İçeriğe atla

Halkotauroi

İason, Jean François de Troy'un yaptığı resimde Halkotauri'yi evcilleştirirken.

Halkotauroi veya Kolhis boğaları, "İason ve Altın Post" adlı Yunan mitolojisinde görülen efsanevi yaratıklardır.

Mitoloji

Halkotauroi, bronz ağıza ve toynaklara sahip iki devasa boğadır. Boğalar, bronz ağızlarından ateş püskürtebilirler. Argonautika adlı eserde, Kral Aietes, Halkotauroi'yi boyundurukla kontrol altına alıp tarlayı sürmek için kullanırsa İason'a Altın Postu vereceğini söz vermiştir. Tarlaya daha sonra ejderhanın dişleri ekilecekti.[1]

İason, onu sıcaktan koruyan büyülü bir iksir içerek bronz boğaların yanan alevinden kurtulmayı başardı. İksir, Kral Aietes'in İason'a aşık olan kızı Midia tarafından İason'a verilmişti.[1]

Halkotauroi, demirci Yunan tanrısı Hephaistos'un Kral Aietes'e armağanıydı.[2]

Popüler kültür

  • Nick Willing'in çektiği İason ve Argonotlar adlı filmde Menaian Boğası adlı yarı boğa yarı makine bir karakter vardır. Bu karakteri İason'un evcilleştirmesi gerekmektedir. Bu versiyonda, boğanın püskürttüğü alevler İason tarafından tarlayı sürmek için kullanılmıştır. Ekilen ejderha dişleri zırhlı iskeletlere dönüşmüştür.
  • Halkotauroi, Percy Jackson & Olimposlular serisinin ikinci kitabı Canavarlar Denizinde görülmüştür. Hephaestus tarafından yaratılan ateş püskürten bronz boğalar gümüş boynuzlu, yakut gözlü ve fil boyutundadır. Camp Half-Blood'a saldıran boğalar, Percy Jackson'ın tepegöz üvey kardeşi Tyson tarafından bastırıldılar. Halkotauroi daha sonra iki tekerlekli araba yarışlarının izlerini sürmek için kullanıldı. Kitabın film versiyonunda (Percy Jackson: Canavarlar Denizi) Kolhis boğalarından sadece bir tanesi görülmektedir.

Notlar

  1. ^ a b Gardham, Julie. "Book of the Month: May 2003, Gaius Valerius Flaccus: Argonautica". Glasgow University Library, Special Collections Department. 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  2. ^ Rhodius, Apollonius. "Book II: 210-259". The Argonautica. Project Guttenberg. 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Yanartaş</span> Antalyanın Kemer ilçesinde bir doğalgaz kaynağı

Olimpos'un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir. 2500 senedir yanmaktadır, Yunan mitolojisine de konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Apollon</span> Antik Yunan Tanrısı

Apollon, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Enkidu</span> Gılgamışın yol arkadaşı

Enkidu (Sümerce: 𒂗𒆠𒄭 EN.KI.DU10), antik Mezopotamya mitolojisinde efsanevi bir figür ve Uruk kralı Gılgamış'ın savaş zamanındaki yoldaşı ve arkadaşıdır. İkisinin maceraları, Sümer edebiyatında ve M.Ö. 2. binyılda yazılan Akad destanı Gılgamış Destanında yer aldı. Enkidu, vahşi adamın en eski edebi temsili olarak, Mezopotamya'daki sanatsal temsillerde ve Antik Yakın Doğu edebiyatında sıkça rastlanan bir motif olarak öne çıkıyor. Enkidu'nun ilkel bir adam olarak belirmesi, M.Ö. 1300-1000 arasındaki Eski Babillilerin versiyonuyla potansiyel bir benzerlik taşıyor; bu versiyonda Enkidu, Sümerce şiirlerde bir hizmetkâr-savaşçı olarak tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burçlar</span> Zodyak üzerinde yer alan on iki takımyıldıza verilen ortak ad

Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir

<span class="mw-page-title-main">Bahamut</span>

Bahamut, , Zekeriya el-Kazvini'ye göre, dünyanın yapısını destekleyen, derinlerde yatan bir canavardır.

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Argonautika</span>

Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.

<span class="mw-page-title-main">Kentaur</span> Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklar

Kentaurlar ya da Sentorlar, Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Post</span>

Altın Post ya da Altın Pösteki, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır. İason ve Altın Post hikâyesi Koç takım yıldızıyla ilişkilendirilir. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotya Kralı Athamas'ın çocuklarıdır. Karısı Nephele öldükten sonra üvey anneleri Ino çocuklara tahammül edemez ve tuzak kurarak tarlalara zararlı maddeler döktürüp ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral bu beladan nasıl kurtulacağını sordurmak için danışmanlarını Delfi'ye kutsal rahiplere gönderir. Kraliçe danışmanlara rüşvet vererek çocukların kurban edilmesi yanıtını krala vermelerini sağlar. Kral Athamas çocuklarını kurban etme konusunda tereddüte düşer fakat rahip danışmanlar kurban konusunda ısrar ederler. Çocuklarını kurban etmek üzere yakınlardaki dağa götürür, bu arada olup biteni cennetten seyreden öz anneleri Nephele tanrılardan çocuklarını korumak için altın postlu bir koç kurban (Aries) yollamalarını diler.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Percy Jackson</span> Rick Riordan tarafından yaratılmış kurgusal karakter

Perseus Percy Jackson, Percy Jackson & Olimposlular serisinin baş karakteridir. Serinin ilk kitabı Şimşek Hırsızı'nda ilk kez görünen Percy, serinin ilk kitabında annesi ve üvey babası Gabe'le, Manhattan'da, Yukarı Doğu Yakası'nda yaşıyordu, annesiyle küçük evlerinden taşınan Percy, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yüzünden, pek çok kez okullardan atıldı.

<i>Medea</i> (film, 1969)

Medea, 1969 İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı fantastik dramatik filmdir.

DreamWorks Ejderhalar, 2010 yapımı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin adlı seriye dayalı olan Cartoon Network kanalında yayınlanmış olan Amerikan bilgisayar yapımı animasyon televizyon dizisidir. Seri 2010 yapımlı film ile 2014 çıkış tarihli filmi arasında bir köprü niteliği görmektedir. 7 Ağustos 2012 tarihinde iki bölümden oluşan bir saatlik ön izlemesi yapılmış, 4 Eylül 2012 tarihinde ise resmi gösterimi gerçekleşmiştir. 2 sezonda toplam 40 bölümden oluşacağı duyurulmuştur. Serinin 1. sezonunda Berk'in Binicileri alt yazısı geçmişken, 2. sezonunda Berk'in Koruyucuları alt yazısı kullanılmıştır. Seri Türkiye'de de Cartoon Network kanalında gösterime girmiştir.

<i>Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2</i>

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 2014 yapımı animasyon, macera filmi. DreamWorks Animation tarafından tarafından yapılmıştır. Film 13 Haziran 2014'te ABD'de, 20 Haziran 2014 tarihinde de Türkiye'de gösterime girmiştir. IMDb'de 7.8 puana sahiptir. 600 milyon Dolar'ı aşkın hasılat yapmıştır.

Saulakes 1. yüzyılda Romalı yazar Plinius tarafından yazılmış Naturalis Historia adlı eserde adı geçen Kolhis kralıdır. Karadeniz sahilinde bulunan sekiz madeni parada adının geçtiğini iddia eden bir hipotezle tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ladon (mitoloji)</span>

Ladon, Yunan mitolojisinde yer alan bir canavardır.

<span class="mw-page-title-main">Cacus</span>

Roma mitolojisinde Cacus ateş püskürten bir devdi ve Vulcan'ın oğluydu. Roma'nın kurulmasından önce Aventine Tepesi'ni terörize ettikten sonra Herkül tarafından öldürüldü.

Yunan mitolojisinde, Spartoi Kadmos'un diktiği ejderhanın dişlerinden oluşmuş efsanevi bir halktır. Thebai soylularının ataları olduğuna inanılıyordu.