İçeriğe atla

Haluk Nihat Pepeyi

Haluk Nihat Pepeyi
Doğum1898
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Mayıs 1972
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
Meslekbürokrat

Haluk Nihat Pepeyi (1898; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 27 Mayıs 1972; İstanbul, Türkiye), Türk bürokrat. Sanasaryan Han'da "tabutluk" olarak bilinen dar işkence odalarını geliştirenlerden biri olmuştur. Nazi Almanyası'na yaptığı bir geziden etkilenerek gözaltındaki kişilere işkence etmek için bu tabutluklarda çok parlak helezonik ampullerin kullanılması fikrini geliştirmiştir.[1][2]

Hayatı

Mektebi Mülkiye'yi bitirdi. Karasu, Akyazı, Akhisar Nahiye Müdürlükleri, Nusaybin, Sındırgı, Ayvalık, Mustafakemalpaşa, Eminönü, Fatih, Çankaya kaymakamlıkları, İstanbul Şehiremaneti Müfettişliği, İstanbul Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü, Ankara Belediyesi 2.Reis Muavinliği, İstanbul Vali Muavinliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Siirt, Burdur, Erzurum, Antalya, Kütahya Valilikleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapmıştır. Merkez Valisi iken 18 Nisan 1953 tarihinde emekli olmuştur. 1954'te Demokrat Parti'den Kütahya, Ekim 1957'de İstanbul Milletvekilliklerine seçildi. 1962 yılında emekli oldu. Evli bir çocuk sahibi idi.[3]

Nazi Almanyası ziyareti

Şubat 1943'te 2. Dünya Savaşı sürerken İstanbul Emniyet Müdürü Haluk Nihat Pepeyi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Azınlıklar Şube Başkanı Selahaddin Korkud Nazi Almanyasını ziyarete gider. Himmler direktifiyle doğrudan Walter Schellenberg tarafından düzenlenen ziyaretin programı dikkat çekicidir. Nazi işgali altındaki Viyana, Paris, Bordeaux, Prag, Pilsen, Antwerp, Brüksel, Krakow gibi kentlerin dışında Krupp gibi silah fabrikaları, Sachsenhausen toplama kampı gibi insanlık suçu işlenen yerler ve işgal altındaki Sovyet kenti Kiev ve Kırım yarımadası gezilmiştir. Uluslararası kanunlara göre işgal altındaki topraklar egemen ülke izni olmadan girilmiş ve suç işlenmiştir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Kelepçe Center" 2 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Milliyet. 14 Kasım 1988.
  2. ^ "Tabutluklar, Sansaryan Han ve iki emniyet müdürü..." 2 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Habertürk. 7 Şubat 2011.
  3. ^ "1923-2004 DÖNEMİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLERİ BİYOGRAFİLERİ". 23 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  4. ^ Rıfat Bali, Toplumsal Tarih Sayı 151 Temmuz 2006
  5. ^ 9 Mart 2012 tarihli Recep Maraşlı makalesi Agos, 23 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Ahmet İhsan Aksoy
Türkiye İçişleri Bakanlığı Müsteşarı
7 Temmuz 1947 - 2 Eylül 1950
Sonra gelen:
Osman Şahinbaş
Polis
Önce gelen:
Osman Sabri Adal
Türkiye Emniyet Genel Müdürü
13 Kasım 1946 - 7 Temmuz 1947
Sonra gelen:
Ahmet Demir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağar</span> Türk siyasetçi

Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.

Nevzat Ayaz,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sachsenhausen toplama kampı</span> Berline yaklaşık 35 km mesafede 1936-1945 arasında kullanılmış Nazi toplama kampı

Sachsenhausen, Almanya'nın başkenti Berlin'e yaklaşık 35 km uzaklıktaki Oranienburg bölgesinde 1936-1945 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Aziz Akyürek</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Aziz Akyürek, II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti bürokrasisinde üst düzey görevlerden sonra, Yunan işgali sonrası Manisa'da mutasarrıflık ve yine işgal sonrası İzmir'de önce valilik, sonra da belediye başkanlığı yapmış, TBMM 3. Dönem'den itibaren 5 dönem Erzurum milletvekili olarak Meclis'te bulunmuş Türk siyasetçisi ve idarecidir.

Nusret Miroğlu Türk bürokrattır.

İsmail Dokuzoğlu,, Türk bürokrat ve siyasetçi.

Kemal Aygün, Türk bürokrattır.

İsmail Hamit Oktay, -, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Hadi Baysal</span> Türk bürokrat

Tevfik Hadi Baysal, -, Türk bürokrat.

Ali Rıza Çevik,, Türk bürokrat.

Gafur Soylu, Türk bürokrat.

Ferruh Şahinbaş,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Göktan</span> Türk bürokrat

Cemal Göktan, Türk bürokrattır.

Metin Dirimtekin,, Türk bürokrat.

Muzaffer Akalın, -, Türk bürokrat ve siyasetçi.

Celalettin Cerrah, Türk bürokrattır.

Alaettin Eriş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Emniyet Müdürlüğü</span>

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul ilinin polis teşkilatıdır.

Mustafa Orhan Taşanlar, Türk polis, bürokrat, vali, eski İstanbul Emniyet Müdürü.