İçeriğe atla

Halîk Ahmed Nizâmî

Halîk Ahmed Nizâmî
خليق أحمد نظامي
Khaliq Ahmad Nizami
(K. A. Nizami)
Doğum5 Aralık 1925(1925-12-05)
Amroha, Birleşik Eyaletler, Britanya Hindistanı
Ölüm4 Aralık 1997 (71 yaşında)
Aligarh, Uttar Pradesh, Hindistan
MilliyetHintli
Mezun olduğu okul(lar)Agra Üniversitesi
EvlilikRazia Nizâmî

Halîk Ahmed Nizâmî (Khaliq Ahmad Nizami, K. A. Nizami), (Arapçaخليق أحمد نظامي), (5 Aralık 1925 – 4 Aralık 1997) Hindistanlı tarihçi ve diplomat.[1]

İlk yılları ve Eğitimi

Nizâmî Amroha'da (Birleşik Eyaletler, Britanya Hindistanı) doğdu. Tarih alanında yüksek lisansını 1945 yılında, o zamanlar Agra Üniversitesi'ne bağlı olan Meerut Koleji'nde tamamladı.[2]

Kariyeri

Akademik

1947 yılında Aligarh İslam Üniversitesi Tarih Bölümü'ne asistan olarak başladı. 1953’te doçentliğe, 1963’te profesörlüğe yükseldi ve aynı üniversitede birkaç yıl çalıştı. Daha sonra 3 Ocak 1974'ten 30 Ağustos 1974'e kadar rektör yardımcısı (vekil) olarak,[3] ve 3 Temmuz 1977'den 30 Temmuz 1980'e kadar üniversitenin Tarih Bölümü dekanı olarak görev yaptı. 1980’den sonra vefatına kadar (1997) Tarih Bölümü başkanlığını yürüttü.[4] Üniversitedeki K. A. Nizami Kuran Araştırmaları Merkezi onun adını taşımaktadır.[5][6]

Annemarie Schimmel tarafından “tasavvuf tarihçilerinin pîri, ilim deryası” şeklinde nitelendirilmiştir. Kırktan fazla İngilizce, Urduca ve Arapça kitap haricinde, 200 kadar makale ve Encyclopaedia of Islam, Encyclopædia Iranica, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’ne çeşitli maddeler yazmıştır.[7]

Diplomatik

1975-1977 yılları arasında Hindistan'ın Suriye Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.[2]

Başlıca Eserleri

  • On History and Historians of Medieval India
  • Royalty in Medieval India
  • The Life & Times of Shaikh Nizam-u'd-din Auliya
  • The life and times of Shaikh Farid-ud-din Ganj-i-Shakar
  • Some Aspects Of Religion And Politics In India During The 13th Century
  • Medieval India: A Miscellany

Ayrıca bakınız

  • Aligarh İslam Üniversitesi
  • Aligarh İslam Üniversitesi mezunları listesi

Kaynakça

  1. ^ Professor K.A. Nizami: scholar and historian of medieval India. Idarah-i-Adabiyat-i-Delli. 2000. 
  2. ^ a b Azad, Ghulam Murtaza (1998). "KHALIQ AHMAD NIZAMI (1925—1997)". Islamic Studies. 37 (1): 141-143. ISSN 0578-8072. JSTOR 20836984. 9 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Aligarh Muslim University -- Public Relations Officer". 5 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ex-Deans". 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Aims & Objectives". K.A. Nizami Centre for Quranic Studies. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  6. ^ "Vice President Inaugurates Prof K.A. Nizami Centre for Quranic Studies in Aligarh Muslim University". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Azmi Özcan, Nizâmî, Halîk Ahmed, İslam Ansiklopedisi". 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ebûbekir Sirâceddîn, İngiliz tasavvuf bilimcisi. Tradisyonalist ve perennialist akımın öncü temsilcilerinden birisi olan Martin Lings, ünlü bir yazar, editör, mütercim ve araştırmacı kişiliğinin yanı sıra dini öğreti, kutsal metin, sembolizm, edebiyat ve sanat aracılığıyla ağırlıklı olarak Tanrı-insan ilişkisini terennüm eden bir şair olarak bilinmektedir.

Şeytan ayetleri, Muhammed tarafından önce vahiy olarak açıklanıp sonrasında bu ayetlerin Şeytan isimli varlık tarafından kulağına söylendiği ifade edilerek Kur'an'dan çıkartıldığı belirtilen ayetlerdir. Bu ayetlerle ilgili rivayetler, Taberî, Vâkidî, İbn Sa'd, Ebu Cafer Taberi ve İbni İshak'ın eserlerinde yer almıştır. Şeytan ayetleri kavramı ilk defa İskoç tarihçi William Muir tarafından 1858'de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tolunoğulları</span> Mısırda kurulmuş Türkî Memluk hanedanı

Tolunoğulları, Batlamyus Hânedânı idaresinden sonra Mısır'ı ve Suriye'nin çoğunu yöneten ilk bağımsız hanedan olan Türk kökenli bir Memlûk hanedanıydı. Bu devletin bir diğer önemi ise Müslüman olan Türklerin kurduğu ilk bağımsız devlet olmasıydı. İslam Halifeliği'ni yöneten Abbâsî Hanedanı'nın merkezî otoritesinden ayrıldıkları 868'den 905'e kadar bağımsız kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Tapar</span> Büyük Selçuklu Devleti sultanı

Muhammed Tapar ya da Gıyaseddîn Muhammed Tapar Büyük Selçuklu Sultanı ve Melikşah'ın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">El-Ezher Üniversitesi</span>

El-Ezher Üniversitesi, 975 yılından itibaren Kahire, Mısır'da İslam İlimleri ve fen bilimleri üzerine eğitim veren üniversite. Mısır'ın en eski lisans veren üniversitesidir ve "Sünni İslam'ın en prestijli üniversitesi" olarak ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nizâmî-i Gencevî</span> Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair

Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair.

<i>Hüsrev ve Şirin</i>

Hüsrev ve Şirin, İran ve Türk edebiyatlarında mesnevilerde işlenen klasik bir aşk macerası.

İbn-i Hallikân On üçüncü yüzyılda yaşamış olan tarihçi, fakih ve şair. İbn Hallikân soyunu, Abbâsî Devleti'nde çeşitli görevlerde bulunan Belhli olan Budist kökenli Bermekî ailesine dayandırır ancak bazı kaynaklar Arap veya Kürt olduğunu iddia eder.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Karaviyyîn Üniversitesi</span> Fasta bir üniversite

Karaviyyin Üniversitesi, günümüzde Fas sınırlarındaki Fes şehrinde bulunan üniversitedir. Fâtıma el-Fihrî tarafından 857-859 yıllarında bir cami olarak kurulmuş ve daha sonra İslam Altın Çağı'nın önde gelen ruhani ve eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Fas'ın modern devlet üniversitesi sistemine 1963 yılında dahil edilmiş ve iki yıl sonra resmi olarak "Karaviyyin Üniversitesi" olarak yeniden adlandırılmıştır. Cami binasının kendisi de Fas tarihinin birçok farklı döneminden unsurlar içeren tarihi Fas ve İslam mimarisinin önemli bir kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Taxila</span>

Eskiden Takshashila olarak bilinen Taxila, Pakistan'ın Pencap Eyaleti'nin Ravalpindi şehrinde, İslamabad'ın ve Rawalpindi'nin 32 km kadar kuzey batısında, ünlü Grand Trunk Yolu'nun hemen dışında bulunan bir kasabadır. Şehir deniz seviyesinden 549 metre (1,801 ft) yüksekte yer alır. Rawalpindi şehrindeki Taxila tehsilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed el-Mansur</span>

Ahmed el-Mansur(Arapça:أبو العباس أحمد المنصور), Ahmed Ebu Abbas El Mansur veya El Mansur Eddabi(Türkçe:Altın); 1549 Fes - 25 Ağustos 1603, Fes yakınları) 1578 ile 1603 yılları arasında Fas'ı yöneten altıncı ve en ünlü Saadi yöneticisidir. Ahmed el-Mansur, Avrupa ve Afrika'da güçlü ordusu ve stratejik önemi nedeniyle Geç Rönesans dönemi'nin ve 16. yüzyılın en önemli figürlerinden biri sayılmaktaydı. "Derin İslami bilgisi olan, kitapları seven, hattatçılıkla ve matematikle uğraşan ve mistik yazılar ile dini&bilimsel tartışmalarla ilgilenen" biri olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Amir Khusrau</span> Türk asıllı Hintli şair ve alim (1253–1325)

Abu'l Hasan Yamīn ud-Dīn Khusrau, Hindistan'dan bir Sufi müzisyeni, şair ve bilgin idi. Hint yarımadasının kültürel tarihinde ikonik bir figürdü. Şiirlerini genelde Farsça yazardı ama Hindavice de yazardı. Khusrau genelde "Hindistan'ın sesi" veya "Hindistan'ın Papağanı" (uti-e-Hind) olarak adlandırılır ve "Urduca edebiyatının babası" olarak adlandırılır.

Mezhepsiz Müslüman, İslami mezheplerden herhangi birine bağlı olmayan, kendisini bu mezheplere ait görmeyen veya inancını bu mezhepler içerisinde sınıflandırmayan bir Müslüman.

Antigua ve Barbuda'daki İslam istatistikleri, 67.448 olan toplam nüfusun yüzde 0,3'ünü temsil eden toplam Müslüman nüfusun yaklaşık 200 olduğunu tahmin ediyor. Adaların Müslümanlarının çoğu Suriye veya Lübnan asıllı Araplardır. John's'da, Antigua ve Barbuda Uluslararası İslam Cemiyeti ve Amerikan Antigua Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği dahil olmak üzere bilinen iki İslami kuruluş vardır. Antigua'da ayrıca bir Ahmediye heyeti de var. John's dışında, Codrington, Barbuda'da Antigua ve Barbuda Müslüman Topluluğu vardır. 2016 yılında bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, toplam sayının 950 civarında olduğunu hesapladı.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hanedanı</span>

Seyyid hanedanı, 1414-1451 yılları arasında hüküm süren Hindistan'daki Delhi Sultanlığı'nın dördüncü hanedanıydı. Tuğluk ve Timurlular'ın Multan valisi Hızır Han tarafından kuruldu. Tuğluk Hanedanı'nın yerini aldılar ve Sultanlığı Timurlular'a bağlı bir Vasal devlet olarak yönettiler. 1451’de Alaeddin Alem Şah, Sultanlığı Ludî Hanedanı'na devretti.

<span class="mw-page-title-main">Hızır Han (Seyyid Hanedanı)</span>

Timur'un işgalinden ve Tuğluk hanedanının yıkılmasından kısa bir süre sonra Hızır Han, kuzey Hindistan'da Delhi Sultanlığı'nın Seyyid hanedanını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mübarek Şah (Seyyid Hanedanı)</span>

Mübarek Şah Delhi Sultanlığı'nı yöneten Seyyid Hanedanı'nın ikinci hükümdarı ve Hızır Han'nın oğluydu.

Yahya bin Ahmed Sirhindi, 15. yüzyılda Târîh-i Mübârek Şâhî'yi yazan Hint Müslüman tarihçi. Farsça olarak yazılan eser Delhi Sultanlığı tarihini anlatmaktadır. Mübarek Şah döneminde yazılan eser, Seyyid hanedanı açısından önemli bir bilgi kaynağıdır.