İçeriğe atla

Halklar Tablosu


Halklar Tablosu
Avrupa'da Bulunan Milletlerin ve Özelliklerinin Kısa Tasviri
Sanatçı Bilinmiyor
Boyutlar 104 cm × 127 cm (41 in × 50 in)
Konum Viyana Halkbilim Müzesi, Viyana

Halklar Tablosu veya Avrupa'da Bulunan Milletlerin ve Özelliklerinin Kısa Tasviri kendi dilindeki adıyla Völkertafel, sanatçısı belli olmayan ancak yapım tekniği ve malzemesi itibarıyla 18. yüzyıl eseri sayılan tablodur.

Özellikleri

Günümüzde Viyana Halkbilim Müzesi'nde (Österreichisches Museum für Volkskunde) bulunmaktadır. Envantere 30.905 numarasıyla kayıtlıdır. 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Halklar Tablosu, II. Viyana Kuşatması'nın 300. Yıldönümü nedeniyle 1980'de Viyana'daki Maria Theresia und ihre Zeit adlı sergi katalogunda ve 1983'te Viyana'daki Die Türken vor Wien adlı sergi kataloğunda yer almıştır.[1] Diğer bir kopyası da Leipzig yakınlarındaki Machern Manastırı'nda bulunmaktadır.

İçerik

Yazıldığı dönem itibarıyla, Erken Modern Dönem'deki Avrupa halklarını Habsburg bakış açısıyla değerlendiren sanatçı, bu halkların resimli ve yazılı bir tasvirini yapmıştır.[2] Alman ve İspanyol övülürken Rus, Türk/Yunan, Leh ve özellikle Macar halkları aşağılanmaktadır ve tablonun daha çok eğitimsiz insanların önyargılarını yansıttığı düşünülmektedir.[3]

Tasvirler

Avrupa'da Bulunan Milletlerin ve Özelliklerinin Kısa Tasviri
×İspanyolFransızİtalyanAlmanİngilizİsveçliLehMacarRusTürk veya Yunan
Ahval KibirliPervasızHilekarDürüstHoşBüyük ve güçlüKaba sabaSadakatsizMuzipDeğişken, Nisan havası gibi
Karakter HarikaSamimi ve konuşkanKıskançOldukça iyiSevimliAcımasızVahşiZalimAynı Macar gibiTam bir Şeytan
Zekası Akıllı ve zekiİhtiyatlıÖngörülüUyanıkSevimliİnatçıHakir görenDaha da hakir görenHiç yokÜstün zekalı
Özellikleri ErkeksiÇocuksuFırsatçıHep yanındaKadınsıAnlaşılmazVasatiKan emiciGayet kabaŞefkatli ve sevecen
Bilimi Dini ilimlerSavaşFıkıh (Dini kanunlar)Hukuk (Laik kanunlar)CoğrafyaSosyal BilimlerDilbilimLatinceYunancaHileli siyaset
Giyim kuşamı SaygıdeğerDeğişkenEdepliTaklitçiFransız gibiDeriUzun etekliRengârenkKürklüKadınsı
Bet özelliği Kendini beğenmiş, asilHilekârŞehvetliMüsrifHuzursuzBatıl inançlıAçgözlüHainDaha hainDaha da hain
Sevdiği Onur ve ŞerefSavaşAltınİçkiEğlenceLezzetli yemeklerAsaletİsyanKötekKendisi
Hastalığı BabızlıkFrengiKötü hastalıkGutVeremÖdemİshalSara, IspazmozBoğmacaZafiyet
Ülkesi Bereketliİyi işlenmişCömertİyiVerimliDağlıkOrmanlıkMeyve ve altın zenginiBuzluGüzel
Cengaverliği BağışlayıcıHilekarİhtiyatlıAlt edileyenDenizde üstünKorkusuzAtakKışkırtıcıÇetinTembel
İnancı OlağanüstüİyiAz daha iyiÇok dindarAydan aya değişenGayretli inananÇeşitli şeylere inananAzimliKafirOnun gibi bir şey
Yöneticileri nasıl tanınır Bir hükümdarBir kralBir aile reisiBir imparatorBir onu bir bunuÖzgür idareciSeçilmiş biriSevilmeyen biriBir gönüllüBir zorba
Bol olan MeyveMalŞarapTahılMera, çayırMadenKürkHer şeyArıZarif, yumuşak şeyler
Vakit geçirme OyunlaHile, dalavereGevezelikİçmeÇalışmaYemeÇekişmeTembellikUyumaHastalanmayla
Hangi hayvana benzer FilTilkiVaşakAslanAtÖküzAyıKurtEşekKedi
Nasıl ölür YataktaSavaştaManastırdaŞarap içerekDenizdeTopraktaAhırdaKılıçlaKardaDolandırıcılıkla

Kaynakça

  1. ^ İlber Ortaylı, "Miletlerin karakteri", Popüler Tarih, Haziran 2000
  2. ^ Franz K. Stanzel: Europäer. Ein imagologischer Essay. Universitätsverlag C. Winter, Heidelberg 1997, s. 13–36 ve 44–54.
  3. ^ İlber Ortaylı, "Miletlerin karakteri", Popüler Tarih, Haziran 2000

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Hammer-Purgstall</span> Avusturyalı tarihçi, diplomat ve Doğu bilimleri uzmanı

Joseph von Hammer-Purgstall, Avusturyalı tarihçi, diplomat ve Doğu bilimleri uzmanı. Tarihçi, Geschichte des osmanischen Dichtkunst adlı eserinin iç kapağına ismini Yûsuf Hammer Purgstall olarak işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">1982 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1982 Eurovision Şarkı Yarışması, 27. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1981 yarışması'nı kazanmasından dolayı 24 Nisan 1982 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Harrogate'de bulunan Harrogate Uluslararası Merkezi'nde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Jan Leeming yapmıştır. Birleşik Krallık yedinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Parma</span> Parma iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Parma, İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Parma ilinin merkezi olan bir şehirdir. Parma'nın Etrüsk asıllı ismi antik Romalılar tarafından da kullanılmış ve Roma ordularının kullandığı yuvarlak kalkanlar da Parma olarak anılmışlardır. Parma şehrinin ortasında Parma Çayı adlı bir akarsu geçmektedir. Günümüzde Parma şehri jambonu, özel "Parmesan" peyniri (Parmıgiano-Reggiano), şehrin çok güzel ve değişik mimarisi ve şehrin etrafındaki kırsal alanın güzelliği ile tanınmıştır. Parma'da bulunan Parma Üniversitesi Avrupa'nın en eski üniversitelerinden biridir.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Barok mimari</span> mimari bir akım

Barok mimari, 16. ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim ve edebiyat alanından sonra mimaride de kendine önemli ölçüde yer edinen akımdır. İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<i>Türk Sultanına Mektup Yazan Zaporojya Kazakları</i> tarihî Rus tablosu

Osmanlı İmparatoru Sultan IV. Mehmed'e mektubu yazan Zaporojya Kazakları veya Türk sultanına mektup yazan Zaporojya Kazakları o, Rus sanatçı İlya Repin'in bir tablosudur. Sanatçı, boyutları 2.03 m'ye 3.58 m olan tuvale 1880'de başladı ve 1891'de tamamladı. Bitirdiğinde, III. Aleksandr tabloyu 35.000 rubleye ressamdan satın aldı. Bu, o devre kadar bir Rus tablosuna ödenen en yüksek fiyattı. Tablo hâlen Sankt-Peterburg'daki Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Karda Avcılar</i> Hollandalı ressam Pieter Bruegelin ahşap pano üzerine yağlı boya tablosu

Karda Avcılar ya da Kardaki Avcılar (1565) — Avcıların Dönüşü olarak da bilinir— Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in ahşap pano üzerine yağlı boya tablosudur. Eser, yılın farklı zamanlarının tasvir edildiği altılı serinin günümüze ulaşan beş parçasından bir tanesidir. Kuzey rönesans hareketinin örneklerinden biri olan tablo, Viyana Sanat Tarihi Müzesinde sergilenmektedir. Batı resim sanatının ilk kış tasvirlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri</span> Devlet ilişkileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri ya da diplomasisi, Osmanlı Devleti'nin diğer devletlerle olan ilişkilerini ifade eder. Osmanlı'nın uluslararası ilişkileri kuruluşundan itibaren yoğun bir çaba gerektirmiştir. Türk egemenlik sahasının bir uç beyliği olarak yabancı unsurlarla sürekli irtibat halindedir. Klasik dönemde üç kıtaya yayılmış bir devlet olarak dış ilişkilerinde gelişme gösterme mecburiyeti görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, İlber Ortaylı'nın 1983'te Hil Yayınları'ndan çıkan eseri. Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. Asrını ele alan eser 7 bölümden oluşmaktadır. II. Mahmud ile asi paşası Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Balkan uluslarında cereyan eden ulusçuluk fikirleri, Osmanlı merkez idaresinin Bâb-ı Âli'ye geçişi, reformist ve mutlakiyetçi adımlar, laik eğitim ve hukuku tesis etme çabaları, reformların iktisadi meselelerle tıkanması ve Tanzimat asrında gelişen yeni sınıf ve toplum eserde ele alınan konulardır. Eserde Tanzimat reformist ve aydınların 1930'larda nasıl algılandığı görülmektedir. Mete Tunçay'ın kritiğine göre eserde Osmanlıca birçok yazma ve basılı kaynak dışında Avrupa dillerindeki eserler de kaynak olarak kullanılmıştır. Tunçay eserdeki sistematiği karışık bularak metindeki yazım özelliklerinin Niyazi Berkes'i anımsattığını söylemektedir.

<i>Ankara Manzarası</i>

Ankara Manzarası Ankara'yı tasvir eden, 18. yüzyıl'da resmedildiği düşünülen anonim bir yağlı boya tablo eseridir.

<i>Astronom Kopernik veya Tanrı ile Sohbetler</i> Jan Matejkonun tablosu

Astronom Kopernik veya Tanrı ile Sohbetler, Polonyalı ressam Jan Matejko tarafından yapılmış olan ve Nikolas Kopernik'i bir kulenin balkonunda gökyüzünü gözlemlerken tasvir eden bir yağlı boya tablosudur. Matejko'nun 1873 yılında tamamladığı eser, günümüzde Kraków'daki Jagiellon Üniversitesi'nin koleksiyonunda yer almakta ve üniversiteye ait ana binanın büyük salonunda sergilenmektedir. Matejko bu tabloyu, halka ilham vermek adına Polonya tarihindeki önemli kişi ve olayları aktarmayı hedeflediği bir serinin parçası olarak resmetmiştir.

<i>Fatih Sultan Mehmetin Portresi</i>

Fatih Sultan Mehmet'in Portresi, Venedikli ressam Gentile Bellini'nin Osmanlı padişahı II. Mehmed'i tasvir ettiği bir tablodur. Tablo, 1480'de Bellini tarafından diplomatik bir görev için bulunduğu İstanbul'dayken yapılmıştır. 15. yüzyılda Venedik ile Osmanlı İmparatorluğu arasında var olan önemli ekonomik ve diplomatik bağların bir kaydıdır. Bu tablodan önce, Osmanlılar yakın zamanda Konstantinopolis'i fethetmişlerdi. Bu, Venedik Cumhuriyeti'ni 1479'da Fatih Sultan Mehmed'in barış antlaşmasını kabul etmekten başka çaresi olmayan bir duruma soktu. Venedik, Akdeniz'e olan yakınlıkları nedeniyle Konstantinopolis'e ticari bağlarla aktif bir şekilde bağlıydı. Ham ipek, pamuk, tezhipli el yazmaları, kakma metal işleri ve baharatların ithalatı bu barış antlaşması olmasaydı durma noktasına gelirdi. Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasında bir barış antlaşması imzalandıktan sonra, Sultan II. Mehmed, sarayında bir İtalyan ressamın ikamet edip onun için resim yapmasını istediğine karar verdi ve bu görev İtalyan ressam Gentile Bellini'ye verildi.