İçeriğe atla

Halit Ziya Yılmayan

Halit Ziya Yılmayan (d. 1921 - ö. 11 Mayıs 2012, İstanbul), Türk eğitimci ve hayırsever. Halit Ziya Yılmayan babasının vasiyeti üzerine 1932 yılında daha 11 yaşında İsmet İnönü 'nün yardımlarıyla Darüşşafaka 'ya ilk adımını attı. Buradan 1940 yılında mezun olup bir süre Devlet Su İşleri 'nde çalıştı. 37 yıllık memuriyet hayatının ardından emekli olup kendini Darüşşafaka için çalışmaya adayıp yılmadan üşenmeden kilometrelerce uzaklarda bu çatı için hayatı boyunca destek aradı; mücadele etti. 1978 'de 42 kişiyle kongre yapan derneği günümüzde binlerce üyesi olan büyük bir sivil toplum örgütüne çevirdi. Darüşşafaka için ömrünü bu kuruma hizmete adayan Halit Ziya Yılmayan 11 Mayıs 2012 tarihinde 91 yaşında öldü; cenazesi Sahrayıcedid Mezarlığı 'nda defnedildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halit Refiğ</span>

Halit Refik Refiğ, Türk sinema yönetmeni, senarist, yazar, öğretim görevlisi, onursal profesördür.

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Halit Akçatepe</span> Türk sinema sanatçısı (1938–2017)

Mustafa Halit Akçatepe, Türk sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

Müjde Ar, asıl adıyla Kâmile Suat Ebrem,, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Darüşşafaka</span> İstanbulda okul

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

İstanbul Türk İdman Birliği Ligi, 1919'da Beşiktaş ve bazı kulüpler Cuma Ligi'ne katılma talebiyle Lig Tertip Komitesi'ne başvurdular. Bu istekleri uzun bir bekleme süresinden sonra reddedildi. Şeref Bey, Beşiktaş gibi Cuma Ligi'ne alınmak istemeyen kulüplerin yöneticileriyle birlikte İstanbul Türk İdman Birliği Ligi'ni kurdu.

<i>Salkım Hanımın Taneleri</i> (film) 1999 çıkışlı Türk filmi

Salkım Hanım'ın Taneleri, Yılmaz Karakoyunlu'nun aynı adlı kitabından uyarlanmış 1999 yapımı Tomris Giritlioğlu filmidir. 19 Kasım 1999 tarihinde gösterime girmiştir. Yine Yılmaz Karakoyunlu'nun yazdığı romandan uyarlanan ve yine Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği 2008 yapımı Güz Sancısı filmi, bu filmin tamamlayıcısı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sevda Ferdağ</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Sevda Ferdağ, gerçek adıyla Lütfiye Dumrul, Türk oyuncu, tiyatro sanatçısı ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Lisesi</span> Ankarada bulunan bir lise

Gazi Lisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir lisedir. 1932 yılında, "Gazi Erkek Lisesi" adıyla açılarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. İsviçreli mimar Ernst Arnold Egli tarafından tasarlanan ve inşası 1936 yılında tamamlanan okul binası, Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde bulunur.

Halit kelimesinin kullanımı:

Sefile, Halit Ziya Uşaklıgil'in İzmir'de yazdığı ve Hizmet gazetesinde tefrika edilen romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Paşa (1826 doğumlu devlet görevlisi)</span> Maliye ve Maarif Nazırlığı ve Trabzon Valiliği yapmıştır. Darüşşafaka’nın kurucusudur (1826-1882)

Yusuf Ziya Paşa, Osmanlı devlet adamı. Maliye ve Maarif Nazırlığı ve Trabzon Valiliği yapmıştır. Darüşşafaka’nın kurucusudur.

Yaşar Halit Çevik, Türk büyükelçi.

1938'deki ölümünden bu yana, Mustafa Kemal Atatürk günümüz kültüründe farklı tasvirlere konu olmuştur. Bu tasvirler müzik, sinema ve şiir gibi çeşitli sanat alanlarında hayat bulmuştur. Bunların yanı sıra televizyon belgeselleri ve reklamlarına konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Paşalı</span> Türk oyuncu

Selahattin Paşalı, Türk oyuncu.

Kırık Hayatlar, 1965 yılında yayınlanan Türk sinema filmi.