüp El Ensariye ait türbe

Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı. Mimari olarak küfeki taşından yapılmadır, sekiz köşeli ve kubbeli bir yapıya sahiptir. I. Ahmed'in padişah olduğu yıllarda türbenin camiye bakan kısmı çinilerle kaplanmış aynı zamanda giriş yanına bronz şebekeli bir hacet penceresi eklenmiştir. İç mekân XVI. ve XIX. yy'den kalma farklı tarzdaki İznik ve Kütahya çinileriyle süslenmiştir. Çinilerin üst kısımlarından olmak üzere bir yazıt kuşağı bulunmaktadır. Orta kısımda bulunan ahşap sanduka III. Selim döneminde yapılan gümüş şebekeyle kaplıdır. II. Mahmud'un hediyesi olan (1819) atlastan yapılma sanduka örtüsünde ise hattat Rakım Efendi'nin yazmaları bulunmaktadır. Türbe içerisindeki levhalar Mustafa İzzet Efendi ve Celalettin Efendi gibi hattatlar dışında III. Ahmed ve II. Mahmud gibi padişahlara aittir. Türbenin çevresindeki hazirelerde tarihsel olarak birçok önemli kişinin kabri bulunmaktadır. Türbe aynı zamanda dini bayram ve özel günlerde aldığı yoğun ziyaretçileriyle Müslümanların önemli ziyaret noktalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki medreseler listesi</span>

Bu maddede, İstanbul'daki kayda değer medreseler listelenmektedir.

Türkiye'deki türbeler listesi, türbelerin illere göre düzenlenmiş bir referans listedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed El-Ensari Türbesi</span> İstanbulda tarihî yapı

Muhammed El-Ensari Türbesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Haliç sahil yolu üzerinde Muhammed El-Ensari'nin mezarının bulunduğu türbedir. İstanbul'un fethi için düzenlenen Arap seferine Medine'den gelerek katılmış ve öldüğü yerde türbe inşa edilmiştir. Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin arkadaşı olduğu rivayet edilir. Türbenin bulunduğu yer "Babul Ensari", "Ensar Dede" ve "Parmakkapı" olarak da bilinir.