İçeriğe atla

Halkların Uluslararası Mücadele Birliği

Halkların Uluslararası Mücadele Birliği
International League of Peoples' Struggle
KısaltmaILPS
Kuruluş yeriZutphen, Hollanda
TürUluslararası örgüt
AmaçAnti emperyalizm
İlericilik
Genel başkanLen Cooper
Önemli kişilerJose Maria Sison
Ana organUluslararası Koordinasyon Komitesi (ICC)
Resmî sitei̇lps.info
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATIK) ve Almanya Türkiyeli Işçiler Federasyonu (ATIF) ile birlikte yürüyüş gerçekleştiren ILPS, Berlin, Almanya

Halkların Uluslararası Mücadele Birliği (İngilizceInternational League of Peoples' Struggle), dünya üzerindeki anti emperyalist ve demokratik hareketleri koordine etmek amacıyla faaliyet gösteren bir uluslararası örgüttür.[1]

Tarihçe

Halkların Uluslararası Mücadele Birliği, Hollanda'nın Zutphen şehrinde ABD, Afganistan, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Benin, Brezilya, Burma, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Endonezya, Filipinler, Fransa, İngiltere, İskoçya, İspanya, İsviçre, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İran, İtalya, Japonya, Kanada, Kongo, Lüxemburg, Malezya, Meksika, Nepal, Nijerya, Norveç, Pakistan, Peru, Tayland, Türkiye, Yeni Zelanda ve Yunanistan olmak üzere 40 farklı ülkeden kitle örgütleri temsilcilerinin katılımı ile Mayıs 2001'de gerçekleştirdikleri ilk Uluslararası Kongreleri sonrasında kurulmuştur.[2][3]

Filipin Komünist Partisi kurucusu Jose Maria Sison, kuruluşun eski genel başkanlarından biridir.[4]

Halkların Uluslararası Mücadele Birliği, kuruluşundan bugüne kadar altı Uluslararası Kongre düzenlemiştir. En sonuncusu 23-26 Haziran 2019 tarihlerin Hong Kong'da gerçekleşmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ IBON Foundation (2006). Stop the killings in the Philippines. IBON Foundation. s. 112. 
  2. ^ Uwe Backes; Patrick Moreau (2008). Communist and Post-Communist Parties in Europe. Vandenhoeck & Ruprecht. ss. 479-480. ISBN 978-3-525-36912-8. 5 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Who we are". International League of Peoples' Struggle. 21 Ocak 2010. 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 
  4. ^ "International League of Peoples' Struggle Pays Tribute to Fidel". TeleSUR. Caracas. 27 Kasım 2016. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  5. ^ Villanueva, Raymund (26 Haziran 2019). "World's biggest anti-imperialist alliance holds assembly in Hong Kong". Bulatlat. Manila. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar

Resmî site

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PKK</span> Kürt milliyetçisi ayrılıkçı silahlı örgüt

PKK veya tam adı ile Partiya Karkerên Kurdistanê, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu topraklara sahip olabilmek için askerî hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt. Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra; KADEK ve Kongra-Gel isimlerini de kullanmıştır. 1978 yılında, Lice'nin Fis köyünde Abdullah Öcalan ve kendisini destekleyen 21 kişi tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, 2005 yılına kadar Marksizm-Leninizm, ardından demokratik konfederalizm üzerine kurulu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

Terörizm, terör ya da yıldırıcılık, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim. Hükûmetlere veya kuruluşlara göre değişmekle birlikte, terör uygulayan organize çeşitli gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist ya da yıldırıcı denilmektedir. Bununla birlikte bu ifade oldukça tartışmalı bir kavram olup üzerinde akademik ya da uluslararası fikir birliği yoktur. Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi kapsamında, savaş suçları ya da insan hakları ihlalleri nedeniyle bu kavramla yargılanabilmektedir. Buna benzer olarak; devlet organlarını direkt olarak kullanmayıp, iktidarlardaki grubun veya partinin desteklediği örgütlere verilen desteği tanımlayan devlet destekli terörizm sonucu da benzer yargılamalar olabilmektedir. Birçok akademisyen çeşitli hükûmetlerin eylemlerinin de "terörizm" olarak damgalanabileceğini belirtmiştir. Bir ülkede veya bölgede gücü elinden bulunduran iktidarlar veya hükûmetler gerçekleşen bir direniş hareketini "terörizm" ile etiketleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Marksist-Leninist Komünist Parti</span> HBDHye dahil olan, silahlı komünist örgüt

Marksist Leninist Komünist Parti, 10 Eylül 1994'te kurulan ve silahlı mücadele yürüten yasa dışı komünist partidir. Parti, içinde eylem yapmakta ve örgütlenmekte olduğu sistemlerin ağır baskıları ve yasaklamaları neticesinde kendisini yasa dışı olarak tanımlamakta ve bu çerçevede eylemlerini yürütmektedir. Örgüt, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı "Türkiye'de hâlen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri" listesinde "Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP)" adı altında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist</span> Yasa dışı komünist örgüt

Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist, Türkiye'de yasa dışı bir komünist partidir. TKEP/L, Türkiye Komünist Emek Partisi'nde (TKEP) yaşanan bir bölünmenin ardından 1 Eylül 1990 tarihinde kurulmuştur. Gençlik kanadı 13 Mart Genç Komünistler Birliği'dir. TKEP/L, 12 Mart 2016 tarihinde Halkların Birleşik Devrim Hareketi bileşenleri ile birleşerek Türkiye'de faaliyet yürüten bazı komünist ve Marksist-Leninist silahlı örgütlerle ortak bir cephe oluşturmuştur. TKEP/L'nin legal kolunun Mücadele Birliği Platformu adlı politik dergi olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maoist Komünist Partisi</span> Yasa dışı komünist terör örgütü

Maoist Komünist Partisi ya da kısaca MKP veya MKP/HKO-PHG; Türkiye'de faaliyet gösteren Maoist ideolojiye sahip, yasa dışı, silahlı komünist parti. Örgütün amacı Türkiye'de Maoist ilkelere bağlı sosyalist bir devrim yapmaktır. Bu amaçla başta Tunceli (Dersim) olmak üzere çeşitli bölgelerde silahlı faaliyetler yürütmektedir. Partinin silahlı kanadı, Halk Kurtuluş Ordusudur (HKO). MKP, TKP(ML)-TİKKO'nun 2002 yılında yaptığı ilk kongresinde isim değiştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Örgüt, silahlı faaliyetlerini Tunceli, Tokat, Kastamonu, Giresun, Ordu ve metropollerde yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya</span>

Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya anti personel mayınları ve misket bombalarından arınmış bir dünya için çalışan sivil toplum kuruluşlarının birleşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı</span>

Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı (IMCWP), çeşitli ülkelerden komünist ve işçi partilerinin katıldığı yıllık bir konferanstır. 1998 yılında Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) komünist ve işçi partilerini, partilerin deneyimlerini paylaşmak ve ortak bir deklarasyon yayınlamak üzere bir araya gelebilecekleri yıllık bir konferansa katılmaya davet etmesiyle ortaya çıkmıştır. IMCWP'nin en son ve 23. toplantısı Ekim 2023'te İzmir'de Türkiye Komünist Partisinin (TKP) ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Genç Komünist Enternasyonal</span>

Genç Komünist Enternasyonal Komünist Enternasyonal (Komintern) bünyesinde yer alan uluslararası gençlik örgütü idi.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Sendika Enternasyonali</span>

Kızıl Sendika Enternasyonali ya da Profintern, Komünist Enternasyonal'ın ana öğesi olarak sendikaların faaliyetlerini uluslararası düzeyde komünist faaliyetlere paralel olarak kontrol etmek üzere kurulan kuruluş. Resmen 1921 yılında kurulan örgüt; sosyal demokrat görüşleriyle bilinen ve "Amsterdam Enternasyonali" olarak da isimlendirilen, sınıf mücadelesi tezine karşı sınıf işbirliğini savunan ve bu yolla Marksist görüşü reddeden Uluslararası Sendikalar Federasyonu'na karşıt faaliyetler yürüttü. Uluslararası Sendikalar Federasyonu, bu anlamıyla Komintern'in çalışmalarına ve onun devrim hedefine engel teşkil ettiği için Profintern'in kıyasıya eleştirilerine maruz kaldı. 1937 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">2019-2020 Hong Kong protestoları</span>

2019-2020 Hong Kong protestoları, Hong Kong'da hükûmetinin önerdiği suçluların Çin anakarasına iade edilmesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı gerçekleşen bir dizi protesto hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımcılık karşıtı yasa</span> Kanun

Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, ayrımcılık türlerine ve bu yasalarla korunan gruplara göre çeşitlilik gösterebilmektedirler. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, özellikle belirtilen özelliklerinden dolayı bireylere farklı muamele edilmemesi gerektiği konusunda eşitlik ilkelerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Radyo ve Televizyon Örgütü</span>

Uluslararası Radyo ve Televizyon Örgütü (Fransızca'da resmi adı:' Organization Internationale de Radiodiffusion et de Télévision veya OIRT (1960'tan önce Uluslararası Yayın Örgütü ismi ile, Fransızca resmi adı: "Organization Internationale de Radiodiffusion" ; temel amacı, Doğu Avrupa ağı ile bağlar kurmak ve güvence altına almak olan, radyo ve televizyon yayıncılarının yayın hizmetlerinden sorumlu çeşitli kuruluşlar arasında bilgi alışverişi, yayıncılığın çıkarlarını teşvik etmek, yayınla ilgili herhangi bir konuya uluslararası işbirliği yoluyla bir çözüm aramak ve amaçları yayıncılığın geliştirilmesi olan tüm önlemleri incelemek ve uygulamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Demokrasi Vakfı</span>

Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), yurtdışında demokrasiyi teşvik etmek amacıyla 1983 yılında kurulmuş bir ABD ajansıdır. Bazen bir sivil toplum kuruluşu olarak anılmakla birlikte, NED yarı özerk bir sivil toplum kuruluşu olarak işlev görür. Esas olarak ABD Kongresinden yıllık bir ödenekle finanse edilen NED, Demokrasi Programı tarafından iki partili, özel, kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak oluşturuldu. Hibe veren bir vakıf olarak hareket ediyor. NED, hibe programına ek olarak, Journal of Democracy, World Movement for Democracy, International Forum for Democratic Studies, Reagan-Fascell Fellowship Program, Network of Democracy Research Institutes ve Center for International'ı da destekler ve barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

Makao-Türkiye ilişkileri, Makao ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Makao'da bir diplomatik misyonu olmamakla birlikte, Türkiye'nin Hong Kong başkonsolosluğu üzerinden Makao ile ilgili işlemleri gerçekleştirmektedir.

Hong Kong'ta COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 22 Ocak'ta Hong Kong'ta ilk iki vaka tespit edildi. İlk vaka ailesiyle birlikte Wuhan'da yaşayan 39 yaşındaki bir adam, ikincisi ise bir hafta önce Wuhan'ı ziyaret etmiş 56 yaşındaki bir adamdı.

Uluslararası insan hakları hukuku, insan haklarını sosyal, bölgesel ve yerel düzeylerde geliştirmek için tasarlanmış uluslararası hukuk bütünüdür. Bir uluslararası hukuk biçimi olarak, uluslararası insan hakları hukuku, öncelikle egemen devletler arasında, üzerinde anlaşmaya varan taraflar arasında bağlayıcı yasal etkiye sahip olmayı amaçlayan antlaşmalardan oluşur; ve geleneksel uluslararası hukuk kapsamındadır. Diğer uluslararası insan hakları belgeleri, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasına, anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve bir siyasi yükümlülük kaynağı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Tacikistan ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti ile Tacikistan Cumhuriyeti, birbiriyle ikili ve çok yönlü işbirlikleri ile karakterize edilen dostane ilişkiler sürdürmektedir.