İçeriğe atla

Hamdi Ardalı

Hamdi Ardalı
İstanbul Emniyet Müdürü
Görevde kalış süresi 1988 - 1990
Önce gelen Ünal Erkan
Sonra gelen Mehmet Ağar
Diyarbakır Valisi
Görevde kalış süresi 1988
Önce gelen Hayri Kozakçıoğlu
Sonra gelen Cengiz Bulut

Hamdi Ardalı, (d. 3 Eylül 1928, İstanbul[1]- ö. 30 Temmuz 2006, Kırklareli, Türkiye), Türk bürokrat.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdür yardımcılığı, Diyarbakır ve Tunceli valiliği yapmıştır. Merkez Valisi olarak görev yaparken yaş haddinden 3 Eylül 1993 tarihinde emekli olmuştur. 1995 Türkiye genel seçimlerinde MHP'den Tekirdağ 1. sıra milletvekili adayı olmuştur. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Dönemi

İstanbul'da asayişin zayıf olduğu bir dönemde görev yaptı. Bu yıllarda şehirde mali, adli ve siyasi suçlarda patlama yaşandığı hissi hakimdi ve İstanbul güvensiz bir şehir olarak biliniyordu. Ardalı döneminde tartışma yaratan bazı güvenlik olayları şunlardır:

1988

  • Tuzla E-5 karayolunda durdurulan araçtakilere yönelik yargısız infaz iddiaları.[2]

1989

  • Hasan Kaşkavalcı adında dolandırıcı olduğu iddia edilen kişinin İstanbul Havaalanından bir polisin yardımı ile Londra'ya gitmesi. Bu olay sonucunda Ardalı tarafından soruşturma başlatılmıştır.[3]
  • 1 Mayıs gösterileri esnasında polisin hedef gözeterek ateş açması, bir kişinin başından vurularak ölmesi ve yaralananların olması.[4]

1990

  • Çetin Emeç'in 7 Mart'ta öldürülmesi.
  • Ardalı'nın yapılan bir operasyon sonrasında uluslararası bir uyuşturucu şebekesi yakaladık demesine rağmen gözaltına alınan 14 kişiden 13'ünün serbest kalması, tanık İbrahim Tatlıses'in 'atı alan Üsküdar'ı geçti' demesi ile operasyon üzerinde tartışmaların çıkması.[5]
  • Ardalı Hac Vazifesinde iken İstanbul Adliyesi'nin basılması.[6]
  • Yazar Turan Dursun'un 4 Eylül'de İstanbul'da öldürülmesi.
  • Siyasi Şubeden emekli İbrahim Çağlar'ın Dev-Sol tarafından öldürülmesi.[7]
  • Eski MİT Müsteşar yardımcısı Hiram Abas'ın 26 Eylül tarihinde öldürülmesi.

Dipnotlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  2. ^ 'Polise Soruşturma', 11.10.1988, Milliyet, Sayfa 12, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Ali Fuat Duatepe, 'Kaşkavalcı olayında polis parmağı', 24.04.1989, Milliyet, Sayfa 8, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ 'Polise soruşturma' 03.05.1989, Milliyet, Sayfa 1, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Kürşat Yılmaz ve Ali Fuat Duatepe, 'Polise 14 Soru', 14.04.1990, Milliyet, Sayfa 15, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Ardalı: 'Hacca da giderim, ava da '09.07.1990, Milliyet, Sayfa 13, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ 'Siyasi Polis Vuruldu', 06.09.1990, Milliyet, Sayfa 1, http://gazetearsivi.milliyet.com.tr 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tansu Çiller</span> 22. Türkiye başbakanı

Tansu Çiller, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve 22. Türkiye Başbakanı. Başbakanlık görevini 1993-1996 yılları arasında sürdüren Çiller, Türkiye siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakandır. 1993-2002 yılları arasında Doğru Yol Partisi genel başkanlığı görevini yürütmüştür. 1996-1997 yılları arasında Başbakan yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sol</span> 1978-1994 yılları arasında etkin olmuş silahlı sol grup

Devrimci Sol ya da kısaca DEV-SOL, 1978-1994 yılları arasında faaliyet göstermiş silahlı sol grup.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Cem</span> Türk politikacı ve gazeteci

İsmail Cem, Türk siyasetçi ve gazeteci. 1997 ile 2002 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Abdi İpekçi ile kuzenlerdir.

Nevzat Ayaz,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alparslan Arslan</span> Danıştay saldırısının faili Türk avukat

Alparslan Arslan, 2006 yılında Mustafa Yücel Özbilgin'in öldüğü, üç kişinin ise yaralandığı Danıştay Saldırısı'nın faili avukat.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Serra Yılmaz</span> Türk dizi ve sinema oyuncusu

Serra Tuğrul ya da bilinen adıyla Serra Yılmaz, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, çevirmen ve yönetmen.

Celalettin Tüfekçi,, Türk bürokrat.

Celalettin Cerrah, Türk bürokrattır.

Oktay Engin, Türk bürokrattır.

Şehrazat Kemali Söylemezoğlu, Türk söz yazarı, besteci, yapımcı, şarkıcıdır. Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Fransızcayı da çok iyi düzeyde bilen Şehrazat, dokuz yıl Beyrut'ta yaşadığı için Arapçayı anlayabilmektedir.

Bayanlar Baylar, 2002 yılında Kanal D'de yayımlanan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 13 bölüm yayınlandıktan sonra yayından kaldırıldı. Birinde yaşayan 3 kadın ile diğerinde ise boşanmış oldukları eşlerinin yaşadığı karşı karşıya olan iki daire arasında geçen olaylar konu edilmektedir.

Ali Fuat Yılmazer, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">2015 Suruç saldırısı</span>

2015 Suruç saldırısı, diğer adıyla Suruç Katliamı, 20 Temmuz 2015'te yerel saatte 12.00 civarında Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısı. Saldırıda, saldırgan dâhil 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı; aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) gençlik kolu Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 300 kişinin Amara Kültür Merkezi bahçesinde Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani Kuşatması sonrası, Kobani'nin yeniden inşa çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada meydana geldi. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Canlı bombanın da IŞİD ile ilişkisi olan Dokumacılar grubu mensubu Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

Derinlemesine Araştırma Laboratuvarı ya da Derin Araştırma Laboratuvarı, 12 Eylül Darbesi sonrası dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü içinde "D Grubu" olarak anılan siyasi şubeye verilen ad. D Grubu daha sonra, 'D'nin Arapça okunuşuyla 'DAL' olarak anılmaya başlanmıştır. Şube, 12 Eylül Darbesi'nde gözaltına alınan kişilere yönelik sistematik işkence ve kötü muamele suçlarıyla gündeme gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">2012 Sultangazi saldırısı</span>

11 Eylül 2012'de, İstanbul'un Sultangazi ilçesi Gazi mahallesindeki 75. Yıl Polis Merkezine bir intihar saldırısı düzenlendi. Binaya girmeye çalışan bir kişi, polislerin engellemesi nedeniyle içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları binanın girişinde patlattı. Saldırgan olay yerinde, yaralanan bir polis ise hastaneye kaldırıldığı esnada öldü. Dördü polis, üç ya da dördü sivil olmak üzere toplam 7 ya da 8 kişinin yaralandığı saldırıyı, yapılan soruşturma sonrasında Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. DHKP-C de yaptığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz'da 75. Yıl Polis Merkezine bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürülmesi, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

<i>İbo Show</i> Türk yapımı televizyon programı

İbo Show, İbrahim Tatlıses tarafından sunulan ve 19 Kasım 1993 tarihinde yayımlanmaya başlayan eğlence ve talk show türündeki Türk televizyon programıdır. İlk sezonu Kanal 6'da yayımlanmış daha sonra Star TV, TGRT, atv, Show TV ve Beyaz TV gibi kanallara geçmiştir. Özellikle, 1990'lı yıllardaki programıyla reyting rekorları kırmıştır ve izleyicilerin beğenisini kazanmıştır. Olgun Şimşek ve Evrim Akın gibi oyuncular program içinde kısa skeçlerde oynamışlardır. 2010'lu yıllarda HD yayın yapmaya başlamıştır. Program, 13 Mart 2011 tarihinde İbrahim Tatlıses'in yaşadığı olaylardan sonra Beyaz TV'de sona ermiştir. Toplam 18 sezon yayımlandı ve 642. bölümü ile ekranlara veda etti. Programın tüm bölümleri ve programdan kesitler İbrahim Tatlıses'in YouTube kanalı üzerinden yayımlanmaktadır. 9 yıl aradan sonra 31 Ekim 2020'de yeni sezonu ile Star TV'de başlaması planlanan program 30 Ekim 2020'de olan İzmir Depremi nedeniyle ileri tarihe ertelendi, 14 Kasım 2020 tarihinde Star TV'de tekrar yayımlanmaya başladı ve 26 Haziran 2021'de ekrana gelen 30. bölümü ile sezon finali yaptı. Yeni sezonu, 13 Şubat 2022 tarihinde yayımlanmaya başladı ve 18 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan 43. bölümü ile sezon finali yaptı.

2015 Ceylanpınar saldırısı, 22 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleşen 2 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırı.