İçeriğe atla

Hambach Festivali

Ters duran geleceğin Almanya bayrağı ile Hambach Kalesi'ne yürüyüş
Günümüzde Hambach Kalesi

Hambacher Fest, siyasi olmayan bir fuar gibi gösterilmiş bir Alman ulusal demokrasi festivali. 27 Mayıs - 30 Mayıs 1832 tarihleri arasında Neustadt an der Weinstraße (Renanya-Palatina) yakınlarındaki Hambach Kalesi'nde kutlanmıştır.

Toplumun her kesiminden-işçiler, öğrenciler, meclis üyeleri ile Fransa ve Polonya'dan gelenler 20-30.000 kadar kişinin toplandığı tahmin edilmektedir. 1830-31 Kasım İsyanı'nda Polonya'dan kaçarak Büyük Göç'ü gerçekleştiren 10.000 kadar göçmen içinden de 17[1] ya da 20[2] kişilik bir temsilci heyeti[3] festivalde bulunmuştur. Hambach'daki bu Polonya yanlısı destek, Alman liberallerin Polonya hakkında daha iyimser olmasına sebep olmuştur.[4][5][6]

Ren'in batı yakasındaki Palatina o dönemde Bavyera kontrolündeydi ve yerel halk yüksek vergiler ile sansürden muzdaripti. Toplantıdaki ana talepler özgürlük, sivil haklar ve ulusal birlikti. Fakat bu eylemlerle ilgili bir fikir birliğine varılamadı. Sadece daha sonraları öğrenciler tarafından birkaç koordine olmayan şiddet eylemi gerçekleştirdi. Toplantının dört ana organizatöründen üçü (Philipp Jakob Siebenpfeiffer ile avukatlar Schüler ve Geib) ülkeden firar etti. Dördüncü (Johann G. A. Wirth) ise kalmayı seçti ve iki yıl hapse mahkûm edildi.

Toplantının sonuçları kısa vadede görülemese de ilk kez ülkedeki cumhuriyetçi hareketin varlığını hissettirmesinden dolayı Alman tarihinde bir dönüm noktası olarak görülmektedir. Toplantı, şair Heinrich Heine dahil birçokları tarafından kaçan bir fırsat olarak görülmüştür.[7] Aynı zamanda siyah, kırmızı ve altın renginin Almanya'nın birleşmesinde demokratik hareketin sembolü olması da burada kabul görmüştür. Bu renkler daha sonra 1848 Devrimleri sırasında Alman devletlerinde demokratik devrimlerin sembolü olmuş, 1918'de Weimar Cumhuriyeti tarafından Almanya'nın ulusal renkleri olarak kullanılmış ve çağdaş Almanya bayrağının renkleri olmuştur.

Hambach olayları sonrası hemen 28 Haziran 1832 kararları alınarak uygulamaya konmuş ve ifade özgürlüğü tamamen kısıtlanmıştır. 1833'te toplantının yıldönümünde Bavyera ordusu bölgeyi kontrol altına alarak herhangi bir toplanmayı engellemiştir.

Ayrıca bakınız

  • Wartburg Festivali

Kaynakça

  1. ^ Stosunki polsko-niemieckie 1831-1848:Wiosna Ludów i okres ja̜ poprzedzajcy : XI Konferencja Wspólnej Komisji Podrecznikowej PRL-RFN Historyków 16-21 V 1978 r., Deidesheim, Basım 1978 sayfa 63
  2. ^ Mösslang, Markus. British Envoys to Germany 1816-1866; Volume II, 1830-47. s. 27. 
  3. ^ Reichel, Peter. Robert Blum - ein deutscher Revolutionär (Almanca). s. 120. 
  4. ^ British Envoys to Germany 1816-1866:, Cilt 2 2;Basımlar 1830-1847 Markus Mösslang,Sabine Freitag,Peter Wende sayfa 27 Cambridge University Press 2006
  5. ^ Historical dictionary of Poland, 966-1945 Jerzy Jan Lerski Greenwood Publishing 1996, sayfa 176
  6. ^ Stosunki polsko-niemieckie, 1831-1848: Wiosna Ludów i okres ją poprzedzający : materiały Konferencji Komisji Mieszanej UNESCO PRL-RFN do Spraw Ulepszania Podręczników Szkolnych w PRL i w RFN w zakresie historii i geografii Deidesheim 1978 sayfa 63
  7. ^ See Heine, Ludwig Börne: A Memorial, trans. J.L. Sammons (Camden House, 2006), pp. 69–72.
  • Brockhaus' Konversations-Lexikon. 14. baskı, Leipzig, Berlin ve Viyana 1894; Cilt 8, sayfa 698

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Rus-Çerkes Savaşı</span> Ruslar ve Kafkaslar, özellikle Çerkesler arasında yaşanan ve soykırımla sonlanan savaş

Rus-Çerkes Savaşı, 17 Temmuz 1763'te (E.U.) Rusya'nın Çerkesya'da hak iddia etmesi ve Çerkeslerin bunu reddetmesi ile başlayan, 21 Mayıs 1864'te (E.U.) son Çerkes ordusunun mağlup edilmesiyle sona eren askerî mücadele. Savaş 101 yıl sürmesi sebebiyle hem Rusya hem de Çerkesya tarihindeki en uzun savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı zoologlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Zoolog, zooloji denilen hayvan bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan zoologların adları Uluslararası Zoolojik Adlandırma Koduna (ICZN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Bilimde kadınlar zaman çizelgesi</span> Doğal, sosyal ve formal bilimlerde yer alan kadınların tarihsel zaman çizelgesi

Bu, antik tarihten 21. yüzyıla kadar uzanan bir bilimdeki kadınların zaman çizelgesidir. Zaman çizelgesi öncelikle astronomi, biyoloji, kimya ve fizik gibi doğa bilimleri ile ilgilenen kadınlara odaklanırken, sosyal bilimler ve formal bilimler alanlarından kadınların yanı sıra önemli bilim eğitimcileri ve tıp bilimcileri de içermektedir. Zaman çizelgesinde listelenen kronolojik olaylar hem bilimsel başarılar hem de bilimlerdeki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgilidir.