
Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa'da tekerleğin at arabasından otomobile gelişimini sergileyen, Türkiye'nin ilk araba müzesidir. Müze, Umurbey Mahallesindeki 17.000 metrekarelik bir alanı kapsayan eski bir ipek fabrikasının Tofaş'ın sosyal sorumluluk projesi adı altında restore edilmesiyle Haziran 2002 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Antalya Müzesi, Antalya'da yer alan Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir.

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

Ankara Roma Hamamı veya Caracalla Hamamı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Roma hamamıdır. Günümüzde Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapı, ilk katmanı Frigler dönemine kadar uzanan bir höyük üzerine inşa edilmiştir.

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.
Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.
Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde 2015 yılında açılmış tematik bir müzedir.

Yaşayan Müze; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 2007 yılında bir sivil inisiyatif girişimi ile kurulmuş halk bilim müzesidir.
Türk Hamam Müzesi; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan bir müzedir. Gazi Üniversitesi'nde Türk kültürüne ve müzeciliğe yönelik dersler veren akademisyen Sema Demir tarafından kurulan müze, teması bakımından bu alanda Türkiye'nin ilk hamam müzesi olma özelliğini taşımaktadır. 9 Haziran 2012 tarihinde, ilçede bulunan ve 16. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış olan Rüstem Paşa Hamamı'nda açılan müzenin temel amacı; Türk hamam kültürünü belgelemek ve sergileyerek geleceğe aktarmaktır. Bu bağlamda sadece objelerden oluşmamakta; müzede görev yapan anlatıcı ve rehberler bu geleneği çeşitli oyunlar ve canlandırmalar sergileyerek uygulamalı bir şekilde ziyaretçilere aktarmaktadır. Hamam kültürüne ait takunyalar, bakır taslar, ibrikler, peştamallar, hamamcı minderleri, havlular, keseler ve daha birçok nesne gösterime sunulurken; hamam anası, hamam babası, külhanbeyi gibi kavramlar hakkında da bilgiler verilmektedir.
Ankara'da turizm; daha çok yerli turistlerin ziyaretleriyle yürümektedir ve büyük oranda kültür turizmine dayanmaktadır. Ankara, 2018 yılında 3,7 milyon ziyaretçi ile yerli turistlerin en çok konaklama yaptığı 5. Türk şehri olmuştur. Ayrıca turistik tesis ve yatak sayısı bakımından 81 il arasından 11. sırada yer almaktadır.
Kadı Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Ayrıca İpariyye Hamamı ve Eşbek Hamamı olarak da bilinir.
Meteoroloji Müzesi; Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan bir kurum tarihi ve bilim müzesidir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne bağlı olup denetimi Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır. Türkiye'deki meteoroloji alanında yaşanan gelişmeleri kronolojik olarak sergilemek amacıyla kurulan müze, iki ana sergi salonundan oluşur. İlk bölümde yazılı ve görsel tarihi dokümanlar sergilenirken, ikinci kısımda ise meteoroloji biliminde kullanılan yüzden fazla teknolojik alet ve cihaz bulunur. Dünyadaki az sayıda meteoroloji müzesinden biri olup Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren tek müzedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi veya kısaca TMO Müzesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir kurum tarihi ve tarım müzesidir. 2009 yılında açılan müze, TMO'ya bağlı olup denetimleri Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır. Müzede, Türkiye'deki tarım faaliyetleri kapsamında geçmişten günümüze kadar kullanılmış olan tarım araç-gereçleri ve tarihi fotoğraflar sergilenir. Bu eşyaların büyük çoğunluğu, ülkenin farklı şehirlerinden ve TMO'nun 1938 yılından beri faaliyet gösterdiği taşra teşkilatlarından toplanmıştır. Ayrıca; sanatçı Burhan Alkar tarafından yapılan "Hasat Sonu" isimli bir anıt da müze bahçesinde bulunmaktadır.
Süleyman Paşa Hamamı; Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yer alan tarihi bir hamamdır.

İstanbul Su Müzesi (İSUM) Türkiye'nin İstanbul şehrinde bulunan müze.
Gaziantep Fıstık Müzesi, Gaziantep'te bulunan ve Antep fıstığına adanmış müzedir. Dünyanın ilk ve tek fıstık müzesidir.
Gaziantep ilinde Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz ve Fransızların işgallerine karşı savunmasının çeşitli materyallerle anlatıldığı bir müzedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen belgeli özel müze statüsündedir.
Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.