İçeriğe atla

Halo: Combat Evolved

Halo: Combat Evolved
GeliştiriciBungie
Gearbox Software Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıMicrosoft Game Studios
YapımcılarBungie Studios
Gearbox Software (Windows port)
MacSoft Games (Mac port)
SeriHalo
MotorHalo engine (Proprietary)
PlatformlarXbox, Windows, Mac OS X
ÇıkışXbox

Microsoft Windows

  • AVR: 10 Ekim 2003

Mac OS X

TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Halo: Combat Evolved (Halo veya Halo 1 olarak da bilinir), Bungie Studios'un geliştirdiği birinci şahıs nişancı (FPS) video oyunudur. Halo serisinin bu ilk oyunu 15 Kasım 2001'de Xbox oyun konsolu[1] ile aynı anda piyasaya sürüldü ve oyun, konsolun en gözde uygulaması olarak düşünülür.[6] 9 Kasım 2005 itibarıyla oyunun dünya çapında 5 milyondan fazla kopya satmasıyla[7] Microsoft 2003'te Microsoft Windows için (Gearbox Software tarafından geliştirildi) ve Mac OS X için sürümleri piyasaya sürdü. Ayrıca oyunun hikâyesi uyarlanıp detaylandırılarak bir roman serisine dönüştürüldü. Oyunun daha sonra Xbox 360 HDD'ye indirilebilmesi için Xbox Original sürümü çıkarıldı.

Halo'nun yirmi altıncı yüzyılda kurulan mekânında, oyuncu sibernetik olarak geliştirilmiş, "SPARTAN" süper askeri Master Chief rolündedir. Oyuncuya, Master Chief'in sinirsel arabiriminde bulunan Cortana adında bir yapay zekâ eşlik eder. Oyuncular çeşitli yaratıklarla ayakta ve araçların içinden savaşırlar ve Halo'ya ismini veren halka şeklindeki yapının sırlarını açığa çıkarmaya çalışırlar. Oyun "kolay öğrenilebilir"[8] olarak nitelendirilir ve çekici hikâyesi ile övülür.[9]

Birçok oyun dergisi Halo'yu tüm zamanların en iyi[10] ve en önemli[11] oyunlarından biri olarak gösterdi.Tüm zamanların en çok oynanan 7. oyunudur. Oyunun popülerliği diğer oyunlardan Halo'ya benzer olanlara "Halo clone"[12] ve Halo'dan daha iyi olduğu düşünülenlere de "Halo killer" gibi bir takım yakıştırmalar yapılmasına neden oldu.[13][14] Bunlara ek olarak oyun, hayranların oluşturduğu Red vs. Blue adlı video serisine ilham kaynağı oldu ve seride kullanıldı. Red vs. Blue serisi machinimanın (genellikle video oyunlarından alınan 3d motorlarla üretilmiş animasyonlardır) ilk büyük başarısı olarak nitelendirilir.[15]

Oyun

Master Chief, bir Grunt grubuna saldırı tüfeği ile ateş ediyor . Mermi, sağlık ve hareket sensör göstergeleri ekranın köşelerinde görülebilir.

Bir birinci şahıs nişancı oyunu olarak Halo temelde emsallerine benzerdir. 3 boyutlu bir çevrede süren savaşta, oyunun neredeyse tamamında bir karakterin bakış açısı ile oynanır. Oyuncu yukarı, aşağı, sola ve sağa hareket edebilir ve bakabilir.[16] Oyunda zırhlı ciplerden (Warthog) tankalara (Scorpion), uzaylı hoverkraftına (ghost) ve hatta hava taşıtına (Banshee) kadar daha pek çok araç bulunur ve bunların hepsi oyuncular tarafından kontrol edilebilir. Oyun araçları kullanan pilotlar ve silah operatörleri için üçüncü şahıs perspektife döner; yolcular birinci şahıs bakış açısında kalmaya devam eder.[17]

Oyuncu karakter, sağlık puanına ek olarak bir de darbe emici zırh ile teçhizatlıdır. Zırhın yükü, baş yukarı göstergesinde (HUD) sağ yukarı köşede mavi bir bar olarak görünür. Zırh tamamen tükendiğinde oyuncu bir hayli savunmasız kalır ve bundan sonra alacağı darbeler onun sağlık puanını düşürür.[9] Kısa bir periyotta eğer oyuncu aralıksız olarak darbe almaz ise zırh yeniden yüklenir.[18]

Halo'nun askeri teçhizatı bilimkurgu silahlarını içerir. Oyun, kendine özgü amaçlar için verilen ve onları farklı senaryolarda kullanışlı yapan silahları ile övülür.[19] Örneğin plazma silahları, eğer çok süratli bir şekilde ateşlendiyse, soğuması için zamana ihtiyaç duyar, ancak yeniden doldurulması gerekmez. Bunun yerine oyuncular bataryası tükenen silahları atmaya mecbur bırakılır. Tam tersine konvansiyonel silahlar çok ısınamaz ve yeniden doldurma ve mühimmat gerektirir. Her silah, rakibin, yakınlardaki diğer düşmanlara fark ettirmeden sessizce öldürülmesini sağlayacak şekilde sopa amacıyla da kullanılabilir.[20] Oyuncular bir defa da yalnızca iki tane silah taşıyabilir. Bu şekilde hangi silahların seçimi ya da kullanımı bir strateji gerektirir.[21]

Oyuncu bir anda dördü parça tesirli ve dördü de plazma olmak üzere, sekiz taneye kadar el bombası taşıyabilir.[2] Oyundaki diğer silahlar gibi el bombalarının da iki türü farklı özellikler gösterir. Parça tesirli olan el bombaları zıplayıp hızlıca patlarken,[22] plazma el bombaları hedefe bağlıdır ve patlaması daha uzun sürer.[23]

Savaşçılar

Oyunun ana düşman gücü, alien türlerinin oluşturduğu bir ittifak olan Covenantlardır. Bunların kuvvetleri arasında, oyuncularınkine çok benzeyen yeniden yüklenebilir bir zırha sahip olan Elitler; genellikle Elitlerin liderliğindeki kısa, korkak yaratıklar olan Gruntlar (Gruntlar ortamda bir Elit yoksa kaçmayı tercih ederler); kollarına bağlı son derece dayanıklı zırhlara sahip Jackallar; ve vücutlarının büyük bölümü kalın bir zırhla kaplı olan büyük, güçlü Hunterlar yer alır.[24]

İkincil düşman, üç temel biçimde görülen bir alien parazitik yaşam formu olan Flood'tur.[25] Flood'un gerçek formu olan Enfeksiyon Formları, kırılgandır ancak sıklıkla sürü halinde dolaşırlar. Bu formun bireysel olarak zarar verebilirliği çok düşüktür ancak sürüleri yüzlerce sayıdan oluşur. Combat Formları, insanların ve Covenant Elitlerin enfeksiyon kapması sonucu oluşur ve vücutları iğrenç derecede kötü bir görünüme sahiptir. Bloated Carrier Formları yeni Enfeksiyon formları için kuluçka görevi görür ve yaralandığında ya da potansiyel bir kurbanın yakınına geldiğinde, çevresindeki diğer yaşam formlarına zarar vermek ve sporlarını dışarı çıkarmak için patlar.

Çoklu oyuncu

Halo, Xbox Live'dan önce çıktığı için, çevrimiçi çok oyunculu oyunları resmi olarak desteklemez.[26] Oyun bunun yerine on altı oyuncuya kadar desteklenen yerel Ethernet veya System Link kullanır. Konsol oyunları için bir ilk olan bu düzen, eleştirmenlerce kullanışsız olarak addedilir.[19][20]

Özet

Mekân

Halo, Bungie Studios tarafından, oyun için özel olarak yaratılan bir bilimkurgu evreninde geçer. Hikâyeye göre Dünya'daki aşırı nüfus ve ışıktan hızlı hareket etme hayallerinin gerçeklik kazanması, insan ırkının diğer gezegenlerde kolonileşmesine neden olur. Bu çabaların kilit taşı, yıldızlararası bir tersane ve bilimsel ve askeri araştırma merkezi olan Reach'tir.[18] Gizli bir askeri teşebbüs olan SPARTAN Project, biyolojik olarak değiştirilmiş cyborg süper askerlerden oluşan bir ordu yaratılması için Reach'de kurulur. Oyunun başlangıcından otuz iki yıl önce, teknolojik olarak gelişmiş bir alien ırkı olan Covenantlar insanlığı tanrılarına bir hakaret olarak tanımlayarak, insanların yerleşim yerlerine saldırmaya başlarlar. United Nations Space Command bir dizi ezici yenilgi alır. SPARTAN-II Project'in süper askerleri Covenantlara karşı etkili bir şekilde savaşıyor olmalarına karşın savaşın yönünü tersine çevirmekte başarısız olurlar.[18]

Covenantların bulunduğu yerin keşfedilmesi için yapılacak bir göreve hazırlık amacıyla yapılacak takviye için SPARTAN-II askerleri tekrar Reach'e çağrılır. Görevin başlamasına iki gün kala Covenant kuvvaetleri Reach'e saldırır ve koloniyi yok ederler.[18]

Notlar

  1. ^ a b "Halo: Combat Evolved on Metacritic". 15 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Halo: Combat Evolved at Neoseeker". 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2006. 
  3. ^ "Xbox Goes Global With European and Australian Launches". Microsoft. 14 Mart 2002. 10 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2007. 
  4. ^ "Halo: Combat Evolved PC version on Metacritic". 19 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2006. 
  5. ^ "Halo: Combat Evolved Mac version at GameSpot". 2 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2006. 
  6. ^ Electronic Gaming Monthly issue 150, pg 224
  7. ^ "Halo 2: One Year Later". Bungie.net. 9 Kasım 2005. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2007. 
  8. ^ "Halo: Combat Evolved review at DreamStation.cc". DreamStation. 13 Eylül 2003. 22 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2008. 
  9. ^ a b Accardo, Sal (15 Kasım 2001). "GameSpy's review of Halo: Combat Evolved for the Xbox". GameSpy. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2006. 
  10. ^ "EDGE'S TOP 100 GAMES OF ALL TIME". Edge, Next-Gen.biz. Temmuz 2007. 22 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2007. 
  11. ^ "The 52 Most Important Video Games of All Time". GamePro. 25 Nisan 2007. 8 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2007. 
  12. ^ Wiley, James (23 Ocak 2006). "Joystiq Interview: Peter Moore @ CES". Joystiq. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2006. 
  13. ^ Sparks, Ryan (25 Şubat 2005). "Making a Halo Killer". Advanced Media Network. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2006. 
  14. ^ Tuttle, Will (2 Kasım 2004). "Killzone Review". Gamespy. 31 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2007. Will Tuttle:"So it was with great disappointment that I finished my review copy of Sony's Killzone, a game that was at one time unfairly labeled a "Halo killer" by some members of the gaming press."
  15. ^ Tavares, José Pedro, Rui Gil, and Licino Roque (2005). "Player as Author: conjecturing online game creation modalities and infrastructure". 28 Kasım 2007 tarihinde kaynağından (DOC) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2006. 
  16. ^ "Frequently Asked Questions about Halo: Gameplay". Halo.Bungie.Org. 17 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2006. 
  17. ^ Boulding, Aaron (9 Kasım 2001). "Halo: Combat Evolved review at IGN". IGN. 21 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2006. 
  18. ^ a b c d Halo: Combat Evolved game manual
  19. ^ a b Fielder, Joe (9 Kasım 2001). "Halo: Combat Evolved review at GameSpot". GameSpot. 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2006. 
  20. ^ a b Laidlaw, Mike (22 Kasım 2001). "Halo: Combat Evolved review at The Adrenaline Vault". The Adrenaline Vault. 7 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "Halo: Combat Evolved review at Gameplanet". Gameplanet. 16 Ekim 2002. 6 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2006. 
  22. ^ "Human Weapons Intro". Bungie.net. 2 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2006. 
  23. ^ "Covenant Weapons Intro". Bungie.net. 2 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2006. 
  24. ^ "The GameSpot Guide to Halo: Combat Evolved -- The Covenant". GameSpot. 17 Ekim 2003. 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2006.  GameSpot üyeliği gerektirir.
  25. ^ "The GameSpot Guide to Halo: Combat Evolved -- The Flood". GameSpot. 17 Ekim 2003. 20 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2006.  GameSpot üyeliği gerektirir.
  26. ^ "Official Halo: Combat Evolved FAQ". Bungie.net. 27 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Mortal Kombat</i> Video oyunu serisi ve medya franchiseı

Mortal Kombat, 1992 yılında Midway Games tarafından oluşturulmuş dövüş oyunu odaklı bir medya franchise'ıdır.

<i>Call of Duty 4: Modern Warfare</i> 2007 video oyunu

Call of Duty 4: Modern Warfare, Infinity Ward tarafından geliştirilen ve Activision tarafından; PlayStation 3, Wii, Xbox 360 oyun konsolları ile Mac OS X ve Microsoft Windows işletim sistemleri için yayımlanan birinci şahıs nişancı türündeki video oyunudur. Oyunun konsol ve Windows sürümleri Kasım 2007'de, Mac Os X sürümü 26 Eylül 2008'de, Modern Warfare - Reflex Edition adını taşıyan Wii sürümü ise 10 Kasım 2009'da piyasaya sürüldü. Call of Duty serisinin ek paketler hariç 4. oyunu olan Modern Warfare, serinin önceki oyunları için ana tema olan II. Dünya Savaşı'nın aksine modern zamanlara göre kurgulandı. Yapım aşaması iki yıl süren oyunda, Infinity Ward'ın geliştirdiği IW 3.0 adlı oyun motoru kullanıldı.

<i>Halo 2</i> 2004 video oyunu

Halo 2, Bungie Studios tarafından geliştirilen birinci şahıs nişancı video oyunudur. Xbox oyun konsolu için 9 Kasım 2004'te piyasaya sürülen oyun, Halo serisinin ikinci oyunudur ve 2001'de çıkan ve büyük beğeni toplayan Halo: Combat Evolved'in devamı niteliğindedir. Microsoft Game Studios'daki "Hired Gun" adlı bir grup tarafından geliştirilen, oyunun Windows Vista sürümü 17 Mayıs 2007'de piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Epic Games</span> video oyun şirketi (oyun motoru şirketi)

Epic Games, Cary, Kuzey Carolina, ABD merkezli bir video oyunu yapım ve geliştirme şirketidir. Daha çok Gears of War, Fortnite ve Unreal serileriyle tanınır. Oyun motoru Unreal Engine'nın da yaratıcısıdır.

Yedinci nesil video oyunu konsolları 22 Kasım 2005'te Microsoft'un Xbox 360 oyun konsolunun piyasaya sürülmesiyle başladı. Ardından 17 Kasım 2006'da Sony Interactive Entertainment'ın PlayStation 3, ertesi yıl da 19 Kasım 2006'da Nintendo'nun Wii oyun konsollarının piyasaya sürülmesiyle devam etti. Her yeni oyun konsolu yeni teknolojileri de beraberinde getirdi. Örneğin Xbox 360, yüksek çözünürlüklü video (HD) kalitesinde oyunlar sundu, PlayStation 3 yerleşik bir 3D Blu-ray Disc oynatıcı aracılığıyla HD film oynatma olanağı sundu, Wii ise, kontrol cihazlarını hareket sensörlerini oyun çubuklarına entegre ederek farklı bir deneyim sundu. Böylece Wii kontrolcüleri, oyun içi eylemleri kontrol etmek üzere hareket ettirilebilir, bu da oyuncuların oyun sırasında hareket yoluyla gerçek dünyadaki eylemleri simüle etmelerini sağlar. Bu nesil ile birlikte, video oyun konsolları küresel BT altyapısının önemli bir parçası haline geldi; 2007 yılında video oyun konsollarının dünyanın genel amaçlı bilgisayarlar gücünün %25'ini temsil ettiği tahmin edilmektedir.

<i>FIFA Street</i> 2005 video oyunu

FIFA Street Alex Shulmann tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayımlanan futbol video oyunu.

<i>FIFA 06</i>

FIFA 06 EA Canada tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayımlanan futbol video oyunu. Oyun, Kuzey Amerika'da, PlayStation 2, Xbox, GameCube, Windows ve Nintendo DS platformları için 4 Ekim 2005'te, PlayStation Portable ve Game Boy Advance platformları için ise 11 Ekim 2005'te yayımlandı. Oyunun sloganı; "You play. They obey." ve "The total soccer experience." idi.

<span class="mw-page-title-main">Xbox 360 kumandası</span>

Xbox 360 Controller (Ilk) Microsoft'un Xbox 360 için onunla birlikte çıkardığı oyun kumandasıdır.Xbox'un oyun kumandasından daha küçüktür.Ama temelde aynıdır.Kablolu modeli de bulunmaktadır.

<i>Halo 3</i>

Halo 3, Bungie tarafından Xbox 360 platformu için geliştirilen birinci şahıs nişancı türündeki video oyunu. Halo serisinin üçüncü oyunu olan Halo 3, Halo: Combat Evolved ile başlayıp, Halo 2 ile devam eden hikâyeyi sonlandırmaktadır. 25 Eylül 2007'de Avustralya, Brezilya, Hindistan, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Singapur, 26 Eylül 2007'de Avrupa, 27 Eylül 2007'de ise Japonya'da satışa sunulan oyunun resmî çıkış tarihinden önce, piyasada 4,2 milyon kopyası bulunmaktaydı.

Game Critics Awards, 1998'den beri her yıl düzenli olarak E3 video oyunu konferansının ardından düzenlenen video oyunu ödülleri. Tanıtımı E3'te yapılan oyunlara, çeşitli kategorilerde dağıtılır. Ödüller, Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren çeşitli kuruluşları temsil eden jüriler tarafından belirlenir. 2013'teki ödüller için bu sayı 30'dur.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Game Studios</span>

Xbox Game Studios, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Windows, Steam, Windows Store ve Windows Phone platformları için oyun üretimi yapan Microsoft'un video oyunu prodüksiyon kanadıdır. 2002 yılında Microsoft Game Studios adıyla kurulmuş, 2011 yılında yeniden markalaşma yoluna gitmiş ve şimdiki adını almıştır. Bu departman 2002 yılından öncesinde Microsoft Game Division veya kısa haliyle Microsoft Games olarak adlandırılırdı. Microsoft Studios kendi etiketi altında birinci veya üçüncü parti geliştirme stüdyolarıyla beraber oyunlar geliştirmekte ve yayınlamaktadır. MSN Oyunlar da Studios'un bir parçası olmuştur.

Assassin Creed Odyssey, Ubisoft Quebec tarafından geliştirilip Ubisoft tarafından yayınlanan video oyunudur. Assassin's Creed serisinin 11. büyük ve toplamda yirmi birinci oyunu. 2017'de çıkmış olan Assassin's Creed Origins'in halefidir. Oyun MÖ 431 yılında Atina ve Sparta arasındaki Peloponez Savaşı'nın kurgusal bir tarihini anlatmaktadır. Oyuncu, karakter olarak erkek veya kadın paralı asker olabilmeyi seçebilir. Karakter ailesini birleştirmek için her iki taraf için de savaşa katılır.

Halo: Reach, Bungie tarafından geliştirilen ve başlangıçta Xbox 360 için Microsoft Game Studios tarafından 2010 yılında yayınlanan birinci şahıs nişancı oyunudur. Halo serisinin beşinci oyunu ve Halo: Combat Evolved'un öncesini anlatan Reach, 2010 Eylül ayında dünya çapında yayınlandı.

<i>The Elder Scrolls V: Skyrim - Dawnguard</i>

The Elder Scrolls V: Skyrim – Dawnguard, Bir Rol yapma oyunu türü olan The Elder Scrolls oyun serisinin beşinci oyunu olan Skyrim'in genişleme paketidir. Bethesda Game Studios tarafından geliştirilmiş ve Bethesda Softworks tarafından yayınlanmıştır. Dawnguard genişleme paketinin Xbox 360 versiyonu ilk olarak Avrupa ülkeleri Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da 26 Haziran 2012'de piyasaya çıktı. Daha sonra 2 Ağustos 2012'de ise Steam üzerinden Microsoft Windows'ta piyasaya sürüldü. Performans sorunları nedeniyle, Dawnguard'ın PlayStation 3 sürümü 26 Şubat 2013'e kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">343 Industries</span>

343 Industries, Amerikalı bir video oyunu geliştiricisi ve Redmond, Washington merkezli bir Xbox Game Studios stüdyosudur. Bonnie Ross başkanlığındaki stüdyo, başlangıçta Bungie tarafından yaratılan ve üretilen Halo serisi askeri bilimkurgu oyunlarından sorumludur ve Slipspace Engine'in geliştiricisidir. Halo karakteri 343 Guilty Spark'ın adını alan stüdyo, Bungie'nin Xbox Game Studios'tan ayrılmasının ardından Microsoft Game Studios adıyla 2007'de kuruldu. Bungie'nin son Halo oyunu Halo: Reach için onlarla beraber indirilebilir içerik geliştirdikten sonra, eleştirmenler tarafından beğenilen ve ticari açıdan başarılı olan Halo: Combat Evolved Anniversary ve Halo 4 oyunlarını yayınladı. Bu oyunları daha sonra Halo: Master Chief Collection ve Halo 5: Guardians devam oyunlarını ve Spartan Assault serisi ve Halo Wars 2 gibi çeşitli spin-off'lar izledi. 343 Industries şu anda Xbox Series X için lansman oyunu olarak Halo Infinite'ı geliştiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Grand Theft Auto kopyaları</span>

Grand Theft Auto kopyaları veya GTA klonları, açık dünya, aksiyon-macera video oyunlarının bir alt türüdür. Hem tasarımsal hem de oynanış mekanikleri Grand Theft Auto oyununa benzer. Oyuncular açık dünya ortamında özgürce dolaşırken çeşitli araçlar ve silahlar bulabilir ve kullanabilirler. Grand Theft Auto klonlarının amacı, bir dizi temel ana görevi tamamlamaktır, ancak oyunun devam etmesini sağlamak amacıyla genellikle yan görevler ve mini oyunlar eklenir ve özgür dünyanın sürekliliği amaçlanır. Bu alt türdeki oyunların hikâyeleri tipik olarak suç, şiddet, uyuşturucu, kadın ticareti ve mafyalaşma gibi unsurlara sahiptir.

Taktik nişancı oyunu, gerçeğe yakınlığıyla dikkat çeken ve taktiksel ve iş birliğine dayalı olmasıyla öne çıkan birinci şahıs veya üçüncü şahıs nişancı video oyunlarıdır. Nişancı oyunlarında hızlı refleksler ön plandayken taktik nişancı oyunlarında daha önemli olarak; hızlı düşünebilme, temkinli ve planlı davranma ve strateji kurma gibi özellikler ön plana çıkar. Rainbow Six, Ghost Recon, Squad gibi oyunlar taktik nişancı oyunları arasında popüler oyunlardır. Taktik nişancı oyunlarının askeri simülasyon oyunları ile birçok benzerliği olmasından dolayı birbirlerinin yerlerine kullanıldığı veya birlikte kullanıldığı görülür.

<i>Pro Evolution Soccer 2018</i> 2017 video oyunu

Pro Evolution Soccer 2018 Konami tarafından Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Android ve iOS platformu için geliştirilen ve yayınlanan bir spor oyunudur. Oyun, Pro Evolution Soccer serisinin 17. oyunudur ve Eylül 2017'de dünya çapında satışa sunuldu. PES 2018, ayrıca PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için piyasaya sürülen son PES oyunudur. Oyunda UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Süper Kupası lisanslıdır. Ayrıca Borussia Dortmund'da lisanslı konumdadır.

Shadow the Hedgehog, Sega Studios USA tarafından geliştirilen ve Sonic the Hedgehog serisinin bir parçası olarak Sega tarafından yayınlanan 2005 yapımı bir platform oyunudur. Oyun, Dr. Eggman'ın büyükbabası Prof. Gerald Robotnik'in Black Doom'un yardımıyla yarattığı Kirpi Shadow'un, hafıza kaybından muzdaripken geçmişini öğrenmeye çalışmasını konu almaktadır. Shadow the Hedgehog, Sonic Adventure 1 ve Sonic Adventure 2'deki üçüncü şahıs nişancı öğelerini yeniden sunmakla birlikte konsepti büyük ölçüde genişletir ve Sonic serisine ilk kez çizgisellik sunar.