İçeriğe atla

Halveti Tekkesi

Koordinatlar: 40°42′22″K 19°57′09″D / 40.70611°K 19.95250°D / 40.70611; 19.95250
Halveti Tekkesi
ArnavutçaTeqeja e Helvetive
Genel görünüşü
Tekke'den bir kısım
Harita
Genel bilgiler
DurumZarar görmüş durumda
TürTekke
ŞehirBerat
Ülke Arnavutluk
Koordinatlar40°42′22″K 19°57′09″D / 40.70611°K 19.95250°D / 40.70611; 19.95250
Tamamlanma1782 (241 yıl önce) (1782)
SahipHalveti tarikâtı
Teknik ayrıntılar
Boyut12 x 12 m
Tasarım ve inşaat
İmarcıKurt Ahmed Paşa
Cultural Monument of Albania
TürKültürel miras anıtı
Belirleme1970
Referans no.26
TİPDini yapı

Halveti Tekkesi (Arnavutça: Teqeja e Helvetive) Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh, bir Sûfî mezhebi olan Halveti tarikât'a aittir.[1] Tekke'nin yanında, Sultan Camii ve bir Kervansaray bulunmaktadır.

Halveti Tekke 1782 yılında Kurt Ahmed Paşa tarafından, 15. yüzyılından kalma Bektaşi tekkesi üzerinde inşa edilmiştir. Tekkede Ahmet Kurt Paşa ve oğlunun türbesi bulunmaktadır. Dervişlerin uyku yerleri korunmuştur.

Günümüzde, Halveti Tekkesi Arnavutluk'un kültürel miras anıtı olarak ilan edilmiştir.[2] 1967 yılından itibaren, Arnavutluk, Enver Hoca'nın komünist hükûmeti tarafından dünyanın ilk ateist devleti olarak ilan edildikten sonra, Halveti Tekkesi kapatılmıştır ve çok zarar görmüştür. Bu dönemde tekkenin mezarları yok edilmiştir.

Bina, her biri yaklaşık on iki metre uzunluğunda, neredeyse kare şeklindedir ve dikdörtgen bir ana oda (semâhane), dikdörtgen bir kapı ve bir giriş holünden oluşur. Galerili ana odanın iç duvarları resimlerle süslenmiştir. Tavan özellikle zengin bir şekilde tasarlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Teqja e Helvetive" (Arnavutça). Erişim tarihi: 6 Kasım 2010. []
  2. ^ "Religious buildings with the "Culture Monument" status". Republic of Albania National Committee for Cult. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Berat (ilçe)</span>

Berat ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin güney orta kesiminde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Berat ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 939 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 117.066'dır. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Berat idi.

<span class="mw-page-title-main">Berat</span>

Berat, orta güney Arnavutluk'ta Berat ilinin merkezidir. Yüzölçümü 379.98 km² olan şehrin nüfusu 2011 tahminlerine göre 60.031'dir.

<span class="mw-page-title-main">Debre (ilçe)</span>

Debre ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin orta doğu kesimlerinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Debre ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,088 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 62,825'tir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşımayan Piskopoya idi.

<span class="mw-page-title-main">Ergiri (ilçe)</span>

Ergiri ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin güneyinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Ergiri ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,137 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 56,720'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Ergiri idi.

<span class="mw-page-title-main">Akçahisar</span>

Akçahisar veya Kroya Arnavutluk'un orta kesiminde bir kasaba ve belediye merkezidir. Tarihî dönemde de önemli bir yerleşim birimi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bekarlar Camii</span> Berat Şehri, Arnavutlukta bulunan cami

Bekarlar Camii, eskiden Süleyman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti Berat kenti'nin Mangalem semtinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kubbeli Camii</span>

Kubbeli Camii, Kaplan Paşa Camii veya Bekarlar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Kavalye kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simge olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Dolma Tekkesi</span>

Dolma Tekkesi veya Mustafa Baba Dolma tekkesi, MS 1770 yıllarda Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Akçahisar kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikât'a aittir. Dergâh, Akçahisar kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Eski osmanlı câmii'nin üstünde yapılmış İskender Bey müzesinin yanındadır. Tekke'de Hacı Mustafa Baba Türbesi ve dergâhın kurucusu, Adem Ağa Toptani'nin mezarı bulunmaktadır.

Martaneş Tekkesi veya Peşku Tekkesi (Teqeja e Peshkut) Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Debre ilçesi'nin Martaneş köyünde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh Bektaşi tarikât'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Âsım Baba Tekkesi</span>

Zall Tekkesi veya Asim Baba Tekkesi, MS 1700 yılında inşa edilmiş Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Ergiri kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikat'a aittir. Dergâh 1780 yılında Sulucakarahöyük’ten Arnavutluğun Ergiri kasabasına gelen Üsküdarlı Muhammed Âsım Baba tarafından kurulmuştur. Âsım Baba Dimetokalı Kara Ali Dede’nin halîfesidir. 1796 yılında Ergiri'de ölmüş ve türbesi halk tarafından çok ziyaret edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Melan Tekkesi</span>

Melan Tekkesi Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Libohova ilçesinin Vrahogoranci köyünde bulunan tarihi bir Osmanlı-Türk dinî eseridir. Tekke 19. yüzyılda Aliu Baba tarafından inşa edilmiştir, türbesi hâlâ tekke'nin yanında bulunmaktadır. Dergâh Bektaşi tarikâtın Ergiri dedeliğe aittir.

Rüfâi Tekkesi veya Şeyh Rıza Tekkesi Arnavutluk'un Berat kentinde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh Rüfâi tarikât'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Fraşiri Nasîbi Tâhir Baba Tekkesi</span>

Fraşırî Nasîbi Tâhir Baba Tekkesi, Arnavutluk'un Ergiri iliin Permedi belediyesine bağlı Fraşer köyünde bulunan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Tekke, 1825 yılında Nasîbi Tâhir Baba tarafından kurulmuştur. Dergâh Bektaşi tarikât'a aittir. Nasîbi Tâhir Baba'dan sonra posta Baba Aluş, Baba Mustafa Kenzî, Baba Şem'î ve Baba Âbidin oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tekke Camii</span>

Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.

Halveti Tekkesi Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Debre ilçesi'nin Herebel köyünde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh Halveti tarikât'a aittir.

Şeyh Dürî Tekkesi, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiran'da bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Şehrin İskender Bey Meydanı'nın kuzeydoğusundadır. Dergâh Kadirî tarikât'a aittir.