
Cumalıkızık, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa şehir merkezine 11 kilometredir. Ortalama 20 dakikada ulaşım sağlanır. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve hâlen yaşayan beş Kızık köyünden biridir. Diğer Kızık köyleri şunlardır: Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Bayındırkızık, Dallıkızık, Kızık, Bodurkızık, Ortakızık, Camilikızık, Kiremitçikızık, Kızıkşıhlar ve Kızıkçeşme ise günümüze ulaşamamıştır. Cumalıkızık Etnografya Müzesi burada bulunmaktadır. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Cumalıkızık, 2014'te Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Kızık ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

Olucak, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kayalıdere, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kızık, Ankara ilinin Akyurt ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kızık, Kayseri ilinin Develi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Seyran, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa il merkezine 60 km, Karacabey ilçesine 16 km uzaklıktadır. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği köyün bulunduğu konumun engebeli olmasından dolayı yükseklik farklılıkları mevcuttur. Ortalama olarak yüksekliği 45 metredir.

Danişment, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kıranlar, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Balabancık, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Bayramşah, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hacıkara, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Şehitler, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çördük, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Devecikonağı , Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Eskikızılelma, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Fındıcak, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Muradiyesarnıç, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan mahallede ayrıca Orman işletmelerine ait çalışmalarında köy kooperatifi ile köy ekonomisine katkıda bulunduğu görülmektedir. Bursa'da turizmin önemli mesire yeri olarak tanınan Suuçtu Şelalesi köy sınırları içerisindedir.

Kızık boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Kızık “yasakta pek ciddi ve kuvvetli” anlamındadır. Oğuz boylarıyla birlikte Anadolu'ya gelmiş ve bir Türk yurdu olmasında önemli rol oynamıştır. 16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterlerinde Kızıklara ait yirmi sekiz köy tespit edilmiştir. Anadolu'da Kızıkların en yoğun olarak yaşadıkları yerler Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bursa, Tokat, Bolu ve Ankara dolaylarıdır. Ayrıca Balıkesir ili Manyas ilçesine bağlı Kızık ve Kızıksa köyleri ve Bolu ili Seben ilçesine bağlı Kızık köyü ve yaylası da bulunmaktadır. Bursa'da Uludağ'ın kuzey eteklerinde beş tane Kızık köyü bulunur. Cumalıkızık, Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Günümüze ulaşamayan diğer yerleşimler ise şunlardır: Bayındırkızık, Dallıkızık, Kızık, Bodurkızık, Ortakızık, Camilikızık, Kiremitçikızık, Kızıkşıhlar ve Kızıkçeşme.

Kızıksa Beldesi Balıkesir ilinin Manyas ilçesine bağlı bir belediyedir.