İçeriğe atla

Halına Pahutyak

Halyna Vasylivna Pahutiak (1958 doğumlu), fantezi kurgusuyla tanınan Ukraynalı bir yazardır. "Sihirli gerçekçiliğin hermetik tarzını popüler türler ve vampir temalarıyla" birleştiren Pahutiak'ın hikâyeleri, "fantastik metamorfozlar, anne[1] vizyonları ve çocuksu rüyalar" kullanır.[2] The Servant of Dobtomyl (2006) adlı romanı 2010 Shevchenko Ulusal Edebiyat Ödülü'nü kazandı.[1]

Hayat

Pahutiak, Batı Ukrayna'daki Lviv Oblastı'nın Drohobych bölgesindeki bir köy olan Zalokot'ta doğdu. O küçük bir çocukken, ailesi, on dokuzuncu yüzyıl Ukraynalı yazarı Ivan Franko'nun doğum yerinden pek de uzak olmayan Urizh'e taşındı . Kiev'deki Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi'nden Ukrayna filolojisi diploması aldıktan sonra memleketine döndü ve Lviv'e yerleşti.[1] İlk kitaplarını Sovyet döneminde yayımladı. Çok ısrarcıydı ve Sovyet geleneklerini eleştirmekten korkmadan her zaman yayıncıların iradesine karşı çıktı. Bununla birlikte, Kiev yayınevi "Sovyet Yazar" tarafından yayınlanan "Usta" (1986) kitabı 65 bin tirajla yayınlandı.

Küçük Beyaz Kuşun Notları'nın (1999) ana karakteri, çocukları ölmüş veya henüz doğmamış kadınların içinde bulunduğu kötü duruma anlatan, kendi benliği ve dili arasında bir yakınlaşma arayan, dili tutulmuş bir kadındır.[3]

Pahutiak'ın 'Avantiurkik z Urozha' (Urizh'li Maceracı) adlı öyküsü, günümüz deneyimleri ve anılarıyla başladıktan sonra yumuşak bir şekilde on yedinci yüzyıl ortamına geçerek yeniden yapılandırma röportajı türünü kullanır.

2015 yılında, Halyna Pagutyak'ın çalışmasından bir alıntı, yazarın izni olmadan Ukrayna dilinde dış bağımsız değerlendirme (EIE) görevlerinde kullanıldı. Beş görevde (№ 29-33), konuyla ilgili felsefi metni analiz etmek ve yazarın söylemek istediklerine bir cevap vermek gerekiyordu. Halyna Pagutyak açık mektubunda bu görevleri "saçma ve yazarın metnine hakaret" olarak nitelendirdi.[4]

Pahutiak'ın vampir kurgusu özellikle eleştirel ilgi gördü.[5]

Çalışmaları

Romanlar

  • Hospodar. Roman, povist' . Kiev: Radians'kyi pysmennyk, 1986.
  • Potrapyty v üzgün. Roma, opovidannia . Kiev: Molod', 1989.
  • Zapysky biloho ptashka. Dva Romany ta povist' . [Küçük Beyaz Kuşun Notları], 1999.
  • Doğu Kapıları Sığınağının Katibi . 2004.
  • Sluha z Dobromylia [Dobromyl'in Hizmetkarı]. 2006. Özeti, Michael M. Naydan tarafından 'Dobromyl'den Minion veya Vampirin Oğlu' olarak çevrilmiştir, Metamorphoses 20: 1 (Bahar 2012), s. 218–237.
  • Uriz'ka gityka [Urizh Gotik]. 2009.
  • Zacharovani muzikanty [Büyülü Müzisyenler]. 2010.

Kısa hikayeler

  • 'Avantiurkik z Urozha' [Urizh'li Maceracı]
  • Ed Hogan ve Askold Melnyczuk'ta "Kendini Bir Bahçede Bulmak İçin", editörler, Üç Dünyadan: Yeni Ukrayna Yazısı . Zephyr Basın, 1996.
  • Ukradene misto 5 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [Çalınan Kasaba], 2013. .

Kaynakça

  1. ^ a b c "Gender Matters: Women's Literary Discourse". Ukraine's Quest for Identity: Embracing Cultural Hybridity in Literary Imagination, 1991-2011. Lexington Books. 2017. ss. 126-130. ISBN 9781498538824.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Tamara Hundorova (2019). "Feminist Postmodernism: Oksana Zabuzkho". The Post-Chornobyl Library: Ukrainian Postmodernism of the 1990s. Academic Studies Press. ISBN 9781644692400. 
  3. ^ Tamara Hundorova (Summer–Kış 2001). "The Canon Reversed: New Ukrainian Literature of the 1990s". Journal of Ukrainian Studies. 26 (1–2): 267-8. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2023. 
  4. ^ "Скандал на цьогорічному ЗНО. Письменниця, чий твір використали у тестах, обурена питаннями до нього". Українська правда _Життя. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  5. ^ Svitlana Krys. "Vampires in Halyna Pahutiak's Contemporary Ukrainian Fiction". Gothic Studies. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Omeljan Pritsak</span> Ukraynalı tarihçi (1919 – 2006)

Omeljan Pritsak, Ukraynalı dilbilimci, türkolog ve Ukrayna tarihi öğretim üyesidir. Harvard Üniversitesi'nde Ukrayna tarihi kürsüsünü kurmuş ve bunun ilk yöneticisi olmuştur. Orta Çağ tarihçiliği üzerine çalışmalarıyla tanınır. Oryantalizm, özellikle Türkoloji uzmanlık alanlarındandır. Kiev Knezliğitarih, Erken- çağdaş Ukrayna tarihi ve Avrupa stepleri tarihini de kaynaklarını araştırmıştır. Eski Norveççe ve Kiev Ruslarının İskandinavya kökleri hakkında bilgi sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü, Ukraynalı bir milliyetçi siyasal bir örgüttür. Örgüt 1929 yılında Viyana'da kurulmuş olup ilk olarak Ukrayna Askeri Örgütü, küçük radikal sağcı gruplar ile Dmitro Dontsov, Yevhen Konovalets, Mıkola Stoborski gibi sağcı Ukraynalı milliyetçiler ve aydınlar arasında bir birlik olarak ortaya çıkmıştır. Örgütün amacı Polonya, Çekoslovakya ve Rusya toprakları içerisinde etnik Ukraynalıların yaşadığı bölgelerde dış ve iç düşmanlara karşı şiddet ve terör yolu ile dahil bağımsız bir Ukrayna devleti kurmaya çalışmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

Ukrayna Ermenileri, Ukrayna'da yaşayan etnik Ermenilerdir. 2001 Ukrayna nüfus sayımına göre Ermeni nüfusu 99,894'tür. Ancak ülke, henüz sayıları tespit edilmemiş olan bir dizi Ermeni misafir işçiye de ev sahipliği yapıyor. Ukrayna’daki Ermeni nüfusu, 1889 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana neredeyse iki katına çıktı. Bugün Ukrayna, dünyanın en büyük 5. Ermeni topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">İvan Franko</span>

Ivan Yakoviç Franko Ukraynalı bir şair, yazar, sosyal ve edebiyat eleştirmeni, gazeteci, tercüman, ekonomist, politik aktivist, felsefe doktoru, etnograf ve Ukrayna dilinde ilk polisiye romanları ve modern şiirin yazarıdır.

Çağdaş Ukrayna edebiyatı, hem Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı hem de Sovyetler Birliği'nin dağıldığı yıl olan 1991'den sonraki dönem Ukrayna edebiyatına atıfta bulunur. 1991 yılından itibaren, Sovyetler Birliği'nin uyguladığı sansür ortadan kalktı ve yazarlar, sanat, müzik ve edebiyatın resmi sosyalist gerçekçilik tarzından ayrılma imkanı elde edebildiler. Ukrayna edebiyatında zaten Perestroika (1985) döneminde ve özellikle Çernobil Faciası'ndan sonra temel değişiklikler meydana gelmişti. Bazı araştırmacılar, modern Ukrayna edebiyatının 1970'lerde doğduğunu ve altmışlılar jenerasyonundan Sovyet muhalifleri tarafından kurulduğunu öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Marianna Kiyanovska</span>

Marianna Kiyanovska Ukraynalı bir şair, çevirmen ve edebiyat bilginidir ve Shevchenko Ulusal Ödülü'nün sahibidir.

Kiev'in Madonna, 2022'de Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından bombalanması sırasında saldırıdan korunmak için Kiev Metrosuna sığınan bir çocuğu emziren bir kadının sembolik bir görüntüsüdür. Gazeteci András Földes'in çektiği fotoğraf internette popüler oldu. Hem insani bir krizin hem de haksız bir savaşın temsili haline geldi. Görüntü, İtalya'nın Mugnano di Napoli kentindeki bir Katolik kilisesinde sergilenen ve direniş ve umudun sanatsal bir sembolü haline gelen bir ikondan ilham aldı.

<span class="mw-page-title-main">Klim Polişçuk</span>

Klym Lavrynovych Polishchuk Ukraynalı bir gazeteci, şair ve yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Amelina</span>

Viktoriya Yuryivna Amelina, Victoria Amelina olarak bilinen Ukraynalı bir romancıydı. İki roman ve bir çocuk kitabının yazarıydı, Joseph Conrad Edebiyat Ödülü sahibi ve Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü finalistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lina Kostenko</span>

Lina Vasylivna Kostenko Ukraynalı şair, gazeteci, yazar, yayıncı ve eski Sovyet muhalifi. "Altılılar" şiir hareketinin kurucusu ve önde gelen temsilcisi olan Kostenko, Ukrayna'nın en önde gelen şairlerinden biri olarak tanımlanmış ve Ukrayna dilindeki lirik şiiri yeniden canlandırmasıyla tanınmıştır.