İçeriğe atla

Halkın Devrimci Hükûmeti (Grenada)

Grenada
Halkın Devrimci Hükûmeti
1979-1983
Slogan
Ever Conscious of God We Aspire, and Advance as One People
Millî marş
Hail Grenada
"Grenada'yı Selamlayın!"
Grenada haritadaki konumu
BaşkentSt. George's
Yaygın dil(ler)İngilizce
Grenada Kreol İngilizcesi
Grenada Kreol Fransızcası
HükûmetParlementer anayasal monarşi altında üniter Marksist-Leninist tek partili Sosyalist devlet
Monark 
• 1979-1983
II. Elizabeth
Genel Vali 
• 1979-1983
Paul Scoon
Başbakan 
• 1979-1983
Maurice Bishop
• 1983
Bernard Coard
• 1983
Hudson Austin
Yasama organıTemsilciler Meclisi
Tarihçe 
• Devrim
13 Mart 1979
29 Ekim 1983
Para birimiDoğu Karayip doları
Öncüller
Ardıllar
Grenada
Grenada
Günümüzdeki durumuGrenada Grenada

Halkın Devrimci Hükûmeti (HDH; İngilizcePeople's Revolutionary Government, FransızcaGouvernement révolutionnaire du peuple), Karayipler'deki küçük bir ada olan Grenada üzerinde 1979 ve 1983 arasında varlığını sürdürmüş sosyalist devlet.

HDH; Grenada'nın Birleşik Krallık'ın bir ilişkili devleti ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun bir parçası olarak bağımsızlığını kazanmasından beş yıl sonra, 13 Mart 1979'da gerçekleşen bir devrim aracılığıyla Eric Gairy'nin hukûmetinin sosyalist yönelimli New Jewel Movement (NJM) hareketi tarafından iktidardan indirilmesiyle kuruldu. NJM'nin lideri Maurice Bishop başbakan unvanı altında hükûmetin başına geçti ve tek parti rejimi ilan edip Grenada'yı bir komünist devlet hâline getirmek için çalışmalara başladı. Bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile olan ilişkiler bir darboğaza girdi ve Karayipler'deki diğer tek sosyalist devlet olan Küba ülkenin ana müttefiği oldu. 1980'lerin en başlarında NJM'nin nispeten daha radikal kitleleri ve Bishop arasında başlayan çatışma, Ekim 1983'te Bishop'un iktidardan indirilip infaz edilmesi ve başa Bernard Coard, ardından da Hudson Austin'in getirilmesiyle sonuçlandı. Kısa süre sonra, 25 Ekim 1983'te, bir dizi diğer Karayip ulusunun da desteğiyle ABD adayı işgal etti ve Grenada'da sosyalist dönemi sonlandırdı.[1]

Topraklarının sadece %54'ü tarıma elverişli olan Grenada, tarihi boyunca her zaman bir derecede fakir bir ülke olmuştu; ancak üstüne üstlük, NJM'nin iktidara geldiği dönemde ülkede kadınlar ve gençlerde %85'e kadar yükselen, genel nüfusta ise %50'ye varan bir işsizlik mevcuttu,[2] ülke bölgenin en düşük kişi başına düşen millî gelirlerinden birine sahipti, endüstrinin %80'i özelleştirilmişti ve fakirlik olabildiğince yaygındı. Kooperatiflerin geliştirilmesi, sanayi tabanının genişletilmesi, tarımın çeşitlendirilmesi, turizm endüstrisinin genişletilmesi ve bayındırlık programlarıyla işsizlik %14'e, ithal gıdaların ülkede tüketilen gıdalara oranı %40'tan %28'e,[3] ve en çok yetiştirilen üç ekinin toplam tarım ithallerine olan oranı %93'ten %63.4'e düşürüldü,[4] nüfusun %80'i sendikalaştırıldı.[3] Eğitim sisteminin bir ülkenin temel taşı olduğu kabul gördü,[5] bu sebeple ülke çapında başlatılan eğitim kampanyası ile okul ücretleri kaldırıldı, okullar onarıldı, okuryazarlık oranı %85'ten %98'e yükseltildi; öyle ki, 1983'e gelindiğinde millî gelirin %37'si eğitime harcanıyordu.[6] Toplum içerisinde kadının yerini öne çıkarmaya ve cinsiyet eşitsizliklerini elemeye yönelik önemli çalışmalar yapıldı; devrim hükûmetinin imza attığı ilk karar cinsel istismarı yasaklamaya yönelikti, cinsiyetler arası ücret eşitsizliğine son verildi ve annelere üç aylık doğum izni verildi. Sağlık hizmetleri ücretsiz hâle getirildi ve ülkedeki doktor sayısı iki katına yükseldi, bebek ölüm hızı 29'dan 14.8'e düştü.[7] Devrimin ve ardından gerçekleşen gelişimin en önde gelen sembolü, inşası devrim döneminde başlayan fakat ancak 1984'te bitirilebilen, bağımsız bir Karayip ulusu tarafından inşa edilmiş ilk uluslararası havalimanı Maurice Bishop Uluslararası Havalimanı idi.[8] 1973 ve 1983 arasında kişi başına düşen millî gelir ikiye katlandı, ülke, 1981'de ekonomik büyüme yaşayan çok az sayıdaki Batı yarımküre ülkesinden biriydi. Gelir vergisi işçi sınıfının en düşük ücretli %30'luk kesimi için kaldırıldı.[9] Grenada ekonomisi sadece dört yıl içerisinde %40 büyüdü. Bu büyüme, 1982'de Dünya Bankası tarafından Grenada ekonomisi hakkında yayınlanan bir muhtıra ile şöyle ifade edilecekti: "Mart 1979'da iktidara gelen hükûmet, düşüşte olan bir ekonomiyi devraldı ve şimdi bu düşüşü rehabilite etme ve daha iyi temeller atma görevini üstleniyor... Hükûmetin hedefleri kalkınmanın en kritik konularına odaklanıyor ve ülkenin kalkınmakta kullanabileceği en umut verici alanlara değiniyor."[10] Bu politikalar ve ilerlemeler HDH'ye Grenada halkı arasında geniş destek kazandırmıştı; ABD işgalinden kısa süre sonra yapılan bir ankete göre halkın %73.8'i HDH'yi destekliyordu.[11]

Kaynakça

  1. ^ S. Brierley, John (Mart 1985). "A Review of Development Strategies and Programmes of the People's Revolutionary Government in Grenada, 1979-83" (İngilizce). 151 (1). ss. 40-52. doi:10.2307/633276. JSTOR 633276. 
  2. ^ Dabreo, D. Sinclair (1979). The Grenada Revolution. 1. (İngilizce). Castries, St Lucia: A Maps Publication. 
  3. ^ a b "Commemorating the Revolution in Grenada 40 Years Ago". teleSUR (İngilizce). 13 Mart 2019. 13 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  4. ^ Coard, Bernard (1983). "Report on the national economy for 1982 and the Budget plan for 1983 and beyond" (İngilizce). St George's, Grenada: The Government Printing Office. 
  5. ^ "The Prime Minister's Speech at the National Education Conference held on July 2nd and 3rd, 1979". The Grenada Revolution (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  6. ^ Chapter 6: The Grenadian Literacy Project"Paulo Freire in Practice" (İngilizce). 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Hickling‐Hudson, Anne (2 Ağustos 2006). "Education in the Grenada Revolution: 1979‐83" (İngilizce). 19 (2). ss. 95-114. doi:10.1080/0305792890190204. 
  8. ^ Millies, Stephen (14 Haziran 2009). "Welcome to Maurice Bishop International Airport". Workers World (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Payne, Anthony; Sutton, Paul K.; Thorndike, Tony (1984). Grenada: Revolution and Invasion (İngilizce). St. Martin's Press. ISBN 0312350422. 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  10. ^ Martinez, Carlos (13 Mart 2014). "The Legacy of the Grenadian Revolution Lives On". Invent the Future. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Barriteau, Eudine; Clarke, Roberta. "Grenadian Perceptions of the People's Revolutionary Government and its Policies" (İngilizce). 38 (3). Sir Arthur Lewis Institute of Social and Economic Studies. ss. 53-91. JSTOR 27864889. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grenada</span> Atlas Okyanusunda yer alan bir ada devleti

Grenada, Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu yer alan ada ülkelerinden biridir. Grenada adası ile Grenadinler ada grubundan oluşur. Trinidad ve Tobago'nun kuzeyindedir. Grenada adasının uzunluğu 20 km'den biraz fazladır. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Grenada Kralı III. Charles'tır

<span class="mw-page-title-main">Devrim</span> göreceli olarak kısa süre içinde gerçekleşen güç veya örgütsel yapılardaki geniş kapsamlı niteliksel değişim

Politika biliminde, bir devrim, tipik olarak algılanan bir baskı veya politik yetersizlik nedeniyle halkın hükûmete karşı isyan etmesiyle açığa çıkan politik üstünlük ve organizasyon eşliğinde, nispeten ani gerçekleşen değişiklikler. Aristo, eseri Politika'nın beşinci cildinde iki çeşit devrimden bahsetmiştir: (1) Bir durumdan bir diğerine geçilmesi ve (2) mevcut bir durumun düzeltilmesi.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Karayip Denizi'nin doğusundaki Atlas Okyanusu'yla olan sınırının güney ucunda, Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Saint Lucia, doğusunda Barbados ve güneyinde Grenada bulunur. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Grenada'nın işgali</span>

Grenada'nın İşgali, 1983'te Karayipler'de bulunan Grenada adasının ABD ve birkaç Karayip ülkesi tarafından işgal edilerek, marksist hükûmetin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan askerî harekât. Soğuk Savaş nedeniyle Batı Yarımküresinde yaşanan en büyük uluslararası boyutlu çatışmalardan biridir. Aynı zamanda ABD'nin Vietnam Savaşı'ndan sonra giriştiği ilk büyük askerî harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Yeni Demokrasi ya da Yeni Demokratik Devrim, Mao Zedong'un "dört sınıf bloku" teorisi kapsamında, Çin Devrimi sonrasında kurulan Çin'deki demokrasi anlayışı ifade eden terim. Bu teoriye göre; devrim sonrası Çin'de gelişecek demokrasi farklı bir yol izleyecek, batılı devletlerde yer alan parlamenter sistem ve liberal ekonomiden farklı olarak, Sovyet türünde bir örgütlenme modeli ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ekonomisi türüne adapte olmuş bir demokrasi türü oluşacaktı. Bu kavramın literatüre girmesinin ardından geçen sürede, Yeni Demokrasi kavramı benzer gerekçeleri ile diğer ülke ve bölgelerde uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sevr Devrimi</span>

Sevr Devrimi, Afganistan Demokratik Halk Partisi tarafından, Afganistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Muhammed Davud Han'a karşı 27-28 Nisan 1978 tarihlerinde gerçekleştirilen devrim ve askerî darbe. Darbe sonucunda Muhammed Davud Han öldürüldü ve hükûmet devrildi. Oluşturulan devrim konseyinin başına geçen Nur Muhammed Terakki, kurulan Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nin devlet başkanı oldu. Yeni hükûmete karşı olan bazı kesimlerin ayaklanması sonrasında ülkede başlayan savaşa, hükûmetin çağrısı doğrultusunda Aralık 1979'da Sovyetler Birliği de askerî müdahalede bulundu.

<span class="mw-page-title-main">1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri</span>

1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri, 1917 Rus Devrimi dönemindeki gelişmeler sonucu, Rusya Cumhuriyeti içinde 25 Kasım 1917 tarihinde Rusya Kurucu Meclisi'nin oluşturulması amacıyla düzenlenen seçimlerdir.

Devrimci terör veya terör iktidarı, 1793'ten 1795'e kadar olan Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkan Terör Dönemi'nde karşı-devrimcilere karşı kullanılan kuvvetin kurumsallaştırılmış uygulamasını ifade eden terim. Komünist terörizm terimi ise Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Kızıl Terörü ya da Kızıl Kmerler iktidarının karşı devrimci kesimlere uyguladığı uygulamaları tanımlamak için kullanılmıştır. Tersine, Beyaz Terör gibi "gerici terör" ise devrimleri bastırmak için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sandinist Devrimi</span>

Sandinist Devrimi veya Nikaragua Devrimi, Nikaragua'da 1960'larda ve 1970'lerde Somoza diktatörlüğüne karşı yükselen muhalefeti, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FSLN) 1978-79'da diktatörlüğü devirmek için yürüttüğü şiddetli mücadele, FSLN'nin 1979'dan 1990'a ülkeyi yönetme çabaları ile 1981-1990 yılları arasında FSLN liderliğindeki Nikaragua hükûmeti ile Kontralar arasındaki çatışmaları kapsayan bir dizi siyasi olaylardır. Devrim, Nikaragua tarihinde önemli bir döneme damgasını vurdu ve ülkeyi Soğuk Savaş'ın en önemli vekil savaş alanlarından biri olarak ortaya çıkardı ve uluslararası alanda büyük ilgi gördü.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Vincent ve Grenadinler–Türkiye ilişkileri,, Saint Vincent ile Grenadinler ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Eric Gairy</span>

Eric Matthew Gairy, Grenadalı siyasetçi. Gairy, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da farklı dönemlerde başbakanlık görevlerini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Bishop</span>

Maurice Rupert Bishop, Grenadalı siyasetçi. Bishop, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da 1979 ile 1983 yılları arasında başbakanlık makamında bulundu.

Winston Bernard Coard, Grenadalı siyasetçi. Coard, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da 1983 yılında çok kısa bir süre başbakanlık görevini üstlendi.

General Hudson Austin, Grenadalı siyasetçi ve asker. Austin, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da 1983 yılında düzenlenen askerî darbenin ardından kısa bir süre başbakanlık makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Scoon</span>

Sir Paul Scoon, Grenadalı siyasetçi. Scoon, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da 1978 ile 1992 yılları arasında genel vali olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">John Michael G. Adams</span>

John Michael Geoffrey Manningham "Tom" Adams ya da daha yaygın kullanımı ile Tom Adams, Barbadoslu siyasetçi. Adams, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Barbados'ta 1976-1985 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Yeni Mücevher Hareketi ya da Refah, Eğitim ve Kurtuluş için Yeni Ortak Çaba, Karayipler ülkesi Grenada'da Maurice Bishop'un liderliğindeki kurulan Marksist-Leninist öncü parti. İngilizce dilinde mücevher anlamına gelen JEWEL kelimesi Refah, Eğitim ve Kurtuluş için Ortak Çaba kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur

<span class="mw-page-title-main">Karayip Barış Gücü</span>

Karayip Barış Gücü, aynı zamanda Karayip Barışı Koruma Gücü ve Doğu Karayip Barış Gücü olarak da bilinir, Grenada işgalinden sonra Ekim 1983'ten Haziran 1985'e kadar Grenada'da Acil Öfke Operasyonu koduyla faaliyet gösteren 350 üyeli bir barışı koruma gücüydü. Amerika Birleşik Devletleri'nin altı Karayip ülkesiyle koalisyona yaptığı askerî müdahale, Grenada başbakanı Maurice Bishop'un 19 Ekim 1983'te yasa dışı olarak görevden alınmasına ve infaz edilmesine yanıt olarak gerçekleşti. Bishop'un devrimci rejiminin yerini kısa süreliğine tamamen Grenadalı subaylardan oluşan bir askerî cunta aldı. 25 Ekim 1983'te Amerika Birleşik Devletleri, Barbados, Jamaika ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü üyeleri Grenada'ya çıkarma yaparak, Grenada ve Küba direnişini yenerek, Hudson Austin'in askerî hükûmetini devirdi.