İçeriğe atla

Hamakabiya Oyunları

Hamakabiya Oyunları (diğer adıyla the Dünya Hamakabiya Oyunları; İbraniceמשחקי המכביה veya İbraniceמשחקי המכביה העולמית; çoğu olarak Maccabiot) 1932 yılından beri her dört yılda bir İsrail'de yapılan, Yahudi ve İsrailli atletlerin katılımına açık bir çoklu spor etkinliğidir. Dünyadaki en büyük üçüncü spor etkinliğidir,[1] 78 farklı ülkeden 9,000 atlet yarışır.[2] Maccabi World Union tarafından organize edilen Hamakabiya, 1960'ta Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin ve uluslararası spor federasyonlarının himayesinde "Bölgesel Spor Etkinliği" ilan edilmiştir.[3][4][5] Hamakabiya genellikle "Yahudi Olimpiyatları" olarak da adlandırılır.[6][7][8]

Hamakabiya Oyunları Yahudi atletlere ve dine bakılmaksızın İsrailli atletlere açıktır. İsrailli Araplarda oyunlarda yarışabilirler.[8][9] Hamakabiya, Yahudi sporcuların toplanması ve tanışması için bir forumdur. Aynı zamanda bu etkinlik sporculara İsrail ve Yahudi tarihini keşfetme fırsatı sunar.[6]

Seremoniler

Hamakabiya seremonisi, Hamakabiya oyunlarının ilk ve son günlerinde gerçekleşen iki tören olayıdır. Törenler, İsrail'deki Yahudi kültürünün ve Siyonist hareketin önemli bir parçasıdır. Maccabianın törenleri, 20. yüzyılın ilk Olimpiyat Oyunlarıyla benzerlik gösterir. Açılış seremonisi İngilizce, İspanyolca ve İbranice dillerinde olur.

17. Hamakabiya Oyunlarının açılış seremonisi.

Madalya sunumu

Her Hamakabiya oyunu sonuçlandırıldıktan sonra bir madalya töreni düzenlenir. Kazanan, ikinci ve üçüncü sıradaki rakipler veya takımlar, kendi madalyalarından ödül almak üzere üç kademeli bir kürsü üzerinde dururlar. Madalyalar resmi bir Maccabi üyesi tarafından verilir.

Sporlar

İsrailli yüksek atlama şampiyonu Gideon Harmat'ın 11. Hamakabiya Oyunlarında gümüş madalya almasını sağlayan performansı.

Hamakabiya Oyunları olimpiyatlardaki tüm 28 sporu kapsar, aynı zamanda netbol, satranç ve kriket sporuda vardır. Olimpiyat oyunları ve diğer büyük uluslararası spor karşılaşmalarının aksine, Hamakabiya'ın yeni sporları kabul etme kuralları konusunda çok yumuşaktır.[10] Sonuç olarak, Hamakabiya Oyunlarında, çiftli köprü gibi çeşitli benzeri olmayan yarışmalar düzenledi. Olimpiyat programında henüz bulunmayan Karate, 1977'de 10. Maccabiah Oyunlarında ilk kez büyük birçok oyun organizasyonunda yer aldı. 1977'den beri karate kesintisiz olarak oyunlarda yer aldı. Başlangıçta karate, yalnızca dövüş veya kumite kategorisinde itiraz edilmiş olsa da, 1981'de formlar veya kata da dahil edildi. 1985'te kadın karatesi de eklendi. Gençlik kategorileri ilk kez 2009'da hazırlandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi olan Dünya Karate Federasyonu, Maccabiah'daki karate yarışmasının kurallarını denetler ve yönetir.

Hamakabiya Oyunları 4 farklı gruptan oluşur: Açık, Çocuk, Üstad ve Paralimpik.

  • Çocuk oyunları – Çocuk Hamakabiya Oyunları 15-18 yaş arasındaki çocukların katılımına açıktır.
  • Üstad Oyunları – Ustad oyunları eski oyuncuları ağırlamak üzere tasarlanmıştır; Bu oyunlar farklı yaş kategorilerine ayrılmıştır
  • Açık oyunlar – Açık oyunlar genellikle her türlü yaştan insanının katılımına açıktır ve her bir heyetin en iyi sporcuları için tasarlanmıştır, her spor için uluslararası kurallar geçerlidir
  • Paralimpik oyunları – Paralimpik oyunlar, genellikle çeşitli fiziksel ve zihinsel engelli sporcuların katılımına açıktır.

Katılan ünlü isimler

Oyunlara katılan bazı ünlü atletler: Mark Spitz, Lenny Krayzelburg, Jason Lezak ve Marilyn Ramenofsky (yüzme); Mitch Gaylord, Abie Grossfeld, Ágnes Keleti, Valery Belenky, Aaron Meland ve Kerri Strug (jimnastik); Ernie Grunfeld, Danny Schayes, (çalıştırıcılar); Larry Brown, Michel Serfaty, Jordan Freed, Nat Holman ve Dolph Schayes (basketbol); Carina Benninga (çim hokeyi); Lillian Copeland, Jessica Goodkin, Gerry Ashworth ve Gary Gubner (atletizm); Angela Buxton, Brad Gilbert, Julie Heldman, Allen Fox, Nicolás Massú ve Dick Savitt (tenis); Dave Blackburn (softball); Jason Taban (badminton); Angelica Rozeanu (masa tenisi); Sergey Sharikov, Vadim Gutzeit ve Mariya Mazina (eskrim); Isaac Berger ve Frank Spellman (halter); ve Lindsey Durlacher, Jason Goldman, Fred Oberlander ve Henry Wittenberg (güreş); Madison Gordon-Lavaee (voleybol); Donald Spero (kürek); Bruce Fleisher (golf); and Adam Bacher (kriket); Boris Gelfand ve Judith Polgar (satranç); Elizabeth Foody (dans); Aaron R. Schwid (bovling); Irwin Cotler (ping pong); Marcelo Lipatin, Jeff Agoos ve Jonathan Bornstein (futbol),[11] Shawn Lipman (Ragbi), Dov Sternberg (karate), Ilyse Sternberg (karate).

Katılan ülkeler

  – 19. Hamakabiya Oyunlarına katılan ülkeler.
  – Eski katılımcılar.

Son Hamakabiya Oyunlarına 76 ülkenin katılmasıyla organizasyon en büyük spor etkinliklerinden birine dönüştü. En son oyunlara katılan ülkelerin listesi aşağıdadır.[12]

İlk oyunlara çoğu Arap ülkesi katıldı. İran Devrimi sonrasında İran katılmayı bıraktı. Daha önce oyunlara katılan ama artık katılmayan ülkeler:

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  3. ^ Helen Jefferson Lenskyj (2012). Gender Politics and the Olympic Industry. Palgrave Macmillan. 19 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  4. ^ Bard and Schwartz, p. 84.
  5. ^ "History of the Maccabiah Games". Maccabi Australia. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2014. 
  6. ^ a b "About Us – Maccabiah". Maccabiah. 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2014. 
  7. ^ Nauright, p. 364.
  8. ^ a b Goldman, Ilan (8 Temmuz 2013). "Arab athletes at the Maccabiah: Going for gold, seeking recognition". Haaretz. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2014. 
  9. ^ Porat, Avinoam (11 Haziran 2005). "Arab Israeli wins Maccabiah gold". Ynet. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2014. 
  10. ^ "17th Maccabiah Basic Regulations" (PDF). 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  11. ^ Jaret Grossman, creator of www.muscleprodigy.com will be competing in wrestling in the 2009 Games; The Maccabiah Games 10 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ "Games / Competitions". The Maccabiah. Temmuz 2013. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2014. 

Works cited

  • Mendelsohn, Ezra (31 Mart 2009). Jews and the Sporting Life : Studies in Contemporary Jewry XXIII. Oxford University Press. ISBN 978-0195382914. 
  • Simri, Uriel (Temmuz 1981). Physical education and sport in the Jewish history and culture : proceedings of an international seminar. Netanya, Israel: Conference publication. LCCN 83112598. OCLC 25200212. OL 3206919M. 
    • Hanak, Arthur. The Maccabi—Maccabiah Winter Games in 1933 and 1936. 
  • Nauright, John. John Nauright, Charles Parrish (Ed.). Sports Around the World: History, Culture, and Practice (illustrated bas.). ABC-CLIO. ISBN 9781598843002. OCLC 814221941. 
  • Mitchell Geoffrey Bard; Moshe Schwartz (2005). One Thousand and One Facts Everyone Should Know about Israel. Rowman & Littlefield. s. 84. ISBN 9780742543584. LCCN 2005-012466. OCLC 60188587. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">2013 Akdeniz Oyunları</span> Akdeniz Oyunlarının on yedincisi

2013 Akdeniz Oyunları, resmî adıyla XVII. Akdeniz Oyunları Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (UAOK) tarafından idare edilen Akdeniz Oyunları geleneğinde yapılan uluslararası bir çok sporlu etkinliktir. UAOK 23 Şubat 2011 günü yapılan oylama sonucu 17.'si düzenlenecek olan oyunların Türkiye'nin Mersin kentinde yapılacağını duyurdu. Müsabakaların 20-30 Haziran günleri arasında yapılması planlandı. Mersin Türkiye'de İzmir'den sonra Akdeniz Oyunları düzenlenen ikinci kenttir. UAOK'nin bütün 24 üye Ulusal Olimpiyat Komitelerinin (UOK'ların) Oyunlara katılmaları bekleniyor. Oyunların resmî programında 27 farklı spor dalına ağırlık verilmektedir. Türkiye, sporcu sayısında 430 sporcuyla ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından İtalya 421 sporcuyla ikinci, Fransa 258 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor. İç savaşın sürdüğü Suriye, 9 sporcuyla en az sporcuyla katılan ülke oldu. Bu arada oyunlar için 500 milyon TL'lik yatırım yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Paralimpik Oyunları</span>

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır.Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

Çok sporlu etkinlik, genellikle birden fazla günde düzenlenen, çeşitli spor dallarında yarışan genellikle farklı milletlerden bireysel veya takımlı sporcuların katıldığı birçok müsabakanın yapıldığı spor etkinliğidir. Uluslararası çapta düzenlenen ilk büyük ve modern çok sporlu etkinlik, 1896'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'dır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Saint Lucia</span>

Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin</span>

Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">2018 Akdeniz Oyunları</span>

2018 Akdeniz Oyunları veya resmî adı ile XVIII. Akdeniz Oyunları, organizasyon tarihindeki 18. etkinlik. 22 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde İspanya'nın Tarragona kentinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Belize</span>

Belize, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise tekvandoda olmak üzere dört sporcuyla katıldı. Oyunlara Belize adıyla sekizinci kez sporcu gönderen ülke, Birleşik Krallık'a bağlı olduğu döneme denk gelen 1968 ve 1972'deki oyunlarda Britanya Hondurası adıyla yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Dominika</span>

Dominika, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, her ikisi de atletizmde olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1996 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dördüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Dominikalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 200 m kategorisinde yarışan Chris Lloyd ile erkekler 400 m kategorisinde yarışan Erison Hurtault, elemeleri geçemeyip yarıştıkları ilk turda müsabakalardan elendiler.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Saint Vincent ve Grenadinler</span>

Saint Vincent ve Grenadinler, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na her ikisi de atletizmde olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Oyunlara altıncı kez sporcu gönderen ülke, ilk kez 1988 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İsrail</span>

İsrail, 1952 yılından itibaren ülke olarak Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı. Milli Olimpiyat Komitesi 1933 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde kuruldu. Takım Yahudi toplumunu temsil ettiğinden, Almanya’daki 1936 Yaz Olimpiyatları’nı boykot etti. Bunun nedeni Almanya’yı yöneten Nazi Partisi ve onların Yahudi karşıtı politikalarıydı. İsrail 1952 yılından beri bütün Yaz Olimpiyat Oyunlarına ve 1994 yılından itibaren Kış Olimpiyat Oyunlarına birer takım gönderdi. 1972 yılında, İsrail delegasyonunun 11 üyesi, Kara Eylül adlı silahlı grup tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Paralimpik Oyunları</span>

2016 Paralimpik Yaz Oyunları(Brezilya Portekizcesi: Jogos Paralímpicos de Verão de 2016), 7 Eylül-18 Eylül 2016 tarihlerinde Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından Rio de Janeiro, Brezilya'da,engelli sporcular için düzenlenen 15.Paralimpik Yaz Oyunları, uluslararası bir spor organizasyonudur . Oyunlar ilk kez bir Latin Amerika ve Güney Amerika şehrinde, ilk kez Portekizce konuşan bir ülkede, ikinci kez Güney Yarımküre'de yer alan bir şehir ve ülkede düzenlenmiş oldu. Kano ve paratriathlon ilk kez bu oyunlarda Paralimpik programında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">2017 İslami Dayanışma Oyunları</span>

2017 İslami Dayanışma Oyunları veya IV. İslami Dayanışma Oyunları, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan çok sporlu organiasyon. 12-22 Mayıs tarihlerinde düzenlendi. 21 spor dalında 54 ülkeden yaklaşık 2800 sporcu mücadele etti.

Dünya Zeka Sporları Oyunları, Uluslararası Zeka Sporları Derrneği (IMSA) tarafından "Yaz ve Kış Olimpiyatları'ndan sonra üçüncü bir Olimpiyat Oyunları getirme yolunda atılan bir taş" olarak nitelendirilen çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Çok sporlu etkinlikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir çok sporlu etkinlik genelde birden fazla günde düzenlenen, atletlerin (çoğunlukla) ulusal takımları oluşturarak birçok farklı spor dalında yarıştıkları, organize edilmiş bir spor etkinliğidir. Tutulan etkinliklerin büyük sayısını sağlayabilmek için genelde etkinlikler birkaç gün boyunca tutulur, çoğu kez tek sporlu etkinliklerden daha uzun tutulur. Uluslararası önemiyle ilk büyük, modern çoklu spor etkinliği Olimpiyat Oyunlarıdır. Bugün dünyada en çok tanınan spor etkinliklerinden bazıları çok sporlu etkinliklerdir; Dünya Oyunları, İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, Panamerikan Oyunları ve Akdeniz Oyunları bunlardan bazılarıdır. Bu maddede günümüzde devam eden ya da etmeyen bütün çok sporlu etkinlikleri listelenmektedir. Bütün büyük çok sporlu etkinliklerin tam bir listesi aşağıda tablo halinde listelenmiştir.

"Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampüte Oyunları", engelli atletlerin yarıştığı bir çoklu oyundur. 1948 yılında Aylesbury, İngiltere'deki Stoke Mandeville Hastanesi rehabilitasyon bölümünde çalışan nöroloji doktoru Sir Ludwig Guttmann omurilik yaralanmalarına sahip olan 2. Dünya Savaşı gazilerini içeren organizasyonu oluşturmuş ve Londra’daki ilk savaş sonrası Yaz Oyunları’nda yer almıştır. 1952’de Hollanda etkinliğe katılarak tarihteki ilk “fiziksel engelliler” için uluslararası yarışmayı oluşturmuştur. 1960 yılında 9. Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampüte Oyunları, o zamanki ismiyle Stoke Mandeville oyunları, o yılın Olimpik Oyunlar'ından sonra Roma'da yapılmıştır. Bu oyunlar ilk Paralimpik Oyunlar sayılmaktadır. 2012 Paralimpik Oyunları maskotu Mandeville, Stoke Mandeville Hastanesi'ne ithafen isimlendirilmiştir.

Afro-Asya Oyunları”, Asya ve Afrika’dan atletlerin katılımıyla gerçekleşen çok sporlu etkinliktir. Olimpiyatlar dışında bu iki kıtayı bir etkinlikte birbiriyle yarıştıran bir başka spor organizasyonu yoktur. Oyunlar 4 senede bir gerçekleşmesi kararı alınmıştır. Ayrıca Asya Olimpiyat Konseyi (OCA) ve Ulusal Afrika Olimpiyat Komitesi (ANOCA) tarafından denetlenmektedir. Afro-Asya Oyunları Asya ve Afrika Ulusal Olimpiyat Komiteleri‘nin beraber katılımına ve birkaç Ulus Oyunları Federasyonu ülkesinin katılımına ev sahipliği yapmaktadır. Afro-Asya Oyunları açılışı 2003 yılında Hyderabad, Hindistan’da yapıldı. İkinci Oyunlar 2007 yılında Cezayir’de yapılması planlanmıştı. Ancak Oyunlar “Asyalılar altın madalya sahibi sporcuları belirlemekte başarısız olduğu için” süresiz olarak ertelendi. Bir başka deyişle Oyunlar feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda Finlandiya</span>

Finlandiya, 13-29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Atina, Yunanistan'da 2004 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. Fin sporcular, 1908'deki ilk çıkışından bu yana tüm Olimpiyat Oyunlarında yarıştılar. Finlandiya Olimpiyat Komitesi ülkenin şimdiye kadarki en küçük grubunu gönderdi. 36'sı erkek 17'si bayan toplam 53 sporcu sadece 12 spor dalında yarıştı; ülkenin takım büyüklüğü, sporcuların dörtte biri kadardı.

<span class="mw-page-title-main">Özel Olimpiyatlar</span>

Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli ve fiziksel engelli çocuklar ve yetişkinler için düzenlenen bir spor organizasyonudur. Bu alanda dünyanın en büyük spor organizasyonu olup 172 ülkede 5 milyon katılımcıya ve Birleşik Spor ortaklarına yıl boyunca eğitim ve etkinlikler sunmaktadır. Yerel, ulusal ve bölgesel yarışmalar da dahil olmak üzere her gün dünyanın her yerinde Özel Olimpiyat yarışmaları düzenlenmekte ve yılda 100.000'den fazla etkinliğe eklenmektedir. Uluslararası Paralimpik Komitesi gibi, Özel Olimpiyatlar organizasyonu da Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmaktadır ancak, Paralimpik Oyunlarından farklı olarak, Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları, Olimpiyat Oyunları ile aynı yılda veya bağlantılı olarak düzenlenmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Paralimpik Oyunları</span> engelli sporcuların yarıştığı uluslararası spor organizasyonu

2020 Paralimpik Yaz Oyunları, 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihlerinde Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen uluslararası bir spor organizasyonudur. 22 spor dalında 4403 sporcu yarışmıştır. Para-badminton ve Para-tekvando dalları ilk defa 16.'sı yapılacak paralimpik oyunlarında yer almıştır. Normalde 2020'de yapılması planlanan yarışmalar COVID-19 pandemisi nedeni ile 1 yıl ertelenmiştir.