Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.
İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.
Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.
İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.
Körfez, denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dik olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topoğrafyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir.
Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.
Bengal Körfezi, Hint Okyanusu'nun kuzeydoğudaki bir uzantısıdır. Şekil olarak bir üçgen'e benzer. Hindistan'da birçok nehir batıdan doğuya doğru akar ve sularını Bengal Körfezi'ne boşaltır. Aynı zamanda Bengal Körfezi, Dünya'nın en büyük körfezidir.
Meksika Körfezi, Atlas Okyanusu'nun batısında, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinden başlayıp Meksika'nın Yucatán eyaletinde son bulan bir körfez. Yüzölçümü 1,6 milyon km²dir. Körfezin doğu, kuzey ve kuzeybatı kıyılarında Amerika Birleşik Devletleri; güneybatı ve güney kıyılarında ise Meksika vardır. Meksika Körfezi, Atlas Okyanusu'na Amerika ve Küba arasındaki Florida boğazlarıyla; Karayip Denizi'ne de Meksika ve Küba arasındaki Yucatan Kanalıyla bağlanır. Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana ve Teksas; Meksika'nın ise Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche ve Yucatán eyaletlerinin kıyılarının bulunduğu Meksika Körfezi, dünyanın en büyük körfezlerinden biridir.
Umman Denizi Hint Okyanusu'nun bir bölümüne verilen addır. Doğusunda Hindistan, kuzeyinde Pakistan ve batısında da Umman Körfezi, Arap Yarımadası ve Aden Körfezi, yer alır.
Hammamet Tunus'ta bir kent ve turizm merkezidir. Nüfusu turizm mevsimine göre 20.000 ile 70.000 kişi arasında değişmektedir.
Susa Tunus'ta bir kent ve turizm merkezidir. Şehir Akdeniz kıyısında Hammamet körfezinde yer alır. Aynı zamanda geleneksel bir zeytinyağı ve tekstil merkezidir. Nüfusu 2003 yılı verilerine göre 220.000 kişidir. Susa vilayetinin merkezidir.
Mersin Körfezi, batıda Taşucu'ndan başlayarak doğuda Karataş'a kadar uzanan körfez. Mersin Körfezi sahil şeridinde Toros Dağları kıyıya paralel uzanır. Körfez içinde kalan Mersin Limanı 2005'in ortalarında özelleştirilmiştir. Türkiye'nin en büyük liman sahasıdır. Taşucu Limanı Türkiye'den Kıbrıs'a denizden en kısa ulaşım noktasıdır.
Bilinen adıyla Körfez Bölgesi olarak bilinen San Francisco Körfez Bölgesi, Kaliforniya'nın San Francisco Körfezi'ni çevreleyen ve içeren bir bölgesidir.
Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.
San Francisco Yarımadası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve San Francisco Körfez Bölgesi ile Pasifik Okyanusu'nu ayıran yarımadadır. Dumbarton Köprüsü, San Mateo – Hayward Köprüsü, San Francisco – Oakland Körfez Köprüsü, San Francisco Körfezi'ne kurulmuşken kuzeydeki Golden Gate Köprüsü yarımadayı Marin İdari Bölgesi'ne bağlar. Yarımadanın özellikle doğusu yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir. Bunda baş etken Silikon Vadisi'nde bulunan çok sayıdaki yüksek teknoloji firmalarıdır.
Chesapeake Körfezi, ABD'nin en büyük ırmak ağzıdır. Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin kıyı şeridi yaklaşık 300 kilometre olup alanı 166.534 km²'dir. En geniş noktada körfezin genişliği 4.5 kilometredir. 150'den fazla nehir bu körfeze dökülür.
TAV Havalimanları, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Bilkent Holding ve Akfen Holding ortaklığında kurulan holding. Günümüzde Fransız Groupe ADP ortaklığında birçok ülkede havalimanı hizmetleri sunmaktadır.
Kuzey Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Eyaletin kuzeyinde 48 ilçe güneyinde ise Güney Kaliforniya'nın 10 ilçesi bulunmaktadır.
Resü't-Tayyib Burnu veya Şerik Yarımadası, Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Nabil ili sınırları içerisinde yer almakta olup kuzey kıyısı Tunus Körfezi'nin güney ucunu oluştururken, güney kıyısı Hammamet Körfezi üzerindedir.