İçeriğe atla

Hamdi Ahmed

Hamdi Ahmed

Hamdy Ahmed Mohamed Khalifa ya da Hamdy Ahmed (d. 9 Kasım 1933 – ö. 8 Ocak 2016), Mısırlı aktör, gazeteci ve siyasetçi.[1]

En iyi bilinen rolü "Mahjoub Abdel Dayem" karakterini canlandırdığı 1966 yapımı Cairo 30 adlı filmdir. Ahmed, Mısır Sosyalist İşçi Partisi'nde parlamenter olarak görev yaptı.[2]

Filmografi

Yılı Başlık Rolü Notlar
1966 Cairo 30 (القاهرة 30, "Cairo 30") Mahjoub Abdel Dayem
1969 The Land (الأرض, "The Land") Mohammad Effendi
1972 Al Asfour (العصفور, "The Sparrow")
1986 Al-Yawm al-Sadis (اليوم السادس, "The Sixth Day")Saïd Fransız filmi Le Sixième Jour

Kaynakça

  1. ^ Farha Ghannam (2002). Remaking the Modern: Space, Relocation, and the Politics of Identity in a Global Cairo 25 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Berkeley, CA: University of California Press. ISBN 9780520936010. p. 78.
  2. ^ Near East/South Asia Report 065243, 21 December 1984 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Foreign Broadcast Information Service. Accessed September 2013.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kutb’ûd-Dîn Haydar ya da Baba Haydar (Haydar Gazi veya Haydar Sultan da denir). Hoca Ahmed Yesevî’nin dervişlerinden olup Tarikât el-Aleviyye'nin Haydarîlik veya "Haydarîlik Tarikâtı" kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'taki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 2015 yılı itibarıyla Birleşik Krallık'ta belirlenen şehirleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî Hanedanı</span> 1925-1979 yılları arasında İranı yöneten hanedan

Pehlevî Hanedanı, İran Şahanşah Devleti'ne 54 yıl boyunca hükmetmiş Mazenderan kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<i>The Daily Telegraph</i>

The Daily Telegraph, Birleşik Krallık'ta yayımlanan broadsheet formatında günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Julian Fellowes</span> İngiliz aktör, yazar, yapımcı ve politikacı

Julian Alexander Kitchener-Fellowes, Baron Fellowes of West Stafford ya da kısaca Julian Fellowes, İngiliz aktör, roman yazarı, film yönetmeni ve senaryo yazarı. Cairo, Mısır'da doğan sanatçı, 2001 yapımı Gosford Park'ın senaryosunu yazdı ve en iyi özgün senaryo dalında Akademi Ödülü'ne layık görüldü.

Zahir veya Muhammed "ez-Zâhir biʿEmrillâh Tam Adı: Ebû’n-Nâsır "ez-Zâhir biʿEmrillâh" Muhammed bin ʿAhmed en-Nâsır Abbasi halifelerinin otuzbeşincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Hazanavicius</span>

Michel Hazanavicius en çok 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan 2011 tarihli The Artist ile tanınan Fransız yönetmen, yapımcı ve senarist. Ayrıca En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü de kazandı. Aynı zamanda casus filmi parodisi OSS 117: Cairo, Nest of Spies ve OSS 117: Lost in Rio filmlerini de yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası</span>

Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası, Amerika Birleşik Devletlerinin Kongre Kütüphanesindeki kayıtları seri numaraları ile kataloglandığı sistem.

Abdullah Azzam Tugayları ya da Lübnan El-Kaidesi, El-Kaide’nin Lübnan kolu. Örgüt 2009 yılında Suudi Salih el-Karavi ve Mısır, Irak, Ürdün, Suriye, Gazze Şeridi ve Lübnan’da onunla bağlantılı olan yerel gruplar tarafından kuruldu.

Telif kanunu, telif haklarını düzenleyen kanunlardır. Uluslararası telif hakları için imzalanmış anlaşmalardan biri Edebi ve sanatsal eserlerin korunmasına dair Bern Konvansiyonu'dur. Bern Konvansiyonu'na 1886 yılından beri 170 ülke ve Vatikan imza atmıştır. Amerika Birleşik Devletleri önderliğinde 18 tane Amerika kıtası ülkesi de Bern Konvansiyonu'nun yanında Buenos Aires Konvansiyonu'na taraf olmuştur. Bu ülkeler daha sonra Evrensel Telif Hakları Konvansiyonu'na (ETHK) taraf olan ülkeler arasında yer almışlardır. ETHK tarafı olan ülkeler genel itibarı ile Dünya Ticaret Örgütü ülkeleri olduğu için 1995 yılındaki Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (TBFMHA) anlaşması ile ETHK etkisiz hale gelmiştir. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (DFMÖ) çerçevesinde 2002 yılında bir telif hakları konvansiyonu düzenlenmiştir. DFMÖ Telif Hakları Anlaşması'nı 2016 itibarı ile 94 ülke imzalamıştır. İmzalanmış olan uluslararası anlaşmalar gözetilerek ülkeler kendi telif kanunlarını çıkarmışlardır. Bunlara hiçbir uluslararası telif hakkı anlaşmasını imzalamamış olan İran gibi ülkeler de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Libya Kara Kuvvetleri</span>

Libya Kara Kuvvetleri, Aralık 2015'ten bu yana Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ne (GNA) bağlı olarak görev yapan Libya Silahlı Kuvvetleri'nin kara savaş kuvvetidir. 2011'de iç savaşta ülkedeki istikrarsızlık ve 2014'te yeni bir ihtilafın ortaya çıkması nedeniyle, oldukça bölünmüş durumdadır. Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ne bağlı güçler, IŞİD gibi grupların yanı sıra Libya'daki diğer çeşitli hiziplere karşı savaşmaktadır. Gerçekten ulusal bir kara kuvvetleri oluşturmak için bazı çabalar sarf edildiyse, ancak Trablus hükûmetinin emrindeki kuvvetlerin çoğu, Trablus Koruma Gücü gibi çeşitli milis grupları ve Misrata ve Zintan gibi şehirlerdeki yerel gruplardan oluşmaktadır.

Mart 1972'de Baasçı Irak, Mısır ve Suriye'ye 1971'de parçalanan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasını önerdi. Irak'ın önerisi, Ürdün'ün Birleşik Arap Krallığı önerisine bir tepkiydi, ancak zaten kurulmuş olan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu ile çakıştı ve Irak-Suriye farklılıkları nedeniyle başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Deklarasyonu</span>

Kahire Deklarasyonu, 27 Kasım 1943 tarihinde Mısır'ın başkenti Kahire kentinde yapılan Kahire Konferansı'nın sonunda yayınlanan bir bildiriydi. Amerika Birleşik Devletleri başkanı Franklin Roosevelt, Birleşik Krallık başbakanı Winston Churchill ve Çin devlet başkanı Çan Kay Şek hazır bulundu. Bildiri, II. Dünya Savaşı Müttefikler tarafından savaş sonrası düzen için hedefler belirlemek üzere yayınlanan 1941 Atlantik Şartı'ndan fikirler geliştirdi. Kahire Deklerasyonu, 1 Aralık 1943'te radyo aracılığıyla yayınlandı.