İçeriğe atla

Halklar Tapınağı

Mesih Havarileri Halklar Tapınağı (İngilizce: The Peoples Temple of the Disciples of Christ) ya da yaygın bilinen kısa adıyla Halklar Tapınağı (Peoples Temple), Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan yeni dinî hareketlerden birisiydi. 1955 yılında Jim Jones tarafından Indianapolis'te kurulmuştur. 1978 yılında müritlerin toplu intiharı ve işlenen cinayetler nedeniyle genellikle yıkıcı bir kült olarak görülür. Hristiyanlık inancının komünist ve sosyalist ideolojiyle, ırk eşitliğine vurgu yapılarak birleştirildiği tapınağın bu özelliği siyahları kendine çekmiş, tapınağın müritlerinin yaklaşık %70'ini siyahlar oluşturmuştur.

Tapınak dünyada en çok, 18 Kasım 1978 tarihinde Guyana'daki Jonestown adlı yerleşim yerinde yaşanan siyanürle toplu intihar ve toplu cinayet olayı ve ABD Kongre üyesi Leo Ryan ile beraberindeki ziyaret heyetinin Port Kaituma'daki uçak pistinde katledilmesi olayıyla bilinmektedir.[1] 276'sı çocuk olmak üzere toplam 918 (tapınağın Georgetown'daki karargahında aynı gece ölen dört kişi dahildir) kişinin öldüğü olay, 11 Eylül saldırılarına kadar, kasıtlı bir eylemde gerçekleşen en büyük Amerikan sivil kaybı olarak tarihte yer almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Jonestown: Guyana ponders massacre site's future" (İngilizce). BBC. 18 Kasım 2011. 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guyana</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

<span class="mw-page-title-main">Honduras</span> Orta Amerikada bir ülke

Honduras, Orta Amerika'da bir demokratik cumhuriyettir. Britanya Hondurası'ndan farklı olarak İspanyol Hondurası olarak da bilinir. Batısında Guatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Guyanası</span> Fransada il (département)

Fransız Guyanası (Fransızca: Guyane française, Amerika kıtasının güneyinde, kuzeydoğu kıyısında, Fransa'ya bağlı denizaşırı il. Sınır komşularını doğu ve güneyde Brezilya, batıda ise Surinam oluşturmaktadır. İlin kuzey kesiminde Atlas Okyanusu bulunmaktadır. İlin başkenti Cayenne'dir. 2013 yılında sayılan 250.109 nüfusuyla ülke nüfusunun yarısını oluşturmaktadır. Fransız Guyanası Avrupa Birliği bölgesi içerisindedir. Bölgenin resmi para birimi Euro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Tapınağı</span> Efesteki tarihî tapınak

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Kızılderililer</span> Amerika kıtasının yerlilerine verilen isim

Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri, Sibirya kökenli Eskimo - Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici ad. Dilce birbiriyle akraba olmayan iki ayrı ana grupta toplanırlar: Sibirya kökenli olan Na-Dene dilleri ile Na-Dene dilleri dışındaki bütün Kızılderili dillerini içeren Amerind dilleri.

İntihar yöntemi, bir kişinin intiharı tamamlaması ve bilerek hayatını sona erdirmesi için herhangi bir araçtır. İntihar girişiminde bulunan ve hayatta kalan insanlar kırık kemikler veya beyin hasarı gibi ciddi yaralanmalarla karşılaşabilirler. Bu yaralanmaların sağlıkları üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir. ABD'de intihar girişimlerinin yaklaşık %8'i ölümle sonuçlanır. İntiharları önlemenin bazı yolları, risk altındaki bir kişinin evinden silahların kaldırılması, alkolün kötüye kullanılmasına yönelik politikalar ve zihinsel bozuklukların tedavisi gibi yöntemleri daha az erişilebilir hâle getirmeyi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Jim Jones</span> Amerikalı kült lideri

James Warren "Jim" Jones, Amerikalı bir kült lideri idi. Jones, Halklar Tapınağı adlı kült hareketinin kurucusu ve lideri olup bu hareket, 1978 Kasımında Guyana’nın Jonestown şehrinde 918 mensubunun ölümüne neden olan toplu intihar eylemiyle, ABD Kongre üyesi Leo Ryan’ın öldürülmesiyle, Guyana'nın başkenti Georgetown’da başka dört Tapınak üyesinin öldürülmesiyle tanınmaktadır. Jonestown şehrinde yaklaşık 300 çocuk öldürülmüş, bu çocukların hemen hepsi siyanür zehirlenmesi nedeniyle ölmüştür. Jim Jones ise başına aldığı kurşun yarasıyla ölmüş olup ölüm nedeninin intihar olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Masada</span>

Masada, İsrail'in güneyinde Necef Çölü'nün kenarında Ein Gedi ile Sodom arasında yer alır. Ölü Deniz'den 400 metre yukarıdadır.

Toplu intihar, çok sayıda insanın birlikte ve/veya aynı sebeple kendilerini öldürmesi eylemidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Tapınak</span> Hindistanın Amritsar şehrindeki Sih inancındaki en önemli ibadethane

Harmandir Sahib yani Altın Tapınak veya Darbar Sahib, Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir.

Korban veya Yahudilikte kurban, Tanah'ta anlatıldığı üzere Antik İsrail'de gerek hayvan gerekse diğer nesnelerin sunumuyla ilgili ibadetlere denir. Sunular, zevah denen hayvan sunuları, barış sunuları ve olah denen yakımlık sunular olmak üzere kategorilere ayrılır. İbranicede korban ismi, Tanah'ta tanımlanan ve emredilen çeşitli kurban usullerine verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Tapınak</span>

Üçüncü Tapınak veya Hezekiel Tapınağı, Hezekiel kitabında mimari olarak tasvir edilen tapınaktır. Hezekiel burası için, ebedi mabet ve Kudüs'te bulunan Tapınak Tepesi'ndeki İsrail'in Tanrısı'nın kalıcı mekanı demektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jokhang Tapınağı</span> Lhasa da yer alan, Tibetlilere göre en kutsal tapınak

Jokhang Tapınağı, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Genel olarak Tibetliler tarafından Tibet'in en kutsal ve önemli tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak günümüzde Gelug mezhebi tarafından korunur, ancak Budizmin tüm mezheplerine mensup olanları da kabul etmektedir. Tapınağın mimari tarzı Hint vihara, Tibet ve Nepal mimarisinin bir karışımıdır.

Cinayet Reçetesi İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1942 yılında yazdığı bir romandır. Roman Jerry Burton'un ağzından anlatılmaktadır. Entrikayı çözen kişi Agatha Christie'nin sürekli kahramanlarından Jane Marple'dır.

<span class="mw-page-title-main">Forbes Burnham</span> 2. Guyana devlet başkanı

Linden Forbes Sampson Burnham, Guyanalı siyasetçidir. Burnham, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'da 1980 yılından öldüğü 1985 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Heaven's Gate, Kaliforniya San Diego yakınlarındaki bir Amerikan UFO dini kültüydü. 1974'te kuruldu ve Marshall Applewhite (1931-1997) ve Bonnie Nettles (1927-1985) tarafından yönetildi. 26 Mart 1997'de San Diego County Şerif Departmanı milletvekilleri Applewhite'ınki de dahil olmak üzere grubun 39 üyesinin cesetlerini Rancho Santa Fe San Diego banliyösünde bir evde buldular. Hale-Bopp kuyruklu yıldızını takip eden dünya dışı bir uzay aracı olduğuna inandıkları ve ona ulaşmak için koordineli bir dizi ritüel intiharlar olan toplu intihara katılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Ramappa Tapınağı</span>

Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Terör sosyolojisi</span>

Terör sosyolojisi, terörizmi sosyal bir fenomen olarak anlamaya çalışan sosyolojinin bir alandır. Alan, terörizmi tanımlar, niçin gerçekleştiğini araştırır ve toplum üzerindeki etkisini değerlendirir. Terörizm sosyolojisi, siyaset bilimi, tarih, ekonomi ve psikoloji alanlarından meydana gelmektedir. Terörizm sosyolojisi, terörizmi meydana getiren sosyal koşullara vurgu yapması ile önemli terörizm araştırmalarından farklılık göstermektedir. Terörizm sosyolojisi ayrıca devletlerin böyle olaylara nasıl tepki gösterdiğini araştırır.