İçeriğe atla

Hamam Camii

Koordinatlar: 42°39′30″K 20°17′50″D / 42.65833°K 20.29722°D / 42.65833; 20.29722
Hamam Camii
Harita
Temel bilgiler
Konumİpek, Kosova
Koordinatlar42°39′30″K 20°17′50″D / 42.65833°K 20.29722°D / 42.65833; 20.29722
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1587 (436 yıl önce) (1587)
Özellikler
Minare sayısı1

Hamam Camii (Arnavutça: Hamam Xhamia), Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.[1]

1587 yılında inşa edilen cami, Hacı Bey Hamamı ve kentteki en eski Arnavutça okulunun yakınında yer almaktadır. 1890 yılında ve Birinci Dünya Savaşı sırasında yanan cami, savatan beş yıl sonra yeniden inşa edilmiştir. Caminin avlusunda farklı dönemlerden mezar taşları bulunmaktadır. Özgün revakının sağ tarafında bir şadırvan bulunmaktaydı. Cami içerisinde bir müezzin mahfili, bir minber ve minareye giriş için bir kapı bulunmaktadır. Minaresi kesme taştan yapılmıştır ve her bir köşesinde kemer bulunan 12 köşesi vardır. Yapının toplam alanı 285 metrekaredir ve revak kısmı yapıya sonradan eklenmiştir. Genel olarak bina çevresine uyum sağlaması adına büyük ölçekte yenilenmiştir. Yapının son onarımı 1999 yılındaki Kosova Savaşı sırasında yanmasının ardından 2001 yılında yapılmıştır.[2]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ Lista E Trashëgimisë Kulturore Për Mbrojtje Të Përkohshme (PDF). Pristina: Republic of Kosovo Ministry of Culture, Youth, and PSort. 9 Ekim 2015. 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  2. ^ "^ "Hamam Xhamia (Pejë)". Databaza e Trashëgimisë Kulturore. Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 13 nëntor 2016". Kosovo Cultural Heritage Database. Republic of Kosovo Ministry of Culture, Youth, and Sport. 8 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Akçahisar)</span>

Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Ergiri)</span>

Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kubbeli Camii</span>

Kubbeli Camii, Kaplan Paşa Camii veya Bekarlar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Kavalye kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simge olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor İlyas Bey Camii</span>

Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Camii (Avlonya)</span>

Muradiye Camii veya Kurşunlu Camii (Xhamia e Plumbit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Avlonya kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1537 ve 1542 yılları arasında Mimar Sinan tarafından I. Süleyman adına inşa edilmiştir. Caminin kubbesi kırmızı kilitli taş ile kapatıldığına rağmen, ismi Kurşunlu Camiî olarak da biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Cami</span>

Kırmızı Cami, eskiden Fetih Camii, Arnavutluk'un Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisinin kalıntıları. 1417 yılında inşa edilmiştir ve Arnavutluk'un en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tekke Camii</span>

Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsa Bey Camii (Üsküp)</span> Üsküpte bir cami

İsa Bey Camii Kuzey Makedonya'nin başkenti Üsküp'ün en önemli Osmanlı İmparatorluğu dönemi anıtlarından biridir. Yapı, eski şehir merkezinin kuzeydoğusunda konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Camii</span> Kosovada bulunan bir cami

Ahmet Ağa Camii, Hacı Hüseyin Camii veya Mlike Camii Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı Camii</span> Priştine, Kosovadaki bir cami

Çarşı Camii, Pazar Camii, Taş Cami, I. Murad Camii, Küçük Fatih Camii veya Cami-i Sagir, Kosova'nın Priştine kentinde bulunan bir Osmanlı camisidir ve şehirdeki en eski yapıdır. Yapının temeli Sultan I. Bayezid döneminde 1389 yılında atılmış ve inşası 15. yüzyılda Sultan II. Murad döneminde devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ali Bey Camii</span> Vıçıtırın, Kosovadaki tarihi bir cami

Gazi Ali Bey Camii, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinin eski merkezinde yer alan Gazi Ali Bey Külliyesi'nin bir parçası olarak Gazi Ali Bey Hamamı'na 100 metre mesafede bulunan tarihi bir camidir. 15. yüzyılda inşa edilen cami Kosova'daki en eski kültürel miras anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ali Bey Hamamı</span> Vıçıtırın, Kosovadaki tarihi bir hamam

Gazi Ali Bey Hamamı veya Vıçıtırın Eski Hamam, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinde bulunan en eski ve önemli anıtlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Suzi Çelebi Camii</span> Prizren, Kosovadaki tarihi bir cami

Suzi Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Kaçanik)</span> Kaçanik, Kosovadaki tarihi bir cami

Sinan Paşa Camii veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.